Şehirde de kıskaçtalar

Kırsalda ağır kış şartlarına rağmen yürütülen operasyonlarda büyük darbe vurulurken, sansasyonel saldırılar gerçekleştirmek isteyen teröristlerin şehirlerdeki hain saldırı girişimleri de güvenlik güçlerince önleniyor.

Şehirde de kıskaçtalar

15 Temmuz darbe girişiminden sonra yoğunlaştırılan operasyonlarla kırsalda ağır yenilgiye uğrayan PKK, şehirde de güvenlik güçlerinin kıskacında.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca gerçekleştirilen operasyonlar sayesinde darbe üstüne darbe alan ve sansasyonel saldırı girişimleri için şehirlere gelen PKK'lıların saldırı planları, istihbarat bilgileri paralelinde önleniyor. Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyarak, Şırnak merkez ile Hakkari'nin Yüksekova, Muş'un Varto, Diyarbakır'ın Bismil, Sur ve Silvan, Mardin'in Nusaybin, Dargeçit ve Derik, Şırnak'ın İdil, Silopi ve Cizre ilçelerinde çukur kazıp, barikat kuran örgüt üyelerine yönelik başarılı operasyonlarda PKK'nın sözde şehir yapılanması YDG-H çökertildi.

Güvenlik güçleri, şehir merkezlerinin teröristlerden temizlenmesinin ardından örgütün kırsaldaki uzantılarına yönelik çalışmalarını çetin kış koşullarına rağmen aralıksız sürdürüyor. Mehmetçik, dağlık alanda 2 metreye ulaşan kar ve sıfırın altında 20 dereceye varan soğuk hava koşullarına rağmen düzenlediği operasyonlarda çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdi, örgüt mensuplarınca kullanılan sığınak, barınak ve depo alanları ile uçaksavar mevzilerini tahrip etti.

Bu sayede başta Hakkari, Şırnak, Siirt, Tunceli ve Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'daki birçok yerde örgüt üyelerinin kış üslenmesi büyük oranda engellendi. 2016 yılında, 485'i son üç ayda olmak üzere 805 sığınak ve barınak imha edildi. İhbarların yanı sıra bölgede konuşlandırılan İnsansız Hava Aracı (İHA), termal kamera ve anlık istihbaratlarda tespit edilen teröristlere adeta göz açtırmayan güvenlik kuvvetlerinin olağanüstü şartlarda gerçekleştirdiği çalışmalarda 2016 yılında 80'i arananlar listesinde bulunan 110 terörist etkisiz hale getirildi.

- 457 örgüt üyesi teslim oldu

Güvenlik güçlerinin özverileri çalışmalarıyla 2016 yılında PKK'nın planladığı 313 saldırı engellendi, örgüte katılım minimum düzeye indirildi ve teslim olan terörist sayısında büyük artış oldu.  Örgüte katılanların sayısı 2015 yılında 3 bin 572 iken, bu sayı 2016 yılında 559'a düştü. Son iki ayda ise sadece 5 terörist örgüte katıldı.  Teslim olan terörist sayısı geçen yıl son 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 2016 yılında 457 terörist örgütten kaçarak adli makamlara teslim oldu.  Yurt genelinde yürütülen terör soruşturmaları kapsamında düzenlenen operasyonlarla, son 1 ayda bin 547 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 260'ı tutuklandı.

- Şehirlerdeki sansasyonel saldırılar engellendi

Yurt içi ve yurt dışındaki hava destekli operasyonlarda ağır darbe alan ve güvenlik güçlerinin karşısına çıkamayan teröristler, varlık mücadelesini göstermek için geldikleri şehirlerde sansasyonel saldırılar düzenleme yolunu seçti. Terörle mücadelede kırsaldaki kararlılık şehirlerde de gösterilirken, polis ve jandarmanın teknik takibi, çalışması ve dikkati sayesinde teröristlerin kanlı emellerini gerçekleştirmeleri engellendi. Siyasilere, bürokratlara ve iş adamlarına suikast, şehirlerde saldırılar düzenlemek için terör örgütünün dağ kadrosundan Diyarbakır, Mardin, Siirt, Van, Şanlıurfa, Batman ve Mersin gibi illere gelen çok sayıda terörist başarılı operasyonlarla etkisiz hale getirildi.

Teröristlerin hain saldırı planları, düzenlenen operasyonlarla boşa çıktı.

- Operasyonlardan bazıları

2 Kasım 2016 günü AK Parti İl Başkanlığı binası önünde saldırı için keşif yaparken MOBESE kameralarına katılan "Viyan" ve "Sözdar Eftalya" kod adlı teröristler, Siirt'in Çal Mahallesi'nde bir hücre evine düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirildi. Terör örgütünün dağ kadrosunda yer alan teröristlerin, 6 Aralık 2016 tarihinde Barış Mahallesi'ndeki çatışmada etkisiz hale getirilen ve örgütün bombacıları olduğu tespit edilen Turan Işık ile Suriye uyruklu "Agiri" kod adlı teröristlerle kentteki siyasi ve bürokratlara yönelik saldırı planladıkları öğrenildi.

Diyarbakır'da 26 Kasım'da kentte hedef seçilen kişi ve yerlere yönelik saldırı hazırlığında olduğu değerlendirilen bir kadın terörist, merkez Bağlar ilçesinde düzenlenen operasyonda çıkan çatışmada etkisiz hale getirildi.

30 Kasım 2016'da Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığı Derecik Hudut Taburuna bağlı Kalmış Tepe Üs Bölgesi'nde, saldırı hazırlığı yapan bir grup örgüt üyesi tespit edildi. Koordinatların belirlenmesinin ardından yapılan topçu atışları sonucu 2 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi. Van'ın Muradiye ilçesinde, 2 Ocak 2017 günü saldırı hazırlığında olan bir örgüt mensubu gerçekleştirilen operasyonda yakalandı.

Diyarbakır'da PKK'lı Ş.T'nin, İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Kayapınar Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen kaymakama yönelik suikast için kente geldiği ve keşif yaptığı tespit edildi. Polis ekiplerince yürütülen takip sonucu söz konusu teröristin merkez Yenişehir ilçesinde kaldığı adrese operasyon düzenlendi. Polisin "teslim ol" çağrısına ateşle karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmada terörist Ş.T. etkisiz hale getirildi.

Batman'da dün İçişleri Başkanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirilen belediye başkan vekillerine saldırı hazırlığı yaptığı belirlenen PKK mensubu bir kişi ile ona yardım eden ev sahibi tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 155 Polis İmdat Hattı'na gelen "20 yaşlarında ismi A.Y. olan şahıs Bismil'den gelmiş. Terör örgütü elemanıdır, Kayyuma saldırı için gelmiş" ihbarı üzerine belirtilen adrese operasyon düzenledi. Operasyonda, "Çekdar Farkın" kod adlı  A.Y. ile evinde kaldığı H.Ç. gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından mahkemeye sevk edilen A.Y. ile H.Ç tutuklandı.

- Facia önlendi

Teröristlerin şehirlerdeki birçok saldırı girişimi de güvenlik güçlerinin kahramanlığı sayesinde hedefine ulaşamadı. Bu saldırılardan biri de 5 Ocak günü İzmir'de yaşandı.

Adliyenin girişinde bombalı araç ve uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırıda trafik polisi Fethi Sekin, teröriste müdahalede bulunmuş, ardından fiziki takip neticesinde her iki teröristin daha fazla can kaybını amaçlayan saldırı planları engellenmişti.

Kahraman polis memuru Sekin, son kurşununa kadar teröristlerle çatışmış, olay yerine gelen güvenlik güçlerince iki terörist etkisiz hale getirilmişti. Olayda Sekin ile adliye çalışanı Musa Can şehit olmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz