Mars'tan gelen göktaşında su bulundu

Sahra Çölü’e düşen ve bir yıldan fazla süredir incelenen ''Siyah Güzel'' lakaplı meteorun bilinen en eski örneklerden biri olduğu ortaya çıktı.

Mars'tan gelen göktaşında su bulundu

Bilim adamları Sahra Çölü’ne düşen siyah renkli meteoru bir yıldan fazla süredir incelediklerini ve heyecan verici şeyler öğrendiklerini söylediler.

NASA'nın internet sitesindeki haberde, "siyah güzel" lakabı takılan "NWA 7034" adlı meteorun 320 gram ağırlığında ve 2,1 milyar yaşında olduğu bildirildi.

NASA uzmanı Mitch Schulte, Mars gezegeninde yaşanan son jeolojik dönemin başlangıcı olan "Amazon" çağına ait meteorun, bulunan diğer meteorlardan çok daha eski olduğunu ve kızıl gezegenin tarihine ilişkin çok önemli ipuçları verdiğini belirtti.

"Siyahın güzelliği"nin NASA'nın Mars'taki gezgin robotlarının ve uydularının keşifleri için "mükemmel bir örnek" olduğunu vurgulayan uzmanlar, NWA 7034'un içindeki bileşimlerin bugüne kadar üzerinde çalıştıkları diğer meteorlardan farklı olduğunu söyledi.

NWA 7034'ün soğumuş lavların biçimlendirdiği yapışık bazalt çözeltilerden oluştuğuna değinen uzmanlar, bunun ana nedenlerinden birinin kızıl gezegendeki volkanik patlamalar olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, bu meteordan elde ettikleri verilerin gelecekte Mars'la ilgili araştırmalarda çok işe yarayacağını, kızıl gezegeninin jeolojik yapısındaki sürecin ve 2 milyar yıl önceki volkanik yüzeyinin gizeminin bu sayede çözülebileceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz