Binde bir görülen hastalıkla doğdu

Kütahya'nın Simav ilçesinde, Türkiye'de doğan her bin bebekten birinde görülen ve tıp literatüründe ''pevli'' diye bilinen ''doğuştan çarpık ayak'' rahatsızlığıyla dünyaya gelen 1,5 aylık erkek bebek, ameliyatsız tedavi yöntemiyle sağlığına kavuşturuldu.

Binde bir görülen hastalıkla doğdu

Simav Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi'nde görevli Ortopedi Uzmanı Op. Dr. İrfan Özel, doğumundan bir hafta sonra kendisine getirilen ve şu anda 1,5 aylık olan bebekte, pevli diye bilinen doğuştan çarpık ayak rahatsızlığı bulunduğunu belirlediklerini söyledi.

İlçede ilk kez uygulanan ameliyatsız tedavi gereği her hafta alçılama yöntemiyle bebeğin ayağında düzelme sağladıklarını belirten Op. Dr. Özel, şöyle konuştu:

''Seri alçılamayla ayak düzeltilebildi. Daha önce bu tür hastalarda hep ameliyat uygulanıyordu. Ameliyatla ağrılı bir ayak ortaya çıkıyordu ve yere tam basamıyorlardı. Dünyada yılda ortalama 100 bin bebekte, Türkiye'de ise her bin bebekten birinde bu rahatsızlık görülüyor. Bebeğin tedavisinde tercih ettiğimiz ameliyatsız yöntem, ülkemizde 2000 yılından itibaren uygulanıyor. Uyguladığımız yöntemle hasta ameliyat olmadan 5-6 alçılamadan sonra sağlıklı bir ayağa kavuşuyor, düz bir şekilde basabilen, ağrısız esnek bir ayağı oluyor.''

Hastanenin Başhekimi Dr. Mesut Karaca da hastanede daha önce ayak anomalisi hastalarının tedavi edilemediğini, çevredeki daha donanımlı hastanelere sevk edildiğini anlattı.

Son üç aydır hastanedeki doktorların başarılı tedaviler uyguladığını dile getiren Dr. Karaca, ''Artık bu tür hastalarımızı büyük şehirlerdeki hastanelere göndermeyeceğiz. Onları ilçemizde Simav'da tedavi edebileceğiz'' dedi.

Dr. Karaca, bebeğin tedavisinde elde edilen başarının hem onun ailesini hem de hastanenin yönetici ve doktorlarını sevindirdiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz