Bir takvim değişikliği

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, yılbaşının bir yılın bitmesi yeni bir yılın başlaması dışında başka bir anlam ifade etmediğini söyleyerek, tavsiyelerde bulundu.

Bir takvim değişikliği

Yılbaşında, Müslümanların inançlarına, kültürlerine, örflerine, adetlerine, yakışmayan ve örtüşmeyen görüntülerin oluştuğunu belirten Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, yılbaşını kutlamanın caiz olmadığını vurguladı.

Yılbaşının bir tarih olma ötesi dışında başka bir anlam ifade etmediğini söyleyen İşliyen, söz konusu günün kutlanmaması gerektiğini belirterek, yılık muhasebenin yapılması tavsiyesinde bulundu.

YILBAŞI SADECE YENİ BİR YILIN BAŞLAMASI

İşliyen, "Yaşamış olduğumuz günlerde esnafın önleri, çarşılar, pazarlar bizim inancımıza kültürümüze, örfümüze, âdetimize, geleneğimize yakışmayan ve örtüşmeyen görüntülerin oluştuğunu görmekteyiz. Bir Müslüman için miladi yılbaşının olması bir yılın bitmesi yeni bir yılın başlaması dışında başak bir anlam ifade etmez. Belki muhasebe yapmalıdır. Planlarını ve hayatını gözden geçirmelidir. Nerde olduğu ve nerde olması gerektiği konusunda bir değerlendirme yapmalıdır. Bunun dışında özellikle gayrı İslami, İslam’la inancımızla çelişen uygulamalar konusunda fevkalade hassas olmak gerekir. Esnafın dükkânın 'Noel Baba' figürleriyle ve çam ağaçlarıyla süslemesi asla caiz değildir.  Dinen haram olarak değerlendirilebilecek bir davranıştır." dedi.

"Yılbaşına mahsus olarak hindi satın alınması ve yenmesi asla inancımızla bağdaşabilecek bir durum değildir." diyen İşliyen şunları kaydetti:

İNANMICIMIZLA BAĞDAŞMIYOR

"Bu konuya dikkat etmek gerekir. Yılbaşına mahsus gayri meşru eğlencelerin tertip edilmesi asla cevaz verilebilecek davranışlar değildir. Bir kavim âdetini, geleneğini, göreneğini ve onlar gibi olmaya çalışmak bizim inanç bakımından da o kategoriye götürebilir. Yılbaşı bir tarih olma ötesinde hangi başka bir şekilde kutlamak Müslüman açısından caiz olmayan bir davranıştır. Bu çerçevede Müslüman kardeşimizin inancını ve imanını önemseyen kardeşlerimizin yılbaşı ve noel gibi kutlama içinde bulunmalarının asla uygun olmadığını ifade etmek isterim."

HELAL DAİRESİ İÇERİSİNDE

Helal dairesi içerisinde yapılan etkinliklerin keyfe kâfi olduğunu belirten İşliyen, "Biz yıllardır izlediğimiz filmlerden etkileniyoruz. Her izlediğimiz filimde batı dünyasında çevrilen filmlerde 'Noel Baba' figürü çok saygın kutsal bir yer tutar. İzlediklerimiz, dinlediklerimizle artık sıradanlaşmaya başlıyor. Bu insan bakımında tabi bir şeydir. Eğer buna karşı direnç oluşmazsa ve bilinç olmazsa böyle bir sonucun olması beklenen bir şeydir.  Bizim kızmak, bağırmak yerine kendi inancımızı, kültürümüzü, eğlence ise kendi eğlencemizi ki eğlencede meşru daire helaldir. Keyfe kâfidir." İfadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz