Yüksekdağ'ın Ankara'da yargılandığı dava

Eski HDP milletvekili Figen Yüksekdağ'ın, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Yüksekdağ'ın Ankara'da yargılandığı dava

Yüksekdağ, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki duruşma salonunda görülen davaya katılmadı. Yüksekdağ'ın avukatları ile HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve parti sözcüsü Osman Baydemir ile bazı HDP'li milletvekilleri duruşmayı izledi. Uluslararası Parlamentolar Birliğinden bir temsilci de duruşmayı takip etti.

Tutuklu bulunduğu cezaevinden mahkemeye dilekçe gönderen Yüksekdağ, yargılamanın yapıldığı salonun değiştirilmesi nedeniyle duruşmaya yeterli katılımın sağlanamadığını belirterek, yargılamada aleniyet ilkesinin ihlal edildiği ve savunma hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle duruşmaya katılmayacağını bildirdi.

Bunun üzerine mahkeme, Yüksekdağ'ın tutuklu bulunduğu cezaevine bir yazı yazarak sanığın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) salonunda hazır edilmesi talimatını verdi. Ancak, Yüksekdağ, SEGBİS salonuna da gitmeyeceğini beyan etti.

Yüksekdağ'ın avukatlarından Sezin Uçar, tüm izleyicilerin alınabilmesi için duruşmanın daha büyük bir salonda yapılması talebiyle mahkemeye dilekçe sundu. Diğer avukatlar da söz alarak, Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya barolarını temsilen gelen avukatlar ile yabancı temsilciler ve gazetecilerin salona alınması yönünde taleplerini ilettiler.

Talepleri değerlendiren mahkeme, Uluslararası Parlamentolar Birliğinden bir temsilcinin daha önce akreditasyon başvurusu yaptığını ve duruşmayı takip için kendisine izin verildiğini, diğer yabancıların ise böyle bir başvuruda bulunmadığını belirterek, avukatların taleplerini reddetti. Salonda aleniyet için yeterli sayıda izleyici ve basın mensubu bulunduğunu dile getiren heyet, yargılamayı sürdürdü.

Bunun üzerine söz alan Yüksekdağ'ın avukatı Gülseren Yoleri, anayasa ve uluslararası sözleşmeler ihlal edilerek, 6 milyon seçmeni temsilen Meclis'e giren müvekkilinin siyasi bir kararla tutuklandığını öne sürdü.

Müvekkilinin kaçma ve delil karartmasının söz konusu olmadığını savunan Yoleri, tahliye ve beraat talep etti.

Diğer avukatlar da duruşmanın Sincan yerine Ankara Adliyesi'nde, tüm izleyicileri alabilecek büyük bir salonda yapılmasını istedi.

Savunmaların ardından ara karar için görüşü sorulan duruşma savcısı, sanık avukatlarının duruşma salonuyla ilgili taleplerinin, diğer salonlarda çok sanıklı davaların görülmesi nedeniyle reddini talep etti. Savcı, Yüksekdağ'ın bir sonraki celseye zorla getirilmesini istedi.

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme, duruşma salonunda yeterli izleyici ve basın mensubu bulunduğunu belirterek, avukatların aleniyet ihlaliyle ilgili taleplerini reddetti.

Sanığın duruşmalara katılımının zorunlu olduğunu belirten heyet, daha önce ifadesi alınan sanık hakkında duruşmadan vareste tutulmasına yönelik bir talep de olmaması halinde zorla getirme kararı verileceğini bildirdi.

Yüksekdağ hakkında Şanlıurfa ve Van'da görülen davaların, bu dava dosyasıyla birleştirilmesi talebini kabul eden heyet, tahliye taleplerini reddederek, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedip duruşmayı 6 Aralık'a bıraktı.

Kaynak: Diyarbakır Söz