Sağlık Bakanlığı'ndan süt zehirlenmesiyle ilgili açıklama

Açıklamada şu ana kadar karşılaşılan vakalarda yatarak tedaviyi gerektirecek bir durumla karşılaşılmadığı belirtilirken, "Okullarda süt dağıtımından sonra Adana, Antalya, Sakarya,Edirne, Sivas, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Kırıkkale ve Samsun'da sağlık problemleri görülen öğrencilere halk sağlığı müdürlüklerinde gerekli müdahaleler yapıldı, izleme ve değerlendirme çalışmaları devam ediyor" denildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan süt zehirlenmesiyle ilgili açıklama

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden “Okul Süt Programı" ile ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün uygulamaya başlanan "Okul Süt Programı" ile kamuoyumuza yansıyan sağlık problemleriyle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

Süt, içeriğinde bulunan besin öğeleri itibarıyla özellikle büyüme gelişme çağında olan çocuklarımızın belirli düzeyde tüketmesi gereken temel bir gıda maddesidir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda ülkemizde süt tüketiminin yıllık kişi başına 24-26 litre olduğu bilinmektedir. Bu durum Avrupa Birliğinde 89 litre Avustralya'da 107 ve ABD'de 83 litredir.

Bugün itibarıyla, Bakanlığımızın da desteklediği "Okul Süt Programı" Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından okullarımızda başlatılmıştır.

Okullarda süt dağıtımından sonra Adana, Antalya, Sakarya, Edirne, Sivas, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Kırıkkale ve Samsun illerimizde bazı sağlık problemlerinin görüldüğü raporlanmıştır. Vakalar hafif seyirli olup yatarak tedavi gerektiren bir durumla karşılaşılmamıştır.

Söz konusu program çerçevesinde dağıtılacak olan sütler tüm okul çağı çocukları kapsayacağı için çeşitli şikayetlerin görülmesi ihtimal dahilindedir. Okul çağı çocuklarında inek sütüne alerji binde 5 oranında bildirilmektedir. Süt şekerine karşı tahammülsüzlük ise daha çok 7-8. sınıflarda görülmekte olup bulantı, kusma ve ishal belirtileri gösteren bir durumdur.

Süt alerjisi için ailelerden önceden bilgi alınmak sureti ile bu çocukların program dışı tutulmaları; süt içimini takiben 6 saat içinde oluşabilecek şikâyetler için de sağlık kurumlarına yönlendirilmeleri hususu önceden belirlenmiştir.

Bu kapsamda yukarıda adı geçen illerde Halk Sağlığı Müdürlüklerimiz tarafından gerekli müdahaleler derhal yapılmış olup, izleme ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz