Faik Öztrak: MHP'li Aksu, acaba özel mi oraya gönderildi?

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bir soru üzerine MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD heyetiyle yaptığı görüşmeye katılmasını değerlendirdi. Öztrak, "MHP Genel Başkan Yardımcısının masada tam da Trump'ın karşısında oturuyor olması Türkiye'de herkesin ilgisini çekti. Acaba müzakereleri izlemek üzere özel mi oraya gönderildi?" dedi.

Faik Öztrak: MHP'li Aksu, acaba özel mi oraya gönderildi?

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantı sürerken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, açıklama yaptı. Öztrak, toplantıda bazı yönetmelik değişikleri, Türkiye’nin gündemini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendirdiklerini aktardı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletinden bir özür dilenmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini doğru bulmadıklarını söyleyen Öztrak, “Maalesef bu hakaret dolu kağıt parçası hâlâ orta yerde durmaktadır. Dün, bu konuyla ilgili olarak ABD Başkanı’ndan bir özür veya pişmanlık ifadesi duymadık” dedi.

“Erdoğan ise bu müsveddeyi ve ekinde yer alan terörist mektubunu kendi ifadesiyle ABD Başkanı’na ‘takdim ettiğini’ söyledi” diyen Öztrak, “Eğer bu mektup iade edilmeyip takdim edilmişse, milletimizin şan ve şerefi yeterince korunmamıştır, hatta hiç korunmamıştır. Trump ve Erdoğan’ın görüşmesinden, iki ülke arasındaki sorunların çözümüne yönelik somut bir sonuç çıkmamıştır. Trump ve Erdoğan’ın görüşmesi hiçbir konuda anlaşmayan ama birbirinden de kopamayan iki ismin toplantısı görünümünde geçmiştir” ifadelerini kullandı.

‘TRUMP, ZİYARETİ AZİL SÜRECİNİ İTİBARSIZLAŞTIRMAK İÇİN KULLANDI’

Türkiye’deki 4 milyon Suriyeli mültecinin geleceği konusunda Trump’ın topu Avrupa Birliği’ne attığını söyleyen Öztrak, şöyle devam etti:

“Anlaşılan tüm masraflar ülkemizdeki tüyü bitmedik yetimlerin sırtına bırakılacaktır. Türk-Amerikan ilişkileri 12 Kasım’da neredeyse, 14 Kasım’da da aynı yerde durmaya devam etmektedir. Dolayısıyla bu seyahat ABD ile ilişkilerimizin düzeltilmesine değil, siyaseten sıkıntıda olan iki ismin ilişkilerinin muhafazasına dönüktür. Trump, Erdoğan’ın 13 Kasım’daki ziyaretini kendisine yönelik azil sürecini itibarsızlaştırmak için kullanmış, Erdoğan ise dostu Trump ile aile fotoğrafı vererek ilişkimiz devam ediyor mesajı göndermiştir.”

‘TRUMP, ERDOĞAN İLE TERÖR ÖRGÜTÜ BAŞINI EŞİT SEVİYEDE TUTTU’

“Ancak dün bir kez daha görülmüştür ki Trump, Erdoğan ile terör örgütünün Suriye’deki kolunun başını eşit seviyede tutmuştur” diyen Öztrak, şunları söyledi:

“Trump, Erdoğan’ın serzenişlerini de dikkate almamış, ‘Mazlum Kobani’ kod isimli teröristi ABD’ye daveti konusunda geri adım atmamıştır. Salonda bu konuda soru soranları ‘Türk devletinin görevlisi misin?’ diye azarlamıştır. Diğer taraftan, basın toplantısının hemen ardından Beyaz Saray, ‘S-400 konusu çözülmeden, diğer meselelerin çözümünde ilerleme sağlanamaz’ açıklamasını apar topar yapmıştır. Bu açıklama Beyaz Saray’ın Erdoğan iktidarını pinpon topu gibi Kremlin Sarayı’nın sahasına savurduğunu göstermektedir. Milletimizin S-400’ler için ödenen 2,5 milyar dolarının akıbeti ne olacaktır?”

‘GÖRÜŞMEYE BAKANLIK GÖREVLİSİ KATILDI MI?’

Öztrak, Erdoğan ile Trump arasında 1 saat 15 dakikalık baş başa bir görüşme yapıldığını belirterek, “Bu görüşmeye Dışişleri Bakanlığından resmi bir görevli katılmış mıdır? Bu görüşmede resmi zabıt tutulmuş mudur? Bu görüşmenin ayrıntıları Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının arşivlerine girmiş midir? Yoksa resmi arşivlerden de gizlenmiş midir?” dedi.

Dış ilişkilerin kurumsal bazda yürütülmesi gerektiğine işaret eden Öztrak, “Zabıt tutuldu mu? Bunun cevabını da Beyaz Saray’da ayakta kalan, kendisine bir sandalye bile verilmeyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan bekliyoruz. Senatörler oturuyor, bizim Dışişleri Bakanı ayakta. Bu, uluslararası görüşme değil mi? Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın karşısına ABD senatörlerinin çıkarılması ve burada basına açık bir hesap sorma görüntüsü verilmesi de ayrıca dikkatimizi çekmiş, bizleri üzmüştür” diye konuştu.

Ziyaret sorunların çözülmediğini dile getiren Faik Öztrak, “Ama saray sosyetesi çok mutludur? Bu mutluluğun sebebi nedir? Bu mutluluk bize şunu gösteriyor, oraya giderken demek ki sarayın gündemi, milletimizin gündeminden farklıymış. Ne alınmış ABD’den veya dostları Trump’tan ki saray bu kadar sevinmiştir? Bunu, Beyaz Saray’da açıklamamışlardır ama biz bunun heyet ülkeye döner dönmez açıklanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DİĞER PARTİLERİ ÇAĞIRMA İHTİYACI DUYMAMIŞLAR’

Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “ABD ziyaretinde heyetler arası görüşmelerde AK Parti’den Mahir Ünal’ı, MHP’den de İsmail Faruk Aksu’yu gördük. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? CHP’ye de çağrı geldi mi?” sorusuna Öztrak, şu yanıtı verdi:

“Onlar koalisyon ortakları, öyle anlaşılıyor. Başka diğer partileri çağırma ihtiyacını duymamışlar ama benim görebildiğim kadarıyla MHP Genel Başkan Yardımcısının masada tam da Trump’ın karşısında oturuyor olması Türkiye’de herkesin ilgisini çekti. Resmi müzakerelerde de karşısında oturuyordu. Acaba müzakereleri izlemek üzere özel mi oraya gönderildi? İzlemek ve koalisyon ortağına bilgi vermek üzere.”

Kaynak: Diyarbakır Söz