Yağışlar felç etti

Sağanak nedeniyle günlük yaşam olumsuz etkilenirken, bazı ev ve iş yerlerini ise su bastı. alt geçitlerde oluşan göletlerde araçlar sulara gömüldü.

Yağışlar felç etti

Sabah saatlerinden itibaren Diyarbakır'da başlayan sağanak yağış nedeniyle hayat felç oldu. Yağış sonrası sular altında kalan araçlar, çekici yardımıyla bulundukları yerden çıkarıldı.

Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü Diyarbakır Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından Diyarbakır’da sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların bugün akşam saatlerine kadar devam edeceği açıklaması sonrası kentte şiddetli sağanak yağışı başladı. Gök gürültü şekilde başlayan sağanak yağış nedeniyle havanın kararması sonrası trafikte ilerleyen araçlar farlarını açarak ilerledi.

SULAR ALTINDA KALDI

Gök gürültü ve sağanak yağmurun devam ettiği kentte, 75 metrelik yolda bazı araçla su altında kaldı. Araçların sular altında kalması nedeni ile yol trafiğe kapatıldı. Yağmur sularından dolayı ilerlemeyen araçların imdadına Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler yetişti. Ekipler çekici yardımıyla sular altında kalan araçları kurtardı.  Kentte sağanak yağışlar akşam saatlerine kadar sürdü.

ÇARIKLI MAHALLESİ

Sağanak, merkez Sur ilçesine bağlı Çarıklı Mahallesi'ndeki derenin taşmasına neden oldu. Dere yatağına yakın bazı ev ve ahırlarda su baskını meydana gelirken, birçok büyükbaş hayvan da bu nedenle telef oldu. Bölgeye çok sayıda itfaiye, AFAD, 112 Acil Sağlık ve polis ekibi sevk edildi.

ÇİFTÇİ BÖLGEYİ İNCELEDİ

Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, Çarıklı Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Ekiplerden bilgi alan Çiftçi, devletin tüm imkanlarını vatandaş için seferber ettiğini belirtti.

Mahalle halkından Mehmet Emin Güler, yaptığı açıklamada, su seviyesinin yükselmesinden dolayı evinde mahsur kalan yengesini zorlukla kurtardıklarını belirterek, "Evden dışarı avluya çıktık. Ardından ikinci bir dalga ile su seviyesi yükseldi." dedi.

Bu arada DİSKİ ekipleri, vatandaşlara dere kenarından uzak durmaları konusunda sık sık uyarı yaptı. Polis ekipleri de Mardin-Diyarbakır kara yolunda trafik akışının kesintisiz sürmesi için çalışma yaptı.

ESENTEPE MAHALLESİ

Kayapınar'a bağlı Esentepe Mahallesini Ergani ilçesine bağlayan yol, sular altında kaldı.  Sağanak yağış nedeni ile Esentepe Mahallesini Ergani ilçesine bağlayan karayolu sular altında kaldı. Sabah saatlerinde yolu kullanan sürücüler yolun sular altında kaldığını görünce geri dönmek zorunda kaldı. Çevre köylerde yaşayan vatandaşlar, suyun tahliye edilmesini bekliyor.

EVLER SULAR ALTINDA KALDI

Buarada, Kayapınar ilçesinde bulunan sitenin zemin katındaki evler, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış nedeni ile sular altında kaldı. Sağanak yağış nedeni ile çok sayıda ev suya gömülürken evler ile içindeki eşyalar da kullanılamaz hale geldi.

Evi su altında kalan Mehmet Yıldız, hayatında ilk defa böyle bir şeyle karşı karşıya kaldığını ve ağlanacak hallerine güldüklerini söyledi. Yıldız, “Evimiz su altında kaldı. Aniden yağmur bastırdı ve bu hale geldik. Kurtarabildiğimiz eşyaları kurtardık kalan da kullanılamaz hale geldi. Dışarıda kanalizasyonlar tıkandığı için buralar göl oldu, içeriye geldi. Yetkililer bize bir çare bulsun, ağlanacak halimize gülüyoruz, şaşkınız böyle bir şey hiç görmedik" dedi.

KAPICI DAİRESİNİ SU BASTI

Site yöneticisi İbrahim Bozkurt ne yapacaklarına şaşırdığını kaydederek, “8 kapıcı dairesi su altında kaldı, ekipler yetersizmiş, ne bir dalgıç verebiliyorlar. Bundan 10 gün önce aynı problem oldu, sözde gelip açacaktılar açmadılar daha beter oldu ne yapacağımıza şaşırmış durumdayız. Kayapınar Belediyesi 1 kepçe göndermiş o da aşağıda köy evlerini basmasın diye çalışıyor" diye konuştu.

DİSKİ'DEN YAĞMUR ALARMI

Hafta sonuna kadar sürmesi beklenen yağmur dolayısıyla tüm tedbirleri alan DİSKİ’nin çalışmalarını ve sahadaki gerçek durumu inceleyen Helvacı’ya Genel Müdür Yardımcısı Fatih Yürük ve Atıksu Daire Başkanı Bilen Eşsizoğlu eşlik etti. Yağmurdan etkilenen bölgelerde inceleme yapan Helvacı, "Bölgemizde 2 gündür etkili olan yoğun yağışlardan dolayı vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına çalışma arkadaşlarımız 7 vidanjör 14 acil müdahale ekibi olmak üzere toplam 21 ekip ve 55 personelle arazideydi. İşin özü şu, kavşaklar başta olmak üzere sıkıntı yaşanmasının temel nedeni yeterince yağmur suyu şebekesi hattının olmaması ile mevcut kanalizasyon ve yağmursuyu şebeke hatlarının bu miktardaki bir yağışı çekmemesidir” dedi

SORUNLARIMIZI SELE ANLATACAĞIZ

Sorumlu alanlarının olduğunu aktaran Helvacı “Bizim kronik sorun alanlarımız var. Eski Alay önü, Şehitlik gibi. Onlara bu sene el atacağız. Projenin bir kısmı tamam, ikmal edip acil olanları bu yaz ihaleye çıkacağız. Ayrıca vatandaşların şikayet ve isteklerine cevap vermek için Alo 185 çağrı hattımıza gelen ihbarları değerlendirip, 7/24 hizmet anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. DİSKİ ailesi olarak ekiplerimizle birlikte görevimizin başında olacağız" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz