FIRSAT EŞİTLİĞİ NABIZ YOKLUYOR

FIRSAT EŞİTLİĞİ NABIZ YOKLUYOR

FIRSAT EŞİTLİĞİ NABIZ YOKLUYOR

ŞANLIURFA  - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyeleri, Şanlıurfa Valiliğini ziyaret edip, kadın kültür merkezini gezdi.

''Çocuk cinsiyeti nedeniyle kadın üzerinde oluşturulan psikolojik şiddet, başlık parası ve geleneksel evlilikler'' hakkında araştırma yapmak üzere kurulan alt komisyonun saha çalışmaları kapsamında Şanlıurfa'ya gelen AK Parti İstanbul Milletvekili Güldal Akşit başkanlığındaki komisyon üyeleri, kentte ilk olarak Valiliği ziyaret etti.

Vali Nuri Okutan'la makamında bir süre görüşen komisyon üyeleri, daha sonra SODES kapsamında hizmet veren ''Haleplibahçe Kadın Kültür Merkezi''ne giderek, burada incelemelerde bulunup yetkililerden yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU

Çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi veren Komisyon Başkanı Akşit, çalışmalarında tespit edilen yanlış geleneklerin değişmesini hedefledikleri belirtti.

Sürdürülen bazı geleneklerin fayda yerine zarar verdiğine değinen Akşit, ''Bu bölgelerde ağırlıklı olarak halen geçerli olan gelenekleri, ama bazı gelenekler vardır ki fayda getirmez, zarar vermeye başlar. İşte biz bu noktadayız. Evliliklere, kadınlara yönelik bu baskı unsurlarını nasıl azaltabiliriz, bunlar doğru mudur, sebebi nelerdir ve nasıl çözülebilir bu sorunlar? Biz bunları incelemek üzere geldik komisyon olarak'' dedi.

Bu konuda alt komisyon kurulduğunu da anımsatan Akşit, konuyla ilgili inceleme yapmak üzere kente geldiklerini, sivil toplum ve kamu kurum kuruluşları ile üniversiteden katılımcılarla bunun değerlendirmesini içeren bir toplantı yapacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

AİLELERİN SICAK DİYALOGLARI

''Ümit ediyorum ki hazırlanacak rapor, yapılan çalışma, meyvelerini verecektir. Tabii bu bir çırpıda çözülecek bir sorun değil. Asla gelenekleri yıkmak gibi bir niyetimiz de yok. Geleneklere karşı olduğumuz için değil, ancak yanlış geleneklerin Türk aile yapısına, kadınlara, çocuklara zarar vermesinin önüne geçmek amacıyla hareket ediyoruz. Ümit ediyorum ki daha değerlerimizin korunduğu, kadınlarımızın daha kıymetinin bilindiği günlere doğru ilerleriz.''

''Çocuk cinsiyeti'' için kimi yerlerde kadın üzerinde müthiş bir psikolojik baskı oluşturulduğunu özellikle ''erkek çocuk talebi''nin, kadına psikolojik şiddete ve baskıya dönüştüğünü anlatan Akşit, bunların önlenmesi için çaba sarfettiklerini dile getirerek, ''Yanlış geleneksel inançların değiştirilmesi gerekir diye düşünüyorum'' dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz