Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili’nde yapmamız gerekenler!

Kutlu Doğum’a artık ramak kaldı. Rahmet ve şefkat Peygamberi Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in Kutlu Doğum’u Mevlid Kandili 22 Aralık Salı günü, yani yarın. Mevlid Kandili coşkusu yüzde 99’u Müslüman olan ülkemizi tüm güzelliğiyle saracak. Camiler dolup taşacak, eller semaya yükselecek, herkes Rabbimizden mağfiret, rahmet dileyecek, Müslüman alemi için dua edecek. Peki, Mevlid Kandili’nde neler yapılmalı hangi ibadetlere daha çok yönelmeli? İşte detaylar haberimizde.

Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili’nde yapmamız gerekenler!

Mübarek doğuş anlamına gelen Mevlid-i Şerif  ne zaman diye merak edenlere hemen söyleyelim. 22 Aralık Salı günü Hicri takvime göre Rebiülevvel’in 12’inci gecesine tekabül ediyor. 22 Aralık Salı günü Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in Kutlu doğumu olduğu için büyük önem arz ediyor. Peki bu mübarek günde, neler yapılmalı hangi ibadetlere yönelmeli? İşte yanıtı…

Mevlid Kandili, Rabbimiz’in Habibi, Resulü Efendimiz Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in dünyaya teşrif ettiği mübarek gündür. Yılın ilk kandili olan Mevlid Kandili, duaların ve ibadetlerin kabul edildiği mübarek günlerden biridir. Bu gecede Allah’a yakınlaşmak için bol bol dua edilmeli ve namaz kılınmalıdır. Yüce Rabbimiz’in buyurduğu gibi; ‘Dua edin icabet edeyim’ Evet, biz dua edeceğiz ki Rabbimiz de icabet etsin. Allah hiç yarattığı kulunun isteğini geri çevirir mi? Yeter ki duamızı gönül ile fiil ile yapalım.

MEVLİD KANDİLİ DUASI VE İBADETLERİ            

Hem dua hem de ibadetlerle geçirilmesi gereken bu mübarek günde ibadetler eksik bırakılmamalıdır. Aynı zamanda ibadetin kısa ve öz olanı makbuldür. İşte Mevlid Kandili duaları ve yapılması gerekenler;

Mevlit Kandili'nde kılınması önerilen namazlar da vardır. Tesbih Namazı kılınmalı ve Hatm-i Enbiya yapmanız gerekîr. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir: "Yâ Rabbi, niyet eyledim senin rızan için tesbîh namazını kılmaya. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra erdirdiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle Ya Rab." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.

Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak isten veya bilinen herhangi bir dua okunmalı. Günahların affına vesîle olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir. Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"

Tövbe etmeliyiz: Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz. Diğer kutlu zamanlar gibi Mevlid gecesi de, özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tövbe edip bağışlanma dileme, kendimizi ve irademizi yenileme zamanıdır.

Salat ü selâm okumak: Peygamberimiz (S.A.V.)'e hiç olmazsa bir tesbih salat ü selâm okumalıyız. Can ü gönülden, "Es-salatü ve's-selamü aleyke ya Resûlallah" demeliyiz.

Kaynak: Diyarbakır Söz