Elit sporcular keşfediliyor

Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme" projesi kapsamında ilkokul 3. sınıf öğrencileri çeşitli testlerden geçirilerek yeni yetenekleri keşfediliyor.

Elit sporcular keşfediliyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığınca 81 il yürütülen proje kapsamında, Şanlıurfa'da 11 Nisan Spor Salonu'nda gerçekleştirilen testlerde ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi çocuklar, yetenek taramasında geçiriliyor.

Salonda kurulan 4 istasyonda çocukların boy, kilo, kavrama, çeviklik, hız, esneklik ve kulaç uzunluğu ölçümleri yapılarak uygun spora yönlendiriliyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş, başlatılan projeyle birlikte yeni yetenekler keşfedip, şampiyonlar yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Şanlıurfa'nın çok genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Keşküş, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği yürütülen projeyle kent merkezinde 54 bin 3. sınıf öğrencisinin tamamını  testlerden geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Şanlıurfa'da çok yetenekli çocukların bulunduğunu anlatan Keşküş, şöyle konuştu:

"Bölgemizde ağırlıklı olarak atletizmle ilgili çok ciddi yetenekli çocuklar var. Bunun yanında dövüş sporlarına yönelik yetenekler var. Yürütülen projeyle birlikte yeni yeteneklere çok iyi belirgin hale gelecek ve elit sporcular yetişecek. Kent merkezinde şu ana kadar 9 bin çocuğumuzu boy kilo, kavrama kuvveti, çeviklik, esneklik, oturma ve kulaç uzunluğu ölçümleri ile 20 metre sürat testi ve geriye doğru sağlık topu atma gibi uygulamalardan geçirdik. Çalışmalarımız devam ediyor. Kent merkezindeki 54 bin öğrencinin tamamını yetenek testinden geçireceğiz. Alınan sonuçlar veri tabanına yükleniyor. Bunlar değerlendirildikten sonra okul ve çocuğun ailesiyle iletişime geçilip uygun spor alanına yönlendirilecek. Projeyle elit sporcular yetişecek."

Tekvando antrenörü İsmail Erboğa, kentte çok yetenekli çocukların bulunduğunu, amaçlarının çocukların spora yatkınlıklarını belirlemek olduğunu belirtti.

Projeyle Türkiye'de spor alanında önemli mesafe alınacağına inandığını dile getiren Erboğa, şöyle devam etti:

"Kurduğumuz istasyonlarda çocukların boy, kilo, kol uzunlukları, sıçrama, kavrama, koşu hızlarını ölçüyoruz. Türkiye'deki yetenekli sporcuların belirlenmesi konusunda proje çok önemli. Alınan sonuçlar değerlendirilecek ve çocuk daha erken yaşlarda yeteneğine uygun spora yönlendirilecek. Gelen sonuçlara göre çocuklar ailelerinden izin alındıktan sonra 6 ay veya 2 yıl gibi süre zarfından egzersizlere alınacak. Bu egzersizler tamamlandıktan sonra çocuklar bir daha testten geçirilecek. Veriler bakanlığın veri tabanına eklenecek. Bilim kurulunda incelemesinin ardından çocuklar spor dallarına yönlendirilecek. Örneğin çocuğun kulaç ölçüleri iyi ise yüzmeye, sıçrama yeteneği iyi ise basketbol veya voleybola, kavrama yeteneği iyi ise bilek güreşi gibi branşlara yönlendirilecek."

Kaynak: Diyarbakır Söz