Sur'a meclis araştırması

HDP'li Taşçıer, Sur ilçesinde 2015-2016 yıllarında düzenlenen askeri operasyonlar ve ardından gelişmelerin yarattığı mağduriyetlerin tespiti için Meclis Araştırması talep etti.

Sur'a meclis araştırması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, 2015-2016 yıllarında Sur ilçesindeki askeri operasyonda yaşanan mağduriyetlerin tespit edilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Meclis Başkanlığı’na önerge veren Taşçıer, askeri operasyonlar nedeniyle Aralık 2015'ten bu yana sokağa çıkma yasağının devam ettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesinin bazı mahallelerinde (Hasırlı, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Cevat Paşa, Savaş ve Cemal Yılmaz Mahalleleri) 23 bine yakın kişinin yerinden edildiğini belirtti.

Bakanlar Kurulu Kararı ile Sur ilçesinde devlete ait olmayan tüm araziler için acele kamulaştırılması kararı alındığı ve kararın yürürlüğe konması halinde Sur ilçesinde 27 bin kişinin daha yerinden edileceğini ifade eden Taşçıer, Suriçi bölgesinin Kürtlerin tarihsel ve kültürel alanda en önemli şehirlerinden biri olduğunu kaydetti.

‘SUR İLÇESİNDEKİ SORUNLAR ARAŞTIRILSIN’

Askeri operasyonlarda, aralarında çoğu dünya mirası olan bin 100 kadar yapının kısmen ya da tamamen yıkıldığı, yıkımın bugün de sürdüğü dile getirilen önergede şu ifadelere yer verildi:

 “Suriçi bölgesinin dünya kültür mirası içerisinde yer alması nedeniyle Türkiye'nin onayladığı Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşmeye ve yurttaşların en temel hakkı olan kamu hizmetlerinden yararlanma ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Sur içinde meydana gelen gelişmeler ve devam eden sokağa çıkma yasağı uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır. Bütün bu bilgiler kapsamında Sur içinde bulunan yerleşim yerlerinin yıkıldığı yıkım sürecindeki hafriyat ve kalıntıların nereye götürüldüğü, yeni yapılan yapıların tarihe uygunluğunun nasıl olduğu, yaşanan olayların yarattığı ekonomik sorunları, ortaya çıkan hasarın kapsamı ve boyutunu, olayların devam eden etkilerinin kentin ekonomisinde ve Sur ilçesinde yarattığı sorunları ve bu sorunların giderilmesi ve bölgenin rehabilitasyonu için alınması gereken tedbirlerin ve ihtiyaç duyulan desteğin niteliğinin araştırılmasını arz ve talep ederiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz