Meclisin faaliyeti!

Meclis, halkoylaması nedeniyle verdiği bir aylık aranın ardından bu hafta çalışmalarına başlayacak.

Meclisin faaliyeti!

OHAL'in 19 Nisan Çarşamba günü itibarıyla tekrar uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi'nin Meclise sevk edilmesi halinde, söz konusu tezkere görüşülecek

TBMM 16 Mart‘ta verdiği referandum molasından bir ay sonra 18 Nisan 2017 Salı günü çalışmalarına başlayacak. Meclis’in ilk işi 19 Nisan’da süresi dolacak olan OHAL görüşmeleri olacak. CHP ve HDP, OHAL’in uzatılmasına karşı duruş sergiliyor.

Rekor kıran meclis

TBMM Genel Kurulunun çalışmalarına ara verdiği 16 Mart Perşembe gününe kadar son dört ayda, 93 ülke ile imzalanan uluslararası anlaşma ve mutabakat metinlerinin onaylanmasına ilişkin 243 tasarıyı kabul ederek rekor kıran Meclis, halkoylaması sonrası 18 Nisan Salı günü çalışmalarına başlıyor.

Meclisi, aradan sonra toplandığı ilk gün, önemli bir gündem maddesi bekliyor. Ülke genelinde devam etmekte olan ve 19 Ocak Perşembe günü 3 ay süre ile uzatılan olağanüstü halin (OHAL) süresi, 19 Nisan Çarşamba günü saat 01.00'de sona eriyor. OHAL'in 19 Nisan'dan itibaren tekrar uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresinin hafta başında TBMM Başkanlığına sevk edilmesi halinde, TBMM Genel Kurulunda 18 Nisan günü bu tezkere görüşülecek.

O. hal uzatılacak mı?

Resmi Gazete'nin 5 Ocak tarihli sayısında yer alan kararda, "Anayasa'nın 120'nci maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasının b bendine göre ülke genelinde devam etmekte olan olağanüstü halin, 19 Ocak 2017 Perşembe günü saat 01.00'dan itibaren olmak üzere 3 ay süre ile uzatılması hakkında Bakanlar Kurulu'nca 3 Ocak 2017 tarihinde alınan Karar, TBMM Genel Kurulu'nun 3 Ocak 2017 tarihli 49. birleşiminde onaylanmıştır" denilmişti. Genel Kurulda, OHAL'in uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresinin yanısıra bazı uluslararası anlaşma ve mutabakat metinlerinin onaylanmasına ilişkin tasarılar da görüşülecek.

“Uyum yasaları bir kenarda bekliyor”

Referandumdan çıkacak sonuç Meclis’in gündemini de büyüm ölçüde belirleyecek. Sandıktan 18 maddelik anayasa değişikliğine ‘Evet’ çıkması üzerine anayasa değişikliğine paralel uyum yasaları için hummalı bir çalışma başlayacak.  Alınan bilgiye göre, kapsamlı bir mevzuat çalışması yapılacak, hangi kanunda bir değişikliğe ihtiyaç olup olmadığı belirlenecek. Uyum yasaları çerçevesinde TBMM iç tüzüğü ve diğer yönetmelikler de değişiklik yapılacak.

'Başbakan ve başbakanlık'

'Başbakan ve Başbakanlık' gibi yeni sistemde yer almayan ifadeler kanunlardan ayıklanacak. Kulislerde, her kanun için ayrı ayrı düzenleme yerine tek bir kanunla tüm kanunlardaki ayıklamanın yapılabileceğine de dikkat çekiliyor. Meclis aritmetiği 600 milletvekili ve Başkanlık rejimine göre düzenleneceği için iç tüzük de uyumlu hale getirilecek.

Seçim barajı, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu

Buarada siyasetin gündeminde ‘erken seçim’ bir kez daha kesintisiz devam edecek. Hatta  Temel yasalarda değişiklik yapılacağı yönünde de beklentiler dikkat çekiyor. Siyasi Partiler Kanunu (SPY),  Seçim Kanunu ve seçim barajı gibi önemli başlıklar da gündemde.

Meclis, 18 Nisan’dan itibaren çalışmalarına başlayacak. 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma  Komisyonu raporunun açıklanıp açıklanmayacağı ise merak konusu.

Kaynak: Diyarbakır Söz