Ölmemek için geçit istiyorlar

Talaytepe mevkiinde üst ve alt geçit olmadığı için sürekli ölümle burun buruna olan 3 bine yakın öğrenci ve velileri, dün yol kapatma eyleminde bulunarak, yetkilileri göreve çağırdı.

Ölmemek için geçit istiyorlar

Merkez Kayapınar ilçesindeki Milli İrade Anadolu lisesinde 9. sınıf öğrencisi Semanur Yaşar'ın karşıdan karşıya geçmek isterken aracın çarpması sonucu ağır yaralanması okul öğrenciler ve velileri üst geçin konusunda isyan ettirdi. Yolu trafiğe kapatarak eylem yapan veliler ve öğrenciler her gün binlerce kişinin kullandığı yol üzerinde üst geçit bulunmaması nedeniyle yayaların can güvenliğinin bulunmadığını belirterek, yetkilileri göreve çağırdı.

Elazığ yolunu Talaytepe bölgesine bağlayan ana yol üzerinde binlerce öğrencinin öğrenim gördüğü 4 okul mevcut. Ancak yol üzerinde üst geçit, kaldırım ve yaya geçidinin bulunmadığı bölgede binlerce öğrenci ve velisi tedirginlik yaşıyor. 3 gün önce bölgedeki Milli İrade Anadolu Lisesi öğrencilerinden 9. sınıf öğrencisi Semanur Yaşar'ın karşıdan karşıya geçmek isterken kazada ağır yaralanarak, beyin ölümünün gerçekleşmesi herkesi yasa boğdu.

Arkadaşlarını trafik kazasına kurban veren onlarca öğrenci ve bazı veliler, okul önündeki caddeyi trafiğe kapattı. “Semalar ölmesin” şeklinde sloganlar atan öğrenci ve veliler, üst geçit, kaldırım, trafik ışıkları ve yaya geçidi istedi. Yolu bir süre trafiğe kapatan eylemcilere bazı sürücülerde destek verirken, güvenlik güçlerinin uyarları sonucu yol yeniden trafiğe açıldı.  Söz Haber'e konuşan veliler, bölgedeki 4 okulda 3 binin üzerinde öğrenci olduğunu ve bu öğrencilerin her gün okula gelip giderken, ölümle burun buruna geldiklerini söyledi.

“BELEDİYE BU KONUDA SORUMLU.”

Üst geçit istediklerini ifade eden Çelik, “Kaza geçiren çocuk, benim çocuğumun arkadaşıydı. Benimde çocuğum gibiydi içim yanıyor. Bütün çocuklar anne baba evladı. Burada dört beş tana yan yana olan okul var sayı olarak da dört bin civarı öğrenci var burada, buna rağmen trafik de hiçbir güvenlik önemli yok. Üst geçit yok, kırmızı ışık yok düşünün ki kaldırım bile yok çocuklarımız Allah’a emanet okula gidiyor. Kaldırım olmadığı için çocuklarımız caddede yürümek zorunda kalıyorlar. Bizde adım adım ilerliyoruz ki çocuklar bize yol versin yürüyebilelim. Belediye bu konuda çok sorumsuz. Biz burada üst geçit istiyoruz, ışık istiyoruz, tümsek istiyoruz ve en önemlisi çocuklarımızın güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz Ben çocuğumu canavar hisli insanlar için büyütmedim” dedi.

“BEN ÇOCUĞUMU CANAVAR HİSLİ İNSANLAR İÇİN BÜYÜTMEDİM.”

Velilerden Remziye Levent ise,” Her sabah benim kızım, sema ve diğer kız arkadaşı ile beraber okula giderlerdi. Kızım mucize eseri kurtuldu ama Sema’nın yerinde benim kızımda olabilirdi. Çocuklarımız okula gidip gelirken hiçbir can güvenlikleri yok. Yetkililer buraya bir çözüm bulmalı. Ben çocuğumu canavar hisli insanlar için büyütmedim” şeklinde konuştu.

“BİZ BU CADDEYE ÜST GEÇİT VE TRAFİK IŞIĞI İSTİYORUZ BAŞKA KİMSELER ÖLMESİN DİYE”

Öğrencilerden Kübra Mercan da can güvenliklerinin olmadığını belirterek, ”Sabah okula gitmek için yola koyulduk. Caddede ışık ve tümsek olmadığı için arabalar çok hızlıydı. Karşıdan karşıya geçiyorduk ben kıl payı kurtuldum ama arkadaşlarıma iki araç çarptı. Biri beyaz bir arabaydı o kaçıp gitti diğer gri arabada kaçmasın diye plakasını aldım. Sonra ambulansı aradık, ambulans olay yerine geç gelince ailesine haber verdik ailesi geldi. Zaten gereken ifadeyi polise verdik. Biz bu caddeye üst geçit ve trafik ışığı istiyoruz başka kimseler ölmesin diye” dedi.

“CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK.”

Beyinin ölümü gerçeklen Semanur’un arkadaşı Sevgi Levent isimli öğrenci ise ” O kazayı bende yaşadım ayağımda ve kafatasımda ezilmeler var ben yaralı olarak kurtuldum ama şuan okula gidemiyorum. Her gün okula giderken korku içersinde gidip geliyoruz. Yetkililerin sesimizi duymalarını ve buraya bir üst geçit yapmalarını istiyoruz, aksi takdirde can güvenliğimiz yok” diye konuştu.

“O KAZADA BENDE OLABİLİRDİM.”

Abdülbaki Göl, “Sürücüler kurallara uymadan, tümsek de olmadığı için hızlı bir şekilde araba kullanıyorlar. Burada can güvenliğimiz yok korku içindeyiz. Normalde bende kaza geçiren arkadaşlarımla beraber okula gidiyordum ama o gün birlikte gitmedik o kazada bende olabilirdim. Böyle olmuyor. Otobüsle gelmek istediğimizde ya otobüs yok ya da otobüsler çok dolu bizde mecburen yürümek zorunda kalıyoruz.”

“YETKİLİLER İNSANLARIN CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK ZORUNDALAR.”

Araç sürücülerinden Ahmet Yılmaz, “Velilerin ve öğrencilerin yaptıkları bu eylemlerinde haklı olduklarını Düşünüyorum, neticede herkes kendi can güvenliğini düşünür. Bir üstgeçit projesi yapılmalı buraya ihtiyaç var. Yetkililer insanların can güvenliğini sağlamak zorundalar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz