Uyuşturucu kullanımı arttı

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, uyuşturucu maddeyi ilk kez kullanma yaşının 13'e kadar düştüğünü belirtti.

Uyuşturucu kullanımı arttı

Okulların açılması dolayısıyla ailelere bağımlılıkla mücadele konusunda tavsiyelerde bulunan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin verilerini paylaşarak uyuşturucu maddeyi ilk kez kullanma yaşının 13'e kadar düştüğü hatırlatmasında bulundu.

2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasıyla yeni çevreler edinecek çocukların karşılaşabileceği kötü ortamlara dikkat çeken Öger, bağımlılıkla mücadele konusunda ailelere tavsiyelerde bulundu.

UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI

Merak etmenin, çocukları ve gençleri madde bağımlılığına götüren en önemli nedenlerden biri olduğunu hatırlatan Öger, “Yeni okul dönemleri bu anlamda riskli olabilir. Yeni okul, çevre, sınıf ve arkadaşlar çocuğun yeni alışkanlıklar edinmesine de kapı aralar. Anne-babaların onlara bu dönemlerde olumlu alışkanlıklar kazandırmakta rehberlik etmesi gerekir. Aksi halde yapılan araştırmalar maalesef riskleri bize açık bir şekilde gösteriyor.” dedi.

Öger, “Ailelerin özellikle eğitimin başladığı, çocuklarının yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindiği şu günlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Anne babalardan çocuklarını çok iyi gözlemlemelerini, onlarla iyi bir diyalog kurarak arkadaşlarını, gidip geldikleri yerleri, sosyal aktivite yaptıkları alanları iyi takip etmelerini tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

YAŞ DÜZEYİ 13'E KADAR İNDİ

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM)'nin 2011 yılında okullarda yaptığı uyuşturucu araştırmasının verilerini paylaşan Öger, “Türkiye genelindeki genel ve teknik olmak üzere 129 lisede gerçekleştirilen araştırmaya göre 6 bine yakın öğrencinin okulda tütün ve alkol gibi bağımlılık yapıcı maddeleri denedikleri ortaya çıktı. Uyuşturucu maddeyi ilk kez kullanma yaşının ise 13'e kadar düştüğü belirtildi. Araştırmada; öğrencilerin yüzde 26,7'si (3 bin 153 kişi) sigara, puro, pipo, nargile gibi bir tütün ürününü, yüzde 19,4'ü (2 bin 297 kişi) alkollü içecekleri denediğini, yüzde 2,2'si (258 kişi) hastalık nedeni dışında ilaç kullandığını belirtti” şeklinde konuştu.

Çocukların, mafya ve uyuşturucu çetelerine karşı muhafaza edebilmesi için okul, aile ve kolluk kuvvetlerinin el birliği içinde çalışması gerektiğine vurgu yapan Öger şunları belirtti,

“Alınacak tedbirler kâğıt üzerinde kalmamalı, iş ciddiyetle takip edilmelidir. Okul etrafında bulunan internet kafe ve büfeler denetlenmeli, şüpheli şahıslar kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir. Çünkü en küçük bir ihmal büyük zararlara sebebiyet verecektir. Bağımlılıkla mücadele ihmal edilecek, kulak ardı edilecek bir olay değildir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz