Türkiye'nin büyük ustası Kemal Sunal'ın Doğum günü! “Ben böyle bir şeyi konuşmak bile istemiyorum”

Ekranların saf oğlu Kemal Sunal bugün doğdu. Salako, Hababam Sınıfı gibi filmlerin başrol oyuncusu, Türkiye'ye inek şaban'ı kazandıran isim Kemal Sunal'ın doğum günü için seveleri bugün sosyal medyayı paylaşımları ile adeta süsledi.

Türkiye'nin büyük ustası Kemal Sunal'ın Doğum günü! “Ben böyle bir şeyi konuşmak bile istemiyorum”

Ekranların saf oğlu Kemal Sunal bugün doğdu. Salako, Hababam Sınıfı gibi filmlerin başrol oyuncusu, Türkiye'ye inek şaban'ı kazandıran isim Kemal Sunal'ın doğum günü için seveleri bugün sosyal medyayı paylaşımları ile adeta süsledi.

Hababam Sınıfı, Salako, Salak Milyoneri, Köyden İndim Şehire gibi onlarca filme imzasını atmış olan Türkiye'nin usta sanatçısı Kemal Sunal Türkiye'nin güldüren adamı olarak adını tarihe kaydetti. Ölümün üzerinden 15 yıl geçse de sevenleri onu hiçbir zaman unutmadı.

SOSYAL MEDYAYI KARIŞTIRAN İDDİA

Her yıl olduğu gibi bu sene de Yeşilçam’ın usta komedyeni Kemal Sunal’ın doğum gününün 11 Kasım değil, 10 Kasım olduğu iddiası sosyal medyayı karıştırdı. Sunal’ın "Aslen 10 Kasım doğumluyum. Ama Atatürk'ün vefat ettiği günde doğum günü kutlayamam, sevinemem, gülemem. 11 Kasım doğum günümdür" dediği iddia edilmeye devam ediyor.  Oğlu Ali Sunal geçtiğimiz yıl, “Ben böyle bir şeyi konuşmak bile istemiyorum” sözleriyle ortaya atılan haberi yalanlamıştı.Yakın arkadaşı, duayen gazeteci Uğur Dündar ise, “Bunca yıllık arkadaşıyım, ilk defa böyle bir şey duydum” diyerek şaşkınlığını dile getirmişti.Tüm yalanlamalara rağmen her yıl aynı iddia tekrar tekrar gündeme geliyor.

Kemal Sunal kimdir?

Türk sinemasında komedi deyince akla gelen ve parmak ile gösterilen sanatçıların başında yer alan Kemal Sunal’ın bugün 70. Doğum günü. Ünlü arama motoru Google bugün sembolünü Kemal Sunal’a ayırdı.

Tiyatrocu ve sinema sanatçısı olan Kemal Sunal gözlerini dünyaya İstanbul ’un Küçükpazar semtinde 11 Kasım 1944 yılında açtı.  Babasının adı Mustafa Sunal, annesi ise Saime Sunal’dır. Kemal Sunal’ın Cemal ve Cengiz adında iki de kardeşi vardır.

Yaşamı boyunca 82 filmde rol alan Kemal Sunal,  ilkokulu Mimar Sinan İlkokulu'nda okudu. Vefa Lisesi'nden mezun olan sanatçı yüksek öğrenimine Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde devam etti. Vefa Lisesindeki felsefe öğretmeni Belkıs Balkır'ın sanatçıyı Müşfik Kenter ile tanıştırmasının, Kemal Sunal'ın hayatının dönüm noktası oldu.

1992 yılında çıkan öğrenci affından yararlanarak Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü’ne, 2’inci sınıftan devam eden Kemal Sunal 1995’te mezun oldu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1994-1995 öğretim yılında mezun olan ünlü komedyen, diplomasını Vefa Lisesi’nden arkadaşı Uğur Dündar’ın elinden alırken “4 yıllık maratonu ben 27 yılda tamamladım. Zaten ben liseyi de 11 yılda bitirmiştim” diyerek herkesi güldürmüş, ama azimli ve kararlı olanın elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını, 51 yaşında üniversite bitirerek göstermişti.

1964 yılında askerliğini tamamladıktan sonra  Vefa Lisesi'nde amatör olarak "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyununda sahne almaya başladı. Kenterler Tiyatrosu’nda profesyonel olarak sahneye çıktıktan sonra sırasıyla, Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda kendisini izleyen Ertem Eğilmez tarafından beğenilince 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim adlı filmde uzun boyundan dolayı basketbolcu olarak beyazperdeye transfer oldu, ve hayatı değişti.

Kemal Sunal hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. Uçak fobisi olduğu bilinen ve hayatında daha önce hiç uçağa binmeyen Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Kemal Sunal'ın dostları onun için neler söylemişti?

Tarık Akan: Kemal, sosyal demokrattı. Ama bunu ne hiçbir zaman belli etti, ne konuştu, ne de herhangi bir eylemin içinde oldu. Hep kaçtı bundan.

Tuncay Akçay (Hababam Sınıfı filminin unutulmaz gülüşüyle belleklerde iz bırakan çocuğu): Bazen ‘Yahu Kemal abi’ diyordum. ‘Varyemez senin gerçek hayatın gibi...’ Bundan dolayı biz ona kızıyorduk. İyi ki öyle davranmış... Şimdi ailesine bir gelecek bıraktı.

Metin Akpınar: Biz prova yaparken Kemal kulise gider, Zeki’nin .... sigarasını içerdi. Zeki de her seferinde ‘Ne oldu bu sigara?’ deyip etrafa sorardı. Bir gün yakayı ele verdi.

Zeki Alasya: Aptal sanılırdı. Ama son derece zeki bir adamdı. Kendi kurallarını koydu. Çaresizdi çünkü... Korkaktı da. Çok üstüne geldiler. Ben de gittim. Ama saygısızlık yapmadım.

Rutkay Aziz: Toplumların gülme hakkı vardır. Bu hakkı topluma vermiştir. Güldürerek suç işletmiştir topluma...

Bülent Ecevit: Ben Kemal Sunal hayranıyım, filmlerini bıkmadan izliyorum. Muhteşem bir oyuncu.

Emel Sayın: Varlığı yokluğu belli olmazdı, ama yönetmen ’motor’ dediği an, karşımızda devleşen bir aktör olurdu.

Altan Öymen: Kemal Sunal, filmlerinde genellikle, haklının haksıza, güçsüzün güçlüye karşı mücadelesini temsil eden büyük komedi ustasıydı.

Murat Sökmenoğlu: Türk sinemasının usta sıfatına layık oyunculardan biri olan Sayın Sunal, çizdiği kompozisyonlarla hafızalarda önemli bir yere sahiptir."

Göksel Arsoy: Çok takdir ettiğim, çok beğendiğim, hakikaten Türk sinemasına damgasını vurmuş, halkın sevgisini kazanmış, gönlüne girmiş olan çok büyük bir sanatçıydı."

Kadir İnanır: Yemez içmezdi... O da herhalde yoksulluktan ve çok eziyet çekmekten kaynaklanıyor...

Bülent Kayabaş: Çöpçü kıyafetini giydiği zaman filmin sonuna kadar onunla dolaşırdı. Yatarken çıkarırdı sadece..

Hülya Koçyiğit: Politik kimliğiyle öne çıkmak istemezdi. Bizim oyuncu derneğimize üye olmadı. Daha sonra ÇASOD’un (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) kurulması için çalıştı; ama oraya da üye olmadı.

Şükran Esen (Sunal’ın yüksek tez hocası): Doktora yapmayı ve okulda kalarak öğretim üyesi olmayı düşünüyordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz