Tarihi yok olmaktan kurtaran eskici örnek oldu

Sur ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkım devam ederken yer yer tarihin büyük zararlar gördüğüne de şahit olunuyor. İlçede bir eskicinin kamyonlarca tarihi taşı çöplüklerden ve molozlar arasından kurtararak hizmete sunması büyük takdir topladı.

Tarihi yok olmaktan kurtaran eskici örnek oldu

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çatışmalı süreç sonrası ortaya çıkan büyük tahribat ve ardından gelen kontrolsüz yıkımlar, geride tarihe yönelik büyük zararlar bırakırken, Sur’da rastladığımız bir eskicinin kamyonlarca tarihi taşı çöplüklerden ve molozlar arasından kurtararak, yerel yetkililere ve ilgililere sadece hamallığının bedeli karşılığında sunduğunu gördük.

PKK’lıların barikat kurup, çukur kazmasının ardından meydana gelen çatışmalar ve ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile gündeme gelen Sur ilçesinde, çatışmalarda zarar gören yapıların yıkım çalışmaları devam ederken tarihin maneviyatının ne kadar korunduğu noktasında tartışmalar halen sürüyor.

İlçede eskicilik yapan Mehmet Ak, ilçede yıkım devam ederken tarihi taşların çöplüklere giderek ya da molozlar arasında parçalanarak yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

“Yazıktır, tarihimiz kaybolmasın”

Yıllardan beri Sur’da yaşadığını belirten Ak, tarihi taşların gözleri önünde yok oluşuna gönlünün razı olmadığını bu nedenle canla başla bu tarihi taşları kurtarma girişiminde bulunduğunu dile getirdi.

Hükümet ve yerel yetkililerin bu tarihi taşları görmesini ve bunları değerlendirmesini isteyen Ak, “Aylarca gece gündüz bu taşları çöplüklerden ve molozlar arasında parçalanmaktan kurtarmak için çalıştım ve bunları topladım. Yazıktır, taşlarımız kaybolmasın, tarihimiz kaybolmasın. Bu tarih hiçbir yerde yok, bu taşlar, bu toprak hiçbir yerde yok.” dedi.

“Eski taşların yerini yeni taşlar tutmaz”

Kendisinin bu taşlarla ilgili çevresinde de bir çalışma başlattığını ifade eden Ak, “Taşları kurtarıp getirene para da veriyorum. Kamyonlarca taşlar çöpler dökülüyor. Yeni yapılar neden bu taşlarla yapılmasın. Eski taşların yerini yeni taşlar tutmaz. Eski tarihi taşlar nerede, yeni taşlar nerede? Yazık günahtır bu taşlara.” şeklinde konuştu.

“Değerlendirmek isteyene taşları veririm!”

Konuşmasının devamında, “Bu taşlardan gerekirse köşk yaparım. Ya da değerlendiren birine emeğimin karşılığında veririm. Yeter ki Diyarbakır’ın has tarihi kaybolmasın. Değerlendirmek isteyen iş adamları veya sanatkârları varsa veririm taşları. Yazıktır, bu taşlara.” ifadelerini kullandı.

“Vali bey gelsin, ona kendi elimle hibe edeyim”

Ak, “TOKİ buranın ihalesini alıp yıkarken taşların çöpe gitmesine göz yumuyor. Ne güzel taşlar, kaybolmaya layık mı? Vali bey gelsin, ona kendi elimle hibe edeyim ancak kaybolmaması şartıyla. Bir arsam olsa, torunlarıma kadar bu taşları korurum.” teklifinde bulundu.

“Belediyenin daire başkanından hesabı sorulsun?”

Ak son olarak, “Ben daha önce de kamyonlarca kurtardım bu taşları. Belediye yetkilileri gelip hazıra kondular. Hepsini topladılar, bana ne bir bilgi verdiler ne de bir bedel. Söylesinler bari taşları nerede kullandılar, çöpe mi attılar sattılar mı? 20 milyarlık masraflar topladığım kamyonlarca tarihi taşı sattı mı? Belediyenin daire başkanından bunun hesabı da sorulsun? Hakkımı da vermedi.” diye tepki gösterdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz