Uzmanlar Şemsiyesiz Dışarı Çıkılmaması Konusunda Uyardı

Bir süredir Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak havalar konusunda uzmanlardan bir uyarı daha geldi. Uzman Dr. Deniz Gezer, vatandaşların sıcak havada dikkatli olmasını isteyerek, "Risk grubunda olan hastaların, güneşin tam dik geldiği 11.00 ve 16.00 saatleri arasında dışarıda dolaşmaması gerekir. Dışarı çıkarken açık renkli, pamuklu ve bol elbiseler giymeliyiz. Mutlaka şemsiye bulundurmalıyız. Günlük 2-2.5 litre sıvı almalıyız" dedi.

Uzmanlar Şemsiyesiz Dışarı Çıkılmaması Konusunda Uyardı

Bir süredir Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası halen sürüyor. Meteoroloji yetkilileri sıcak havaların bir süre daha süreceğini bildirirken, doktorlardan da ardı ardına uyarılar gelmeye devam ediyor. Sıcak havalarla ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Devlet Hastanesi doktorlarından Uzman Dr. Deniz Gezer, son günlerde hava sıcaklıklarının aniden artışının insanların sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Kronik hastalıkları bulunanların, yaşlıların, çocukların ve hamilelerin özellikle bu havalara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Gezer, "Vücudumuz, fonksiyonlarını düzgün yürütebilmek için belli bir ısı aralığında çalışmak zorundadır. Sıcak havalarda vücut sıcaklığını düşürmek için en etkili yol ısıyı havaya vererek vücut sıcaklığının azaltılmasıdır. Isıyı dışarı verirken tuz ve su kaybı da meydana gelir. Çok sıcak havalarda, vücuttan havaya ısı transferi azalır ve vücut ısımız yükselir. Sıcak havalarda vücut ısısındaki artma sonucu kan akışkanlığı azalır. Sıcak çarpması dediğimiz bu olayda, baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç değişikliği görülebilir. Bu durum en sık çocuklar, kalp damar hastalığı olanlar, diyabet hastaları, hamileler, ateşli hastalığı olanlarda görülür. Bu durumda hastalar serin bir ortama götürülerek tuzlu ayran veya maden suyu ile sıvı açığı giderilmelidir. Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması hayatı önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması zorunludur. Bayılma durumu varsa mutlaka sağlık personeli çağrılmalıdır" şeklinde konuştu.

"MUTLAKA ŞEMSİYE BULUNDURMALIYIZ"

Vücut ısısındaki artmanın kalp krizi, inme, migren atakları, epilepsi ataklarının tetiklenmesine neden olduğunu belirten Gezer, "Uzun süreli ve ağır spor yapılması vücut ısısının yükselmesini on kata kadar arttırmaktadır. Sıcak havalarda uzun süreli ve ağır sporlardan kaçınılmalıdır. Risk grubunda olan hastaların, güneşin tam dik geldiği 11.00 ve 16.00 saatleri arasında dışarıda dolaşmaması gerekir. Açık havada gölgede kalınsa dahi aşırı hava sıcaklığı ve nem vücudun su kaybetmesine neden olabilir. Dışarı çıkarken açık renkli, pamuklu ve bol elbiseler giymeliyiz. Mutlaka şemsiye bulundurmalıyız. Günlük 2 ile 2.5 litre sıvı almalıyız. Ağır ve yağlı yiyecekler yerine sebze ve meyvelere ağırlık vermeliyiz. Klima kullanıyorsak mutlaka bakımını yaptırmalı ve sık sık temizliğini yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz