Yenidoğan bebeğin sağlık taramaları!

Dr. Aslan, “Ülkemizde yenidoğanda ve çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması, gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir." dedi.

Yenidoğan bebeğin sağlık taramaları!

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan; “Ulusal Yenidoğan Tarama Programları” hakkında açıklama yaptı.

Dr. Aslan yapıtğı yazılı açıklamada; “Ülkemizde yenidoğanda ve çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması, gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından 19 Aralık 2006 tarihinde Neonatal Tarama Programı Genelgesi yayınlanmıştır. Bu genelge ile ülkemiz genelinde yenidoğanların Fenilketonüri ve Konjenital Hipotiroidi yönünden taranması zorunlu hale gelmiştir. 2008 Ekim ayı sonunda tarama programına Biyotinidaz taraması, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren de Kistik Fibrozis taraması eklenmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Konjenital Hipotiroididir.”

Konjenital Hipotiroidi: Yenidoğan döneminde en sık karşılaşılan endokrinolojik sorundur diye belirten Dr. Aslan; “Konjenital Hipotiroidi, tiroid bezinin hormon yetersizliği ile karakterize bir hastalıktır. Sıklığı dünya genelinde 3000-4000 canlı doğumda birdir. Bu hastalığı olan yenidoğan bebeklerin başlangıçta hastalığa ait herhangi bir belirti ve bulguları yoktur. Erken teşhis edilmezse kalıcı zekâ geriliği kaçınılmazdır. Hastalığa ne kadar erken tanı konulur ve tedaviye başlanırsa tedavi o kadar yüz güldürücüdür.” şeklinde konuştu.

Ağır zihinsel gerilik

Fenilketonüri (FKU): Kalıtsal metabolik bir hastalık olan fenilketonüri de protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır diyen Dr. Aslan; “Hastalık erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz sonuç, ağır zihinsel geriliktir. Türkiye, bu hastalığın en sık (1/6.228) görüldüğü ülkelerden biridir. Ülkemizde sık görülmesinin en önemli nedenlerinden birisi akraba evliliklerinin oranının yüksek olmasıdır. Hastalığın erken tanısı ve uygun diyet tedavisi ile zekâ geriliği önlenebilmektedir.” diye vurguladı.

Biotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozise

Biotinidaz Eksikliği: Biotin, B vitaminlerinden biridir, enerji sağlar ve büyüme için gereklidir. Biotinidaz eksikliği olan kişi yiyeceklerinden biotini serbestleştiremediği için biotin vücut tarafından kullanılamaz. Biotinidaz eksikliği anneden veya babadan geçebilen kalıtsal (genetik) bir hastalıktır. Biotinidaz eksikliği tedavi edilmezse bebekte kas zayıflığı, işitme kaybı, görme (göz) problemleri, saç dökülmesi, deri döküntüleri, havale (kasılma-nöbet), gelişme geriliği gibi problemler gelişebilmektedir.

“Kesin tedavisi yoktur.”

Kistik Fibrozis: Kistik Fibrozis esas olarak akciğerleri ve sindirim sistemini etkileyen genetik bir hastalıktır. En sık rastlanan şikâyetler tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, aldıkları besinleri yeterince sindiremedikleri için bol miktarda yağlı pis kokulu dışkılama ve yeterli kilo alamamalarıdır. Erken tanı alan kistik fibrozisli hastalar uygun diyet, ilaçlar ve fizyoterapi ile tedavi edilmektedir. Kistik fibrozis hastalığının kesin tedavisi olmamakla birlikte her geçen gün bulunan yeni tedaviler sayesinde hastalar daha uzun ve sağlıklı bir hayata sahip olmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz