Sezaryenle doğumda tehlikeli artış

Sezaryenle doğum oranları ülkemizde tehlikeli seviyelerde. Dünya genelinde sezaryenle yapılan doğum oranları düşerken, Türkiye’de son 15 yılda sezaryenle doğum artışı yüzde 360’ı buldu.

Sezaryenle doğumda tehlikeli artış

İnsan ve Hayat dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünyada sezaryenle yapılan doğumların oranı yüzde 15’lerde seyrediyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 54,7’lere çıktı.

Ailelerin sezaryen tercihinde hekimlerden sağlıklı bilgi alınamaması, hekim başına düşen hasta sayısının fazla oluşu ve internet üzerinden edinilen bilgilere göre karar verilmesi gibi etkenler büyük rol oynuyor.Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 1998 yılında sezaryen doğumu yüzde 15 oranındayken 2015 yılında yüzde 54,7’ye yükseldi. Son 15 yıllık süreçte yüzde 360 artış gerçekleşti.

EĞİTİM DÜZEYİ SEZARYENDE ETKİN

Sezaryenle doğum oranı şehirleşme oranının yüksek olduğu bölgelerde artıyor. Ailelerin eğitim seviyeleri yükseldikçe sezaryen doğum tercih oranı da artıyor. Ege ve Akdeniz bölgeleri sezaryenle doğum oranları konusunda başı çekerken Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ise oranın en düşük olduğu bölgeler. En çok sezaryen doğum yaptıran kurumlar ise özel hastaneler.

AVRUPA’NIN TERCİHİ ‘EBE’

Son yıllarda İngiltere’de doğum yapmak maksadıyla hastaneyi kullanmamak için birbirini teşvik eden gruplar rağbet görmeye başladı. Gruplar “Biz hasta değiliz, neden beyaz önlüklüler tarafından hastanede doğum yapalım ki.” savıyla doktor değil, ebe yardımıyla doğumu seçiyor.

Türkiye’de doğum sorumluları uzman hekimlerden oluşurken, birçok ülkede doğum tamamen ebelerin kontrolünde gerçekleşiyor.

DÜNYA’DA SEZARYEN DURUMU

Dünya çapında sezaryen olarak yapılan doğumların oranı yüzde 15 dolaylarında seyrediyor. En düşük sezaryen oranı ise yüzde 3-4 ile Afrika’ya ait. Amerika’da 1950’lerde yüzde 3-5 oranında olan sezaryen oranı 1970’te yüzde 20’ye, günümüzde ise yüzde 30’lara yükselmiş durumda. Hollanda, Belçika, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde ise normal doğum daha fazla yapılıyor. Sezaryen oranları ise yüzde 13-16 seviyelerinde. Son yıllarda Fransa’da sezaryen doğum oranları yüzde 20’ye, Almanya’da ise yüzde 30’lara çıktı.

“DOĞUM ÖNCESİ ARAŞTIRIN”

Uzmanlar, anne adaylarına internetten doğumla ilgili yazı, video gibi güvenilmez kaynaklardan alınmış bilgilere itibar etmemeleri uyarısı yapıyor. Doğum öncesi yapılması gereken eksersiz ve sporlarda doğumun daha sağlıklı olmasını sağlıyor.

Sezaryen doğum oranlarını azaltmak için Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Erez yapılması gerekenleri şu şekilde özetledi; “ Anne adayları, muhakkak doğum seçenekleri hakkında detaylı bilgi veren doktorlar tercih edilmeli. Doğumhanesinde bebek kalp sesleri tehlike sinyali verdiğinde ya da doğum gidişatında bir aksama olduğunda hemen ameliyata hazır olabilecek bir ameliyathane tercih edilmeli. Tabi bu detaylar doğum öncesinde araştırılarak hastane tercihi yapılmalı. Doktor ve ebelerin ameliyathanedeki ekipmanları geniş anlamda kullanabilecek donanıma sahip olması da mühim.”

Kaynak: Diyarbakır Söz