Yine toplulaşma terörü; beş ölü!

Bölgenin en büyük ve zengin köyü Oyalı'da arazi toplulaştırmasındaki anlaşmazlık, katliama dönüştü. Üç aile çatıştı, 5 kişi öldü, 7 kişi de yaralandı.

Yine toplulaşma terörü; beş ölü!

2009 yılından buyana Diyarbakır merkez ve ilçelerinde yürütülen, sürekli aileler arasında anlaşmazlıklara, çatışmalara kanlı katliamlara neden olan arazi toplulaştırmasındaki keyfiyet, dün Eğil ilçesine bağlı  Oyalı köyüne bağlı Amman ile Dere köyünün Ket mezrasında yaşayan Beki, Korkmaz ve Can aileleri arasında çıkan anlaşmazlık, kanlı çatışmaya dönüştü. Silahlı  çatışmada 5 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi de yaralandı.

ARAZİ ANLAŞMAZLIĞI YÜZÜNDEN

Edinilen bilgiye göre, Eğil ilçesine bağlı Oyalı köyü (Mahallesi) Amman Mezrası ile Dere Köyü (mahallesi) Ket mezrasında ikamet eden köyüller arasında uzun süreden beri arazi toplulaştırması nedeniyle, anlaşmazlık yaşanıyordu. Son olarak aileler, aralarında çıkan anlaşmazlığın giderilmesi ve barış sağlanması için bir araya gelme kararı aldı. Dün sabah bir grup aile fertleri minibüsle köye gitti.

BARIŞA GİTTİLER ÇATIŞTILAR

Barış için köyde toplanan Beki, Korkmaz ve Can aile fertleri arasında arazi anlaşmazlığı dolayısıyla yeniden tartışma yaşanınca, bir grup köyden ayrılmak istedi. Bu sırada bir anda taraflar arasında çatışma çıktı. Tabanca ve uzun namlılı silahların kullanıldığı kavgada Leyla Bekil (28), Abdurrazak Bekil (57) ve Cebrail korkmaz (41) ile Akif Can (25) ile kimliği öğrenilemeyen bir kişi hayatını kaybetti.

Ömer, Zülküf, Mehmet ve Münevver Can, Mehmet Korkmaz ve Uğur Bekil ise yaralandı.

EGİL VE KÖYLERDE GERGİNLİK

Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince Eğil ve Dicle devlet hastaneleri ile Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak burada tedavi altına alındı. Kavganın çıktığı bölgede çok sayıda merminin isabet ettiği 21 FP 245 plakalı bir minibüs ise yaralılardan bazılarını hastaneye taşıdığı bildirildi.

GEÇİCİ KARAKOL KURULDU

Yaralı yakınlarının hastanelerin önünde bekleyişi sürüyor. Jandarma ve güvenlik korucuları tarafından olay yerinde geniş güvenlik önlemi alındı. Söz konusu bölgede giriş ve çıkışlar kontrollü sağlanıyor. Bu arada Eğil Kaymakamı Kürşad Atak da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Olay yeri inceleme ekiplerince başlatılan çalışma devam ediyor.

KUZENLERİN KAVGASI

Buarada, benzer bir arazi anlaşmazlığı olayı ise Şanlıurfa'da yaşandı.

Olay, öğleden sonra Büyükalanlı Mahallesi'nde meydana geldi. Aralarında ekili arazi anlaşmazlığından dolayı husumet bulunan ve birbirleriyle kuzen olan Bayram Ailesi'nin fertleri, mahallede karşılaştı. İki grup arasında çıkan sözlü tartışma, kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüştü. Birbirlerine pompalı tüfek, bıçak, taş ve sopalarla saldıran kuzenlerin kavgasına diğer mahalle sakinleri engel olamayınca jandarmadan yardım istendi.

OLAYDA 8 KİŞİ YARALANDI

İhbarla olay yerine sevk edilen jandarma, kavgayı güçlükle sona erdirdi. Kavgada, bıçak ve sopayla yaralanan 3, tüfekle yaralanan 5 kişi sağlık görevlilerince Balıklıgöl Devlet Hastanesi ile Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Yaralıların tedavisine başlanırken, kavgaya karışan 3 kişi gözaltına alındı. Kuzenlerin yaşadığı evlerin çevresinde jandarma önlem aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz