Gözünüzü koruyun

Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, doğumdan itibaren çocukların gözlerinin kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti.

Gözünüzü koruyun

Görme duyusunun gelişiminin insanlarda, doğumla başlayıp 8-10 yaş civarına kadar çok hızlı bir şekilde tamamlandığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, bu süreçte ortaya çıkan ve görme duyusunun gelişimini etkileyen herhangi bir sorunun bir daha geri dönüşü olmayan görme problemlerine sebep olacağını belirtti.

GÖZÜNÜZÜ HASTALIKLARDAN KORUYUN

Ekmekçiler, "Kırma kusurları, şaşılık, konjenital katarakt, glokom, göz travmaları ve göz tümörleri gibi birçok hastalığın çocuklarda kalıcı görme kayıplarına sebep olabilir. Çocuklarda en sık görülen göz hastalığı kırma kusurlarıdır. Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olmak üzere, üç çeşit kırma kusuru vardır. Miyopi bebeklerde nadiren görülen, genelde okul çağında başlayıp, 20'li yaşlara kadar artış gösteren bir görme kusurudur. Hipermetropi doğumla birlikte başlamakta ve yaşın ilerlemesiyle paralel olarak, azalan bir seyir izlemektedir. Astigmatizma doğum sırasında görülür ve hayat boyu artma azalma göstermez. Bu üç kırma kusurunda da genetik geçiş söz konusudur. Eğer anne-baba gözlük kullanıyorsa, çocuklarının da gözlerinde bozukluk olma ihtimali yüksektir. Bu tür göz bozuklukları; çocuklarda uzaklara bakarken gözlerini sıkma, bir şey okurken çok yaklaştırma, sınıfta tahtayı görememe, akşamları zor görme ve sık sık takılıp düşme gibi birçok semptomla kendini gösterebilir" dedi.

"ŞAŞILIK NÖROLOJİK SEBEPLERE BAĞLI GELİŞEBİLİR"

Sık olarak görülen ikinci görme kusurunun şaşılık olduğunu belirten Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, şaşılığın nörolojik sebeplere ve hipermetropiye bağlı olarak geliştiğini belirtti. Op. Dr. Ekmekçiler, hipermetropiye bağlı olan şaşılıkların, çoğunlukla gözlük kullanımı ve erken tedavi ile ameliyat gerekmeksizin düzeltilebileceğini belirterek, "Nörolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan görme sorunları genelde ameliyatla düzeltilmektedir. Şaşılık erken fark edilip düzenli takip edilmesi gereken bir göz hastalığıdır. Geç kalındığında, gözde tembelliğe sebep olmakta, ömür boyu düzeltilemeyen görme kusurlarına ve kalıcı şaşılığın oluşmasına yol açmaktadır. Özellikle, altı aylık olduktan sonra bir bebekte gözde kayma görünüyorsa, acil olarak doktora başvurulması gerekir. Bekleyelim çocuk büyüyünce şaşılık kendiliğinden geçer gibi düşünceler daha sonra düzeltilemeyecek ciddi sorunlara sebep olabilir. Çocuğun yüksek ateş sonrası havale geçirmesi, nörolojik şaşılıkların en önemli sebebidir. Bu nedenle, çocuklarda ateş yükselmesine çok dikkat etmek gerekir" diye konuştu.

"GÖZ TANSİYONU KÖRLÜĞE KADAR GİDEBİLİR"

Konjenital glokom yani göz tansiyonunun nadir görülen bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, göz tansiyonunun bebeklikten başladığını söyledi. Ekmekçiler, "Bu durum bebeklikte başlar; ışıktan rahatsız olma, gözde aşırı sulanma ve gözlerini açamama gibi semtomları vardır. Tedavi edilmediği zaman gözde büyüme ve körlükle sonuçlanabilen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda göz travmaları oldukça sık görülmektedir. Etraftaki birçok şey göz yaralanmasına sebep olabilmektedir; bebeklerde, kendi tırnaklarıyla gözlerini çizmekle, daha ileri yaşlarda ise kalem, çatal, bıçak, cam kırığı batması, boncuk tabancası çarpması ve başka birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Bu tür travmaların bazısı geçici olabilmekte, bazısı ise göz kaybına kadar giden sorunlara sebep olabilmektedir. En etkili korunma yöntemiyse; başına böyle bir olay gelmesin diye çocukları bu tür tehlikelerden uzak tutmaktır" şeklinde konuştu.

GÖZ TÜMÖRLERİ GENETİK OLABİLİR

Göz tümörleri çocukluklarda genelde genetik geçişli olduğunu söyleyen Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, iki gözde de olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Ekmekçiler, genelde aileler gözde şaşılık veya göz bebeğinde beyaz ışık parlaması görerek doktora geldiğini, aile geçmişinde böyle bir hastalık varsa, genetik geçişten dolayı çok tedbirli olunması gerektiğini belirtti.

Ailelerin genelde çocuk büyümeden göz muayenesinin yapılamayacağını düşündüğünü belirten Op. Dr. Belgin Ekmekçiler açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bu yanlış kanının aksine; doğumdan itibaren her yaşta çocuğa göz muayenesi yapılabilir. İlk 8 yaş kritik dönemdir. Bu nedenle tüm ailelerin, gözde sıkıntısı olmasa bile, bebeklikten itibaren okul öncesi döneme kadar, düzenli olarak çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir. Çocuklarda göz hastalıklarında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir".

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler