Türkiye'de ilk yapay kalp cihazı Denizli'de uygulandı

Sağlık konusunda büyüyen teknoloji, Türk hekimlerinin yeni buluşlarına olanak sağlarken Türkiye'de bir ilk olarak yapay kalp cihazı Gülistan Özlük'e uygulandı

Türkiye'de ilk yapay kalp cihazı Denizli'de uygulandı

Sağlık konusunda büyüyen teknoloji, Türk hekimlerinin yeni buluşlarına olanak sağlarken Türkiye'de bir ilk olarak yapay kalp cihazı  Gülistan Özlük'e uygulandı

Denizli’nin Tavas ilçesinde yaşayan ve kalp nakline ihtiyacı olan hastanın nakil sırası bekleyecek zamanı yoktu. Heartmate 3 yapay kalp cihazı Gülistan Özlük’e çare oldu.

Nakil ameliyatını, EÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil ve Doç. Dr. Çağatay Engin yaptı.

Yoğun bakım ünitesinde kalbini destekleyici ilaçlarla yaşamına devam eden Özlük’e takılan yapay kalbi anlatan Prof. Dr. Özbaran, “Dünyada da yeni kullanılmaya başlayan yapay kalp cihazı Heartmate 3, Türkiye’de ilk defa bu ameliyatta kullanıldı.” dedi.

Yapay kalp nedir?

“Yapay kalbi şöyle adlandırabiliriz, karaciğer ve böbrek de canlıdan nakil yapılabiliyor, kalpte ise canlıdan nakil olması söz konusu değil. Bu yapay kalpleri de kalp naklinin canlısı gibi düşünebiliriz. İhtiyaç olduğu an bulup takabiliyorsunuz. Böylelikle belli bir yaştan sonra hiç nakil yapmadan yaşamını sürdüren insanlar da var veya yaşantılarına, nakil bulunana kadar bu yapay kalp cihazıyla devam edebiliyorlar.” diye açıkladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz