1 yaşında ve sadece büyük bir bebek değil

Erken Ergenlik hastalığı sayesinde Akash bebek, 25 yaşındaki bireyin testosteron hormonlarına sahip. Doğumundan beri dikkatleri üzerine çeken erken ergenlik hastalığına yakalanan bebeğin genital organının büyüklüğü ve vücudundaki kıl yapısı genç bir adam bünyesine sahip

1 yaşında ve sadece büyük bir bebek değil

Erken Ergenlik hastalığı sayesinde Akash bebek, 25 yaşındaki bireyin testosteron hormonlarına sahip. Doğumundan beri dikkatleri üzerine çeken erken ergenlik hastalığına yakalanan bebeğin genital organının büyüklüğü ve vücudundaki kıl yapısı genç bir adam bünyesine sahip

Akash olarak bilinen bir yaşındaki bebeğe 'erken ergenlik' adı verilen ve nadir görülen bir durumun teşhisi konuldu.

Daily Mail'in haberine göre; Adeta 25 yaşındaki bir kişinin testosteron hormonlarına sahip olan bebeğin genital organı bir yetişkinin organı kadar ve yüzü ile vücudundaki kıl da hayli çok...

Doktorlar, nadir görülen bir hormonal durumu olan Akash bebeğin adeta ergenlikteymişçesine acı çektiğini söyledi.

"SADECE BÜYÜK BİR BEBEK OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK"

Akash bebekte bir anormallik olduğunu altı ay önce fark eden aile, bebeğin cinsel organının vücudunun geri kalanına göre ve diğer çocuklara kıyaslandığında anormal bir büyüklükte olduğunu fark etmişler.

Akash bebeğin adı açıklanmayan annesi; Hindistan Times'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Biz onun sadece büyük bir bebek olduğunu düşündük ve o yüzden de doktora götürmedik. Ama bir yaşına geldiği zaman bir şeylerin yanlış olduğu belliydi. Kayınvalidem de ailede birkaç çocuk yetiştirmiş biri olarak bu bebekte bir anormallik olduğunu söyledi. İşte o zaman doktora götürdük."

BAŞKA TEHLİKELER DE VAR!

Doktorlar, bebeği bekleyen başka bir tehlike daha olduğunu belirterek, erken ergenliğe girmiş bu bebeğin büyümesinin olması gerekenden daha önce durabileceğini ve boyunun kısa kalabileceğini ifade etti. Bebeğe şu an için semptomlarını hafifletmek için ilaç tedavisi verildi.

Uzmanlar tarafından kız çocuklarında 8 yaşından önce, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce yaşanan ergenlik “erken ergenlik” olarak değerlendiriliyor. Aileleri ve çocukları bu süreçte neler beklediği konusunda bilgilendirme yapan  Dr. Aytaç Keskineğe; “ Özellikle annelerin erken ergenlik belirtilerinin farkında olarak, çocuklarının gelişimini bilinçli olarak izlemeleri ve şüphelendikleri durumlarda uzman doktorlara danışarak gerekli önlemleri almaları gerekir” diyor.

Ergenlik; seksüel gelişimin ve üreme fonksiyonlarının kazanıldığı dönem olarak kemik ve kasların hızlı gelişimini, vücut şeklinin değişimini ve vücudun üreme yeteneğinin kazanımını kapsıyor. Erken ergenlikte ise kız çocuklarının 8 yaşından önce, erkek çocuklarının ise 9 yaşından önce ergenliğe girmesinin nedeni sıklıkla tespit edilemiyor. Değişen beslenme alışkanlıklarına, hormonlu gıdalara ve artan obesiteye de bağlı olarak arttığı düşünülmekle beraber; nadiren enfeksiyonlar, hormonal hastalıklar, tümörler, beyin anomalileri ve hasarı erken ergenliğe neden olabiliyor. Ergenlik döneminde boy uzamasında hızlanma oluyor, hatta bu dönemde yaşıtlarından daha uzun boylu olabiliyorlar. Bu hızlı uzama döneminin sonunda ise epifizler kapanarak büyüme duruyor. Erken ergenlik teşhisi konulan çocuklar uzmanlar tarafından tedavi uygulanabilirliği ve oluşma nedenleri açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Erken teşhis edilen durumlarda, ergenlik durdurma tedavisi ile hem erken ergenliğe girilmesi hem de boy kısalığı önlenebiliyor.

Erken Ergenlik Semptomları Nelerdir?

Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisinin meme dokusundaki büyüme olarak kendisini gösterdiğini açıklayan Elab Laboratuvarları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytaç Keskineğe; “Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülüyor. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gidiyor. Erkeklerde ise ilk belirti testislerin büyümesini takiben daha sonra bunu penis büyümesi, genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi, seste kalınlaşma, vücut kas kitlesinin artışı ve erişkin görünüme ulaşılması izliyor” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz