Patlayıcı satan iş yerlerine para cezası verilsin

​Özellikle bayramlarda çocukların eğlence amacıyla kullandığı 'torpil' adı verilen patlayıcıların yasaklanması gerektiğini belirten Batman Sağ-Çev, patlayıcı satan iş yerlerinin para cezasına çaptırılmasını istedi.

Patlayıcı satan iş yerlerine para cezası verilsin

Kurban Bayramı'nın ailelere zehir olmaması için çocukların eğlenmek için kullandıkları tehlikeli oyun aracı torpilin satışını yapan iş yerlerinin para cezasına çarptırılması gerektiğini söyleyen Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, yetkililere çağrıda bulundu.

TORPİL VE MAYTAP

Bayramlarda birçok çocuğun yaralanmasına sebep olan ve satışı yasaklanmış olmasına rağmen torpil ve benzeri patlayıcıların piyasadan bir türlü toplatılmadığını belirten Güneş, “Özellikle kenar mahallelerde ki bakkal ve oyuncak satan iş yerlerin de, çocuklarımıza zarar verecek torpil, maytap, kız kaçıran ve ses getirici patlatıcıların satılmamasını istiyoruz. Birçok zararı olan bu patlayıcıların ses, gürültü kirliliğinin yanında ciddi yaralanma ve yangınlara sebep olduklarını, tüm bunların sonucun da bizlere bahşedilen bu güzel bayramımızın zehir olmamasını istiyoruz. Önceki bayramlarda da acil servislere başvuran hastaların çoğu bahsettiğimiz maytap, torpil ve kız kaçıran gibi patlayıcılardan yaralandıklarını görüyorduk. Bu kişilerin yaşları 5-13 yaş aralığındadır. Çoğunun da göz ve yüzlerin de yaralanmalar olmuş, aileleri mağdur duruma düşmüşlerdi.” ifadelerini kullandı.

HALKIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ

Kurban Bayramında hutbelerde ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, “Özellikle yetkililerin bu konu da hassas davranmaları ve takibe almalarını, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da Kurban Bayramı vaazında malum konu ile ilgili bilgilendirmeye yer vermesini istiyoruz. Bu tür çalışmalarla ailelerinin bilinçlendirilmesini istiyoruz. Bu tehlikenin önüne geçmek için patlatıcı satan işyerlerinin para cezasına çaptırılmasını istiyoruz. Temennimiz çocuklarımızın sağlığıdır. Bu vesile ile bütün vatandaşlarımızın mübarek Kurban Bayramını tebrik ediyorum.” dedi.(İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz