İttifakları Tartışılıyor

HDP, HÜDA-PAR ile görüşmek için karar almaya hazırlanırken konuyu yakından bilen HDP’li Kadri Yıldırım ile Azadi Hareketi’nden Sıtkı Zilan iki partinin durumunu değerlendirirken; "ittifakı" savundular.

İttifakları Tartışılıyor

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimi’ne yönelik partiler arasında ittifak tartışmaları gündemdeki sıcaklığını koruyor. Tartışılan olasılıklarından biri de HDP ile HÜDA-PAR arasında bir ittifak kurulup kurulmayacağı. Her iki partiyi yakından bilenler HÜDA-PAR’ın HDP ile ittifaka istekli olduğunu, ancak HDP’nin şimdiye kadar ittifak kurulması için çaba gösteren kesimlere somut bir yanıt vermediğini belirtiyor.

DİYARBAKIR-HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım ve Azadi Hareketi Siyasi İşler Sorumlusu Sıtkı Zilan, HDP'nin HÜDA-PAR'la ittifak kurması yönündeki tartışmaları değerlendirdi. Artı Gerçek’e konuşan Yıldırım ve Zilan, hem Kürtler arası yumuşamaya hizmet etmesi, hem dindar Kürtlerin AK Partiye gitmesi muhtemel oylarının önünün kesilmesi için iki parti arasında ittifakın olabileceğini savundu.

Yıldırım, iki taraf arasındaki ittifak girişimlerine ilişkin şunları belirtti:

"DEVLET BİZİ BİR BİRİMİZE DÜŞÜRMEK İÇİN"

“Devlet bizi birbirimize düşürmek için her türlü malzemeyi kullanır. Bu nedenle ittifakların görüşüldüğü bu ortamda, mevcut durumu da düşünerek HDP ile HÜDA-PAR’ın da birbirinin kapısını çalması gerektiğine inanıyorum. AK Partinin HÜDA-PAR ile yapmak istediği ittifak çöktü. MHP ile yapılan ittifak nedeniyle HÜDA-PAR bu ittifakta yer almayacağını söylüyor. Saadet Partisi’nin teklifini de geri çevirdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile HÜDA-PAR Genel Başkanı’nın yaptığı son görüşmede de AKP’nin ittifak teklifini HÜDA-PAR başkanı reddetti. Bu gelişmeler sonrasında HÜDA-PAR’ın yakınında hatta içinde yer alan bir kesim ile görüştük. Bunlar, ‘Eğer HDP samimi ise, isterse biz zaten öbürlerinin tekliflerini geri çevirdik. HÜDA-PAR olarak kapımızı açmış bulunuyoruz’ dediler. Geçenlerde HDP’den bir randevu talebinde de bulundular. Bir cevap verilip verilmediğini henüz bilemiyorum."

"DİNDAR OYLARIN ÖNÜNÜN KESİLMESİ İÇİN"

"Bugüne kadar hep sahadaydık. Bir araya gelemiyorduk. Ancak konuyu bugünkü toplantımızda tekrar gündeme alıp konuşacağız. Tabi olur mu, olmaz mı, artıları nedir, eksileri nedir, bunları etraflıca değerlendirmek lazım. Bunlar bir yana ama bölgenin rahatlaması, en azından AKP’ye gitmesi muhtemel dindar Kürtlerin geri dönmesini sağlamak açısından iki taraf arasındaki ittifakın ciddi bir etkisi olur diye düşünüyorum. Tabi HDP çok bileşenli bir parti. Kim bu ittifaka nasıl bakar? Geçmiş mi kurcalanır, geleceğe mi bakılır? Şimdiden bir şey demek o kadar kolay değil. Kapılar tamamen kapanmış değil. Ancak bu konunun somut olarak yanıtını bulması lazım. HÜDA-PAR seçime katılacağını bildirmiş, seçime dönük hazırlıklarını da tamamlamış durumda. Dolayısıyla kısa süre içinde bu tartışmanın sonuçlanması lazım. Zaman giderek daralıyor.”

"HÜDA-PAR İLE İTTİFAKI HDP İSTEMİYOR"

Her iki tarafla görüşüp iki parti arasında ittifak oluşmasını isteyenlerden biri de Azadi Hareketi Siyasi İşler Sorumlusu Av. Sıtkı Zilan HÜDA-PAR’ın seçime katılma kararı aldığını ve adaylarını belirlemeye başladığını söyleyerek, HÜDA-PAR ile ittifakı HDP’nin istemediğini söyledi. Sıtkı Zilan konuyla ilişkin şunları söyledi:

"GEREKİRSE BİR GECELİK MUTA NİKAHI YAPIN"

“Ben değişik kereler taraflarla, taraflara yakın kişilerle görüştüğümde gerekirse bir gecelik 'muta nikahı' yapın, dedim. Yeri gelir konuşmaları bile şart olmayabilir. Sadece prosedürü uygularlar ve herkes yine kendi partisine oy verir. Bu kadar basit. Ancak anladığım kadarıyla HDP, HÜDA-PAR’ı akredite edip Meclis’e taşımak istemiyor. HÜDA-PAR ile görüşmeye gittiğimizde Genel Başkan Zekeriya Bey, HDP’den randevu istediklerini ve kendilerine dönüş yapılmadığını söyledi. Biz randevu durumunu HDP’ye ilettik. DTK Temsilcisi talebin HDP’ye değil kendilerine geldiğini söyledi. Genel Başkan Pervin Hanım HDP’ye gelmiş bir görüşme talebinden bilgisinin olmadığını aktardı. Biliyoruz ki her iki tarafın da baraj sorunu var. Pekâlâ, HDP de gidip görüşebilir. Ne fark eder?"

"HDP'NİN NET YANIT VERMESİ BEKLENİYOR"

"HDP’den bu konuyla ilgili net bir yanıt vermesini bekleniyor. Kanımca Cumhurbaşkanlığı için bir ittifaka gerek yok. Zaten HÜDA-PAR’ın cumhurbaşkanı adayı da yok. Ayrıca HÜDA-PAR’ın Selahattin Bey’e oy vermeyin diye bir tutumu da olmaz. Ben HÜDA-PAR'ın ittifaka bakış açısının olumlu olduğunu bizzat teyit ettim."

"HÜDA-PAR ÇOK İSTEKLİ"

"HÜDA-PAR çok istekli. Elbet her iki taraftan da istemeyenler, küsecekler var. Ama bu durum gerçekleşirse hem yumuşamaya yol açar, hem de bizim gibi dindar insanlara ciddi bir motivasyon sağlar. Birçok dindar Kürt eğer ittifak sağlanmaz ise seçimde o kadar istekli çalışmazlar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz