Yaşaması komşusunun elinde

Manisa'da, imarsız olduğu için evine elektrik bağlanmayan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile mücadele eden 53 yaşındaki Mikail Sapan'ın yaşamı, komşusuna bağlı.

Yaşaması komşusunun elinde
Sürekli bağlı olarak yaşamak zorunda olduğu solunum cihazını komşundan aldıkları elektrikle çalıştırdıklarını belirten Sapan, "Elektrik hattı zaman zaman her iki evi kaldırmıyor. Böyle durumlarda komşum bize verdiği elektriği kesmek zorunda kalıyor" diyerek, yetkililerden yardım istedi.
Evli ve 6 çocuk babası Mikail Sapan, 7 yıl önce solunum sıkıntısı nedeniyle gittiği hastanede KOAH olduğunu öğrendi. Doktorlar, Sapan'a süreklimakineye bağlı halde oksijen verilerek yaşamına devam edebileceğini söyledi. 7 yıldan bu yanayatağa bağımlı yaşayan Sapan'a eşi Zerrin Şan Sapan bakıyor. Eşi çalışamadığı için devletten aldıkları evde bakım parası ile geçinen çiftin en büyük sıkıntısıŞehzadeler İlçesi, Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki evlerine, imar izni olmaması nedeniyle elektrik bağlanmaması oldu. Sürekli solunum cihazına bağlı yaşamını sürdürmek zorunda kalanSapan, bu sıkıntısını ilk zamanlar hastaneye giderek çözdüğünü belirtip, "Ancak, bununla baş etmek mümkün değil. Hastaneye gidebilecek otomobilim yok. Ambulans çağırıyorum, her zaman olmuyor. Devamlı taksi tutup ya da tanıdıklardan rica ederek gitmek de bir yere kadar. Buna ne can ne de insanın maddi durumu dayanır" dedi.
Yaklaşık 3 yıldan bu yanakomşusundan aldıkları elektrik ile solunum cihazını çalıştırıp, yaşamını sürdürdüğünü de anlatan Sapan, "Bazen elektrik, iki evi kaldırmıyor. O zaman mecburen komşum bize verdiği elektriği kesmek zorunda kalıyor. Elektrik olmazsa, makine çalışmaz, benim de solunum cihazı olmadan yaşamam mümkün değil" diye konuştu.
Evine elektrik bağlanması halinde üç ayda bir ödenmesi gereken engelli maaşını almak için bile başvurmayacağını belirten Sapan, "Yetkililerden tek isteğim evime elektrik bağlanması" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz