Güneş, göz ve güneş gözlüğü! Bermuda üçgeninden daha tehlikeli

Yaz denilince akla ilk gelen güneş ve dolayısı ile de gözlerimizi koruyucu güneş gözlükleri. Ama sadece süs için kullanılan, faydadan çok zararları olan tabiricaiz ise (sahte) olan güneş gözlükleri gözümüzü yormaktan çok kalıcı hasarlar vermekte. Peki güneş gözlüğü seçiminiz nasıl olmalıdır?

Güneş, göz ve güneş gözlüğü! Bermuda üçgeninden daha tehlikeli

Yaz denilince akla ilk gelen güneş ve dolayısı ile de gözlerimizi koruyucu güneş gözlükleri. Ama sadece süs için kullanılan, faydadan çok zararları olan tabiricaiz ise (sahte) olan güneş gözlükleri gözümüzü yormaktan çok kalıcı hasarlar vermekte. Peki güneş gözlüğü seçiminiz nasıl olmalıdır?

İlkbahar ve yaz döneminde gösterilen ilgi nedeniyle kalitesiz güneşgözlükleri, işporta tezgahlarında ya da ucuz ürünler satan mağazalarda 10 ile 50 lira arasında satışa sunuluyor.

Mağazalarda satılan ve UV ışınlarını kesici özellikle olanlar ise yaklaşık 100 liradan başlayan fiyatlardan alıcı buluyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Taşkıran Çömez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneşin kendisini daha fazla hissettirmeye başladığı bugünlerde, "zararlı UV", yani mor ötesi ışınlardan göz ve göz çevresi dokuların korunmasının daha fazla önem kazandığını söyledi.

Doç. Dr. Çömez, gözlerde oluşabilecek hasarların önlenmesi bakımından Türkiyekoşullarında yüksek ultraviyole blokajlı güneş gözlüklerinin kullanılmasının önem kazandığını belirtti.

Türkiye'de güneş gözlüklerinin yaygın olarak "yüze yakışan bir çerçeve"nin seçilmesiyle kısıtlı kaldığına dikkati çeken Arzu Taşkıran Çömez, "Oysa burada önemli nokta, UV blokajlı yüksek camların seçilmesidir." ifadesini kullandı.

"Araç kullananlar kahverengi veya siyah tercih etmeli"

Çömez, halk arasında güneş gözlüğü seçimine ilişkin bilinen bazı yanlışlar olduğuna da değindi.

Gözlük camlarının koyu renk ya da açık renk olmasının UV blokajı ile bir ilgisinin bulunmadığı bilgisini veren Doç. Dr. Çömez, şöyle devam etti:

"Bu blokaj özelliği, gözlük camı üretimi aşamasında cama eklenen bir özelliktir. Herhangi bir renk de UV açısından önemli değildir. Örneğin mavi, kahverengi ya da kavuniçi camlarda UV blokajı yapabilir. Kahverengi ve siyah camların özellikle araç kullanan kişilerde renklerin daha net ortaya konulması bakımından daha uygun veya kullanımının daha kolay olduğu bilinmektedir."

Güneş gözlüğü alırken yüksek UV blokajlı olan camların seçimi sonrasında yüze uygun çerçevenin seçilmesinin önemine vurgu yapan Çömez, "Ehil, emin olduğumuz yerlerden sertifikalı ürünlerin temini, göz sağlığı için çok önemlidir." dedi.

Güneş gözlüğü güneşin zararlı ışınlarının vücudumuz üzerinde daha etkili olduğu şu günlerde (Güneş'in Zararlı Etkileri) hepimizin vazgeçilmez bir ihtiyacıdır.

Göz sağlığımız için çok önemli olan bu ürünü alırkan dikkat edilmesi gereken 10 önemli tavsiyemiz var. Güneş gözlüğü seçerken aşırı pahalı marka olanları tercih etmek yerine daha kaliteli ve özellikli camlara sahip gözlükleri tercih etmek önemli.

Burada fiyat kalite dengesini iyi belirlemek ve ihtiyaca göre bir ürün almak mantıklı olacaktır. Güneş gözlüğü seçimi ile ilgili önemli bilgileri Güneş Gözlüğü Nasıl Seçilir makalemizden öğrenebilirsiniz.

Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler:

Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır.

Güneş gözlüğü kullanmaya başlamak için hiçbir yaş erken değildir. Hem erişkinler hem de çocuklar uzun süre güneşte kalacaklarında, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır.

Güneş gözlüğü seçimi yüz şekline göre yapılmalıdır. Gözlüğün yüze tam olarak oturmaması durumunda göz, yan kısımlardan sızan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalabilir.

Her güneş gözlüğü ultraviyole ışınları tutmaz. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur.

Güneşten kaynaklanan (UV) ışınları, gözün mercek ve retinasına zarar verir. Buda, çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Güneş gözlüğü kullanımı bu sebeple çok önemlidir.

Katarak ameliyatı olanların da mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekir.

Numaralı gözlük ya da lens kullananların güneş gözlükleri de numaralı olmalıdır.

Kontak lensler UV koruması sağlamaz, dolayısıyla kontak lens kullananlar da güneş gözlüğü takmalıdır.

Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olması gerekir. Amber ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, trafik ışıklarının renklerinin algılanmasında zorluğa sebep olabilir. Trafikte araç kullanırken kesinlikle bu renkte güneş gözlüğü takılmamalıdır. Yine mavi renkli camlar, güneş ışınlarının göze daha çok yansımasına neden olduğu için tercih edilmemelidir.

Güneş gözlüğü ayrıca, yaş ilerledikçe daha da belirginleşen göz kenarlarındaki kırışıklıkları önleyen önemli bir sağlık malzemesidir. kaynak:ilacpedia

Kaynak: Diyarbakır Söz