Hava şartları Bursa Uludağ'daki tüm karı buzu eritip adeta göle çevirdi! Uludağ'da Kayak sezonu son buldu!

Hava sıcaklıklarının 26 dereceyi kadar gördüğü ülkemizde kış turizmi de olumsuz etkilendi. Bursa Uludağ'da sıcaktan mütevellit tüm karlar eriyince dolayısıyla kayak mevsimi sona erdi ve tüm kayak alanları adeta göle döndü

Hava şartları Bursa Uludağ'daki tüm karı buzu eritip adeta göle çevirdi! Uludağ'da Kayak sezonu son buldu!

Hava sıcaklıklarının 26 dereceyi kadar gördüğü ülkemizde kış turizmi de olumsuz etkilendi. Bursa Uludağ'da sıcaktan mütevellit tüm karlar eriyince dolayısıyla kayak mevsimi sona erdi ve tüm kayak alanları adeta göle döndü

Türkiye genelinde hava sıcakları normal seyrinin üzerinde seyrederken, uzmanlar ise 80 yılın en sıcak döneminin yaşanacağını açıkladı. Bir çok yerde sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirten uzmanlar, şubat ayında mevsim normallerinin 12-13 derece üzerinde sıcaklık kaydetti.

Hava sıcakları rekora doğru koşarken, Uludağ’da turizmciler en kötü sezonlarından birini yaşıyor. Şubat ayında kayak sevdalılarının vazgeçilmez mekanlarından biri olan Uludağ’da karın erimesiyle toprak göründü. 30 yıldır Uludağ’da görev yaptığını belirten Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, ilk defa böyle bir hava ile karşılaştıklarını söyledi. Usta, "Böyle bir sezonu böyle bir mevsimi ilk defa yaşıyoruz. Geçen yıl biz aralık ayında kış sezonunu yaşamaya başlamıştık. Bu sene ise geç açtık. Erken kapadık. Aşağı yukarı nereden baksanız 20 gündür kar yok. Kayak pistlerinde 6 santim kar kalınlığı var. Onlar da bölgesel olarak. Karların erimesiye her taraf su oldu. Türkiye için büyük bir kayıp yaşıyoruz" diye konuştu.

Diğer kış turizm bölgelerinde kayak yapıldığını belirten Usta, "Kendi insanlarımızı yurt dışına kaçırabiliyoruz. İnsanımızın kendi ülkesine önem vermesi gerekiyor. Tabi ki yetkililerin de bunun için ellerinde geleni yapması gerekir. Uludağ için de suni kar düşünülebilir. 20 gündür beklediğimiz kar yağışı belki yarın yağacak" diye bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan Uludağ’a günübirlik turlarla Arap turistler geliyor. Yaz mevsiminde 50 dereceyi bulacak sıcaklıklar sebebiyle Uludağ çam ormanları ve serin havasıyla da yazın bir çok bölgeye alternatif olarak düşünülüyor.

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–20 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir (2.543 m). Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe (2.543 m) Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

Antik çağın ilk tarihçilerinden Herodot (MÖ 490-420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, "Olympos" olarak geçer ve Olympos'ta Lydia kralı Kroisos'un oğlu Atys'in yaşadığı trajediyi anlatır. Herodot'tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon (MÖ 64-MS 21) yazdığı 17 kitaptan oluşan Coğrafya isimli kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos'u olarak geçer. Strabon; "Mysia" isminin aslının Lydia'lılarda gürgen ağacı anlamına gelmekte olduğunu belirtir. Roma İmparatorluğu'nda resmi din hıristiyanlıkolduktan sonra Uludağ'da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlanmış ve manastırlar 8. yüzyılda sayıca en üst seviyeye çıkmıştır. Uludağ'da Nilüfer çayı ile Deliçay arasındaki vadi ve tepelerde 28 manastır kurulmuştur. Orhan Gazi Bursa'yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve dağdaki keşişlerin yaşadığı manastırların bir kısmı terk edilirken, bazılarının yerlerine Doğlu Baba, Geyikli Baba, Abdal Murat gibi müslüman dervişlerin inziva yerleri olmuştur. Bursa'nın fethinden sonra Türkler dağa "Keşiş Dağı" ismini vermişlerdir. 16. yüzyılda Bursa'ya gelen Alman seyyah Reinhold Lubenau Uludağ'ın Türklerin eline geçtikten sonra keşişlerin sadece gündüzleri ibadet için dağa çıktıkları ve manastırların harç kullanılmadan taş duvarlarla yapıldığını belirtir. "Olympos Mysios" veya "Keşiş dağı", 1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti'nin girişimleri ve Osman Şevki Bey’in önerisi ile "Uludağ" adını almıştır.

1933'te Uludağ’a bir otel, bir de muntazam şose yol yapılmış, böylece bu tarihten itibaren Uludağ kış kayak sporları için bir merkez haline gelmiştir. Düzenli otobüs seferlerinin başlaması da buraya ilgiyi daha da artırmıştır. Sonradan asfaltla kaplanan bu yol Uludağ'ın Kadıyayla hariç bütün yerleşim birimlerini doğrudan Bursa'ya bağlar. Uludağ modern dağ tesisleri, 1963'te hizmete açılan Türkiye'nin ilk teleferiği, dördüncü büyük kent olan Bursa'nın hemen yanında olması ile dağ ve kış turizminin merkezi olmuştur. Uludağ Türkiye'nin en büyük kayak merkezidir. Yol durumunun uygunluğu,uzun kış mevsiminde (Ekim-Nisan arası) kar bulunması, eşsiz manzaraları buraya turist çekmektedir. Dağın doruk noktasından açık havada İstanbul, Marmara denizi ve civar yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir. Doğu, kuzey eteklerinin Bursa Ovasına yakın yerlerinde sıcak su kaynaklarının bulunmasından burada kaplıcalar meydana gelmiştir. Bursa'nın Çekirge semtindeki bu kaplıcalar pek çok hastalığa şifa olmaktadır. Ayrıca teleferiğin son istasyonu olan Sarıalan'da ve Sarıalan'dan telesiyejle ulaşılan Çobankaya'da Kızılay Derneği'nin her yaz düzenlediği yaz kampları bulunmaktadır. Kirazlıyayla'da kurulu bulunan eski senatoryum binası şu anda otel olarak kullanılmaktadır. Uludağ'da 15 adet özel ve kamuya ait 12 resmi konaklama tesisi vardır. Bunlara ait pek çok telesiyej ve teleski hattı mevcuttur

Uludağ'ın yüksek yerlerinde eski buzullara ait izlere raslanmaktadır. Karatepe'nin kuzeyindeki Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimligöl buzul gölleri bu izlerin en önemlileridir. Bu göllerin beyaz kar yığınları buraların güzelliğine güzellik katmaktadır. Uludağ'ın Zirvesi olan Uludağ Tepe (2543 m) altındaki kuzey çanağında kalıcı kar tabakaları bulunur. Türkiye'nin en alçakta kalıcı kar bulunan dağıdır.

Etrafındaki çöküntü sahalarının cevresinde yükselen Uludağ'da tabakalar arasında yer yer maden ve maden damar yataklarına rastlanmaktadır. Türkiye'nin önemli volfram yatakları buradadır. İklimi, yüksek dağ özelliğindedir. Yükseklere çıkıldıkça kar yağışı ve miktarı fazlalaşır. Yüksekliğe bağlı olarak da ısı azalır. 1700 m'nin üzerinde kışın Şubat sonunda 150 cm-400 cm arasında kar kalınlığı oluşmaktadır. Uludağ'dan kaynaklanan derin vadiler içindeki pek çok dere, Nilüfer Çayı ile Göksu'ya ulaşırlar.

Uludağ, bitkisel zenginlik bakımından ender yerlerden biridir. Mart ayında alt kademelerde başlayan uyanma, yaz boyunca zirvede devam etmektedir. Özellikle orman kuşağının üzerinde yer alan ve pek çok kişi tarafından kıraç olarak bilinen dağda, çok zengin ve bu bölgeye özgü nadir bitki türleri yayılış göstermektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz