'Sağlıkta şiddet uygulayanlar toplumdan tecrit edilmeli'

Zonguldak Vali Vekili Ahmet Karakaya, son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığına vurgu yaparak, "Nasıl bir insani vicdandır ki kendi yakınını ya da kendisini tedavi eden, belki kendi hayatından birçok fedakarlıkta bulunarak bu çabaları gece- gündüz sürdüren hekimlerimize ve diğer sağlık çalışanlarımıza şiddet olarak yönelebiliyor. Böyle vicdanı körelmiş insanlarımızı toplumdan tecrit etmemiz gerekiyor" dedi.

'Sağlıkta şiddet uygulayanlar toplumdan tecrit edilmeli'
Tabipler Odası, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği işbirliğince, Tıp Fakültesi Dekanlığı'nda düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı törenine Vali Vekili Ahmet Karakaya'nın yanında Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, 3'üncü Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, rektör yardımcıları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan BEÜ Tıp Fakültesi 6'ncı sınıf öğrencisi intörn doktor Doğukan Arı, Türkiye'deki sağlık politikalarından, doktorların özgül haklarının korunmamasından ve çalışma şartlarındaki olumsuzluklardan yakındı."Performansın altında kalacağız" endişesiyle polikliniklerde bakılması gereken hasta sayısına ulaşmak için insanüstü bir çaba harcandığını belirten Arı, şöyle dedi:
"Sağlık Bakanımızın da açıkladığı gibi ülkemizde ciddi bir hekim açığı vardır. İstihdam yetersizliği yüzünden sağlık çalışanlarının üzerinde ağır bir iş yükü var. Ağır iş yükü altında ezilen hekimlerimiz bu kısır döngü içerisinde tabiri caizse köleleştirilmektedir. Hekim açığını kapatmanın yolunun yeterli donanıma ve akademisyene sahip olmayan üniversiteler açmak ve yabancı hekimler getirmek olmayacağı aşikârdır. Bu iş yükünün yanında hekimler emeğinin karşılığını alamamaktadır ve kamuoyunun gözünde tırnak içerisinde 'paragöz' olarak lanse edilmektedir. Hekimlik sanatını icra etmesi gerekenlerin, kendilerini hizmet sunduğu kişilerden veya onların yakınlarından koruma gereksinimine düşmesi bile tüyler ürperticidir."
Tabipler Odası Başkanı uzman doktor Berktuğ Erdoğan ise"Bugünü bir bayram havasında kutlaması gereken bir meslek grubunun il temsilcisi olarak üzülerek söylüyorum ki maalesef hekimler olarak bizler bayram tadığında değiliz. Biz vicdanı ile cüzdanı arasında sıkışan bir meslek ferdi asla olmadık ama ne yazıkdır ki vicdanı ile sistemin vicdansızlığı arasında sıkışan bir topluluğuz" dedi.
Vali Vekili Ahmet Karakaya da son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığına vurgu yaparak, "Bunu artık kınamak bile yetersiz bir ifade. Nasıl bir insani vicdandır ki, kendi yakınını ya da kendisini tedavi eden belki kendi hayatından birçok fedakarlıkta bulunarak bu çabaları gece-gündüz sürdüren hekimlerimize ve diğer sağlık çalışanlarımıza şiddet olarak yönelebiliyor. Bu nasıl bir vicdandır anlamak mümkün değil. Böyle vicdanı körelmiş olan insanlarımızı da toplumdan mutlaka tecrit etmemiz gerekiyor.Yasalarımız mutlaka var ama hassasiyetler daha da artırılmalı" diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Türk Halk Müziği Korosu'nun verdiği mini konserin ardından geçen yıl 15 Aralık'ta hayatını kaybeden radyolog doktor Ertuğrul Aydın anısına düzenlenen şiir ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi ve tören sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz