Aygün serbest

PKK'nın kaçırdığı CHP'li Hüseyin Aygün, Tunceli'de ilk kez konuştu: Bana CHP'den ayrıl, bağımsız ol, dediler.

Aygün serbest

Aygün'ün konuşmasında öne çıkanlar: "Parlamentoda daha fazla rol üstlenmem konusunda ricacı oldular. Bütün partilerin daha fazla çaba harcaması gerektiğini bildirdiler. Bu savaşın kendileri için anlamsız olduğunu söylediler. Bağımsız bir bir kimlik altında siyaset yapmamın uygun olacağını söylediler.

EVLERİNE GERİ DÖNMEK İSTİYORLAR

Dağdaki 18- 25 yaş arası oluşan 6-7 kişilik grup, tümü evlerine geri dönmek istiyor. Anlamsız savaşın bitmesini istiyorlar. Kürt sorununun çözülmesi için 4 partinin bir araya gelip çözüm aramasın gerektiğini düşünüyorlar.

BANA YÖNELİK BİR TEHDİT YOK

Bana yönelik herhangi bir tehdit yok. Akan kanın durması için CHP'den ve benden daha çok emek ve çaba beklediklerini ifade ettiler.

HER HANGİ BİR ZOR KULLANMADILAR

Yolumuzu kesen grup beni tanıyordu. Bana karşı herhangi bir zor kullanılmadı. Silah bile doğrultmayacaklarını, bir dost olarak

Tunceli’nin Ovacık ilçesi çıkışında yol kesen PKK’lılar tarafından geçtiğimiz Pazar günü kaçırılan CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

6 KİLOMETRE UZAĞINDA

Tunceli- Ovacık Karayolu 35'in kilometresindeki Karafırtına ve Veliçeşmesi Mevkii'nde PKK tarafından kaçırılan milletvekili Hüseyin Aygün yaklaşık 48 saat sonra kaçırıldığı bölgenin yaklaşık 6 kilometreuzaklıktaki AşağıTorunoba köyü yakınlarında serbest bırakıldı.

KARAYOLUYLA GİTMEK İSTEDİ

Aygün, buradan Tunceli'ye hareket etti. Güvenlik güçlerinin Aygün'e önce helikopterle seyahat etmeyi önerdiği ancak Aygün'ün reddederek karayolunu tercih ettiği öğrenildi. Aygün'e yol boyunca karadan ve havadan güvenlik güçlerinin eşlik ettiği gözlendi.

ÇOŞKULU KARŞILAMA YAŞANDI

Torunoba Jandarma Karakolu'ndan araçla Tunceli il merkezine gelen Aygün, konvoy eşliğinde Moğoltay Mahallesi'ndeki evine geçti.  Eşi Emine, kızı İdil, oğlu Taylan, diğer aile bireyleri, bazı CHP milletvekilleri ve partililerle evde kucaklaşan Aygün, bir süre evde dinlendikten sonra beraberindekilerle yürüyerek mahalledeki Kışla Meydanı'na gitti.

Aygün, burada düzenlediği basın toplantısında, sözlerine ''Arkadaşlar hoş geldiniz. İki günlük dağ maceram akşam 17.00'de sona erdi. Örgüt bu eylemi siyasi propaganda olarak yaptığını ifade etti'' diyerek başladı.

48 SAATLİK DAĞ MACERASI

Milletvekili Aygün, yaşadıklarını şöyle anlattı: ''İki günlük dağdaki saatler boyunca son derece saygılı bir tavır gördüm. Bu eylemi yapan genç arkadaşlar, bu ülkenin çocukları ve bu eylem aracılığıyla Türk kamuoyuna barış ve ateşkes mesajı vermek istediklerini söylediler. Benden parlamentoda Kürt sorununun çözümü, ateşkesin sağlanması için daha fazla rol üstlenmem konusunda ricacı oldular. CHP'nin izlediği politikaların, Kürt sorununun çözümü yönünde de olumlu olduğunu, dikkatle izlediklerini ve beğendiklerini ama bütün partilerin daha fazla çaba harcaması gerektiğini bildirdiler.

KENDİLERİ DE ANLAMSIZ GÖRÜYOR

Asker olsun, dağdaki genç olsun ölen bütün çocukların bu ülkenin çocuğu olduğunu ve bu savaşı başta kendilerinin anlamsız bulduklarını söylediler. 'İstediğimiz demokratik özerklik planı, hiç de silahlı mücadeleyi gerektirmeyen demokratik bir taleptir ve Avrupa'da pek çok ülkede vardır. Bu bakımdan biz de yürüdüğümüz mücadelenin artık çok anlamsız olduğunu biliyoruz' dediler.''

CHP’DAN İSTİFAMI İSTEDİLER

Aygün, şöyle devam etti: ''Tabii bütün bu olumlu mesajların kardeşlik ve barış taleplerinin yanında benim gibi silahsız, korumasız gezen, Dersim'in dağlarında, yaylarında, ovalarında 24 saat halkının sorunlarıyla ilgilenen bir milletvekilini tutsak almanın da Dersim halkının iradesine bir müdahale olarak değerlendirilmesinin kaçınılmaz olduğunu kendilerine söyledim. Yine sohbet sırasında bana bağımsız bir kimlikle siyaset yapmamın kendilerini memnun edeceğini söylediler. Ben de silahların gölgesinde bu konuda herhangi bir karar verilemeyeceğini, özgür iradem dışında verilecek hiçbir kararın da doğru olmayacağını kendilerine söyledim. Yeni CHP'nin Dersim milletvekili olduğum için gurur duyduğumu, yeni CHP'nin benim gibi insanları partiye kabul ederek dönüşümün işaretlerini çoktan verdiğini belirttim.''

Kaynak: Diyarbakır Söz