"Alotevşo" projesinin bitirilmemesi tepkilere neden oldu

Batman’ın en işlek organik pazarı olarak bilinen Alotevşo Pazarındaki vizyon projesinin bitirilmemesi esnafı mağdur ederken bu duruma HDP'li belediyenin sebep olduğu ileri sürüldü.

Batman’da "Yerel Pazar" projesi çerçevesinde yenilenen Alotevşo Pazarındaki çalışma, belediyenin 3 aydır işi üstlenen inşaat firmasına ödeme yapmamasından ötürü durma noktasına geldi.

Aylardır yıkılan yerlerinin yeniden yapılmasını bekleyen esnaf, büyük mağduriyetler yaşarken projeyi üstlenen inşaat firması ise topu belediyeye atıyor.

Müteahhit Fesih Halitoğlu, projenin bitmemesinin nedeninin ödeme yapılmaması olduğunu söyledi. Belediyeden kaynaklanan sıkıntılardan ötürü üç aydır kendilerine ödeme yapılmadığını söyleyen Halitoğlu, böyle devam ederse işi bırakabileceklerini söyledi.

"Paramızı vermezlerse işi bırakacağız"

Alotevşo Pazarının yeniden yapılma projesinde masrafların yüzde doksanını DİKA’nın üstlendiğini belirten Halitoğlu, "Projenin yüzde doksanı bitmiş sayılır. Bir aylık işimiz kaldı. Ancak paramızı vermiyorlar. Üç aydır para alamıyoruz. Ondan ötürü sıkıntı içindeyiz. Böyle devam ederse işi bırakacağız. Aldığımız malzemenin parasını veremiyoruz. Çalışan işçimizin yevmiyesini karşılayamıyoruz. Dediğim gibi ödeme yapılmazsa işi bırakacağız." ifadelerini kullandı.

"DİKA parayı veriyor ama belediye engel çıkarıyor"

7 aydır projeyi başlattıklarını, sekizinci ayda teslim etme sözü verdiklerini vurgulayan Halitoğlu, "Ancak sıkıntılar üst üste geldi. İki ay boyunca pazardaki esnafı tahliye edemedik. Sonra ödeme sorunu çıktı. Normalde bitmiş olması lazımdı. Ödemenin yüzde doksanını DİKA veriyor. Yüzde onunu da belediye… DİKA belediyeden evrak istiyor, ödeme yapmak için, belediye o konuda da sıkıntı çıkarıyor. Evrakları göndermiyor. Böyle olunca DİKA da parayı vermiyor." diye konuştu.

"Ödeme yapılırsa bir aylık iş kalmış"

Esnafa karşı mahcup duruma düştüklerini, çeklerini bile ödeyemediklerini söyleyen Halitoğlu, "Ödeme bir an önce yapılmalı. Ödeme yapılırsa Alotevşo Pazarının bir aylık işi kalmış. Hemen bitirip vereceğiz. Ama ödeme yapılmazsa işi bırakacağız." dedi.

Bu durumun kendilerini mağdur ettiğini vurgulayan pazar esnafı, yetkililerin bir an önce bu soruna el atması gerektiğini kaydettiler. Esnaf, "Proje bitirilmemesi yüzünden mağdur olduk. Aylardır bu projenin bitirilmesini bekliyoruz. Çatımızın kaldırılması nedeniyle güneşin altında iş yapmak zorunda kalıyoruz. Tek isteğimiz bir an önce çalışmaların bitirilmesidir." diye konuştular.

Belediye yetkilileri konu hakkında yaptığı açıklamada projenin yüzde 90'ının DİKA'nın; yüzde 10'nun ise belediyenin üstlendiğini, firmanın belediyeden herhangi bir alacağının olmadığını, belediyeden alacaklarından dolayı işi bekletmelerinin söz konusu olmadığını savundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz