Evlilik programları kaldırılma kararı TBMM'nin elinde! RTUK izdivaç programları ile baş edemeyip, kaldırılma konusunu TBMM'ye devretti!

Evlilik programları kapatılacak mı? Ekranlarda gün be gün yayınlanan evlilik programlarına bir darbe de TBMM gündeminden mi düşecek? RTUK evlilik programlarını TBMM'ye kadar ulaştırdı haberi sonrasında izdivaç sunucuları adeta şok oldu? Peki evlilik programlarındaki kaldırılma konusunda son durum ne

Evlilik programları kaldırılma kararı TBMM'nin elinde! RTUK izdivaç programları ile baş edemeyip, kaldırılma konusunu TBMM'ye devretti!

Evlilik programları kapatılacak mı? Ekranlarda gün be gün yayınlanan evlilik programlarına bir darbe de TBMM gündeminden mi düşecek? RTUK evlilik programlarını TBMM'ye kadar ulaştırdı haberi sonrasında izdivaç sunucuları adeta şok oldu? Peki evlilik programlarındaki kaldırılma konusunda son durum ne

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) gündeminde olan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ve Başbakanlık İletişim Merkezine yapılan şikayetlerin ilk sırasında yer alan evlilik programları, bu kez de TBMM gündemine geldi.

TBMM Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu, evlilik programlarına ilişkin, RTÜK İzleme Dairesi Başkanı Mehmet Çakırtaş'ın bilgisine başvurdu.

Çakırtaş, aralarında evlilik programlarının da bulunduğu, televizyonlardaki program türlerine yönelik komisyon üyelerine bir sunum yaptı.

İzdivaç programlarının, görücü usulü evliliklerinin temel mantığını taşıdığını ifade eden Çakırtaş, ancak onu mahrem ve geleneksel çizgisinden büyük ölçüde uzaklaştırdığını, sansasyonel ve dramatik sunumla şekillenen ilgi çekici ama suni bir yapıya dönüştürdüğünü belirtti.

Görücü usulü evliliklerde, çiftlerin tanıştırılmasındaki yaşça büyük kişilerin rolünü, izdivaç programlarında sunucunun üstlendiğini anlatan Çakırtaş, aile bireylerinin onay verme rolünü de programda locada oturan katılımcıların yerine getirdiğini ifade etti.

Çakırtaş, ekran başındaki izleyicilerin, karar mekanizmalarına etki edemeseler de beğendikleri katılımcıları ekran başında desteklediğini, onlarla duygusal bir bağ kurduğunu, gelecekte ilişki anlamında ne yaşayacaklarını merak ettiğini kaydetti.

"EVLİLİĞİN MADDİYATA İNDİRGENMESİ"

Çakırtaş'ın, komisyona yaptığı sunumda, evlilik programlarında en çok karşılaşılan sorunlar da sıralandı.

Bu sorunların başında argo sözcükler ile genel ahlaka aykırı i̇fadelerin kullanılması yer aldı.

Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi, i̇nsan onuruna aykırı yayın yapılması, toplumsal değerleri̇n dikkate alınmaması da bu programlardaki sorunlardan başlıcaları oldu.

Evliliğin maddi̇yata indirgenmesi de bir sorun başlığını oluştururken, evlilik programlarında en çok karşılaşılan diğer sorunlar şöyle açıklandı:

"Adayların dış görünüşleri̇ i̇le yargılanması, adaylar arasındaki nahoş davranışlar, küçük düşürücü söylemler, adayların komi̇k duruma düşmeleri̇ne neden olunması, sansasyonel ki̇şi̇lere ısrarla yer verilmesi, olayların dramatize edilmesi, katılımcıların evlilik dışı amaçları, engelli adayların engelleri̇ni̇n ön plana çıkarılması, programlara olan güveni̇n azalması."

EN ÇOK ŞİKAYET DİZİLERE GELİYOR

RTÜK'ün sunumunda, geçen yıl en çok şikayet alan program türleri ve şikayetlerin de dağılımı yer aldı.

Dizi filmler 27 bin 222 bildirimle en çok şikayet alan program türü olurken, bunu 24 bin 740 bildirimle beceri ve direnç yarışmaları, 12 bin 497 bildirimle reklam kuşakları, 12 bin 340 bildirimle haber kuşakları, 6 bin 123 bildirimle tele alışveriş izledi.

Genel ahlak, manevi değerler ve ailenin korunması ilkesine aykırılık ise şikayet gerekçelerinde ilk sırayı aldı.

Aşka dair umutlarımızı her daim yeşerten Türkiye'nin en sevilen programı "Esra Erol'da" atv'de hafta içi her gün karşınızda. Bugüne kadar yüzlerce mutlu yuvanın kurulmasına vesile olan ve 9 sezondur ekranlarda yerini alan Esra Erol, gelin ve damat adaylarıyla bu programda buluşuyor. Yine, en çok izlenen evlilik programı olmayı başararak ekranda fırtınalar estiriyor. "Esra Erol'da" hafta içi her gün atv'de!

EROL BİYOGRAFİSİ

Esra Erol, 12 mayıs 1982 tarihinde İstanbul Eyüp’de doğdu. 5 kız çocuğun ortancasıdır. Aslen Sinop Ayancık'lı bir ailenin çocuğudur. Adı Seyfi ve polis olan babasının tayin olduğu Kütahya’da İlk, orta ve lise öğrenimini tamamladı. Kız lisesi Çini Seramik mezunudur. Açık Öğretim Fakültesiden mezun oldu. Maltepe Üniversitesi’nin diksiyon-spikerlik kurslarına katıldı. Sonra Marmara Üniversitesi Radyo-Televizyon bölümünde eğitim aldı.

 Kanal D’de “Turkuaz” adlı bir proğram sundu. Ardından Technology Channel’da Siemens Mobile Kuşak Sunuculığu yaptı.

Esra Erol, evlilik programı sunmaya Flash TV’de “Desti Izdivaç”adlı proğramla başladı. Oradan Star TV’ye geçip “Esra Erol'la İzdivaç” adlı programı ile bir ekran yıldızı haline geldi. Sonra kanalla yollarını ayırıp ATV’ye transfer oldu “Esra Erol`la Evlen benimle” proğramı sunmaktadır.

2 Temmuz 2010 tarihinde Kürt İdris lakaplı mafya babasının oğlu Ali Özbir ile sunucusu olduğu programında, canlı yayında evlendi. 23 Temmuz 2011 tarihinde İdris Ali Özbir adında erkek çocuğu oldu. 21 Kasım 2015 tarihinde Ömer adında bir oğlu daha oldu.

Esra Erol, 2004 yılında Kanal 7’de yayınlanan Kalp Gözü adlı dizide, Cennet Mahallesi adlı TV dizisinde, 2005’te Başkan adlı TV filminde, aynı yıl Tuzak adlı TV dizisinde, 2009 yılında Kanal-İ-zasyon adlı sinema filminde konuk oyuncu ve 2010 yılında da Kamerayla İzdivaç adlı filmde roller üstlendi.

Evleneceksen Gel

Bu ikiliye kimse hayır diyemiyor! Evlenmek isteyenler burada buluşuyor, mutlu yuvalar burada kuruluyor!

Ekranların sımsıcak programı Evleneceksen Gel sevenlerine Star’da merhaba diyor.

5 ayda 11 çifti evlendiren Seda Sayan ve Uğur Arslan mutluluğun mimarı olmaya Star'da devam edecek..

Samimi anların, unutulmayan dakikaların, duygu dolu hikayelerin paylaşıldığı bu programda her şey gerçek, herkes hayatın içinden!

Evleneceksen Gel evlendirmeye, mutlu yuvalar kurmaya ve insanları aşk ile tanıştırmaya devam ediyor. Seda Sayan ve Uğur Arslan’ın sunumu ile Evleneceksen Gel hafta içi her gün 13.30’da Star TV ekranlarında…

"Evleneceksen Gel" gündeme damgasını vuran olayları, içimizden adayları ile hafta içi her gün Star'da.

Kaynak: Diyarbakır Söz