'Ceylan Önkol dosyası cezasız bırakıldı'

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 'Kayıplar bulunsun, failler yargılansın' eylemi yaptı.

'Ceylan Önkol dosyası cezasız bırakıldı'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 555’inci haftasına giren “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini dernek binasının önünde gerçekleştirdi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Başkanı Selçuk Mızraklı, kayıp yakınları ve İHD yöneticileri katıldı. Eylemde ilk olarak konuşan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan, "Bu annelerin sesi adaletin sesidir hakikatin sesidir" dedi.

'HESABINI VERMEK ZORUNDASINIZ'

Örhan, yargının şimdiye dek faillerin bulunmasına dair hiçbir olumlu adım atmadığını ve failleri cezalandırmak yerine ödüllendirdiğini söyledi. Örhan, "Kayıplarımızın hesabını vermek zorundasınız" dedi.

'ADALETİN SAĞLANMASI GEREKİR'

Mızraklı ise, 555 haftanın yıllara indirgenmesinin 10 buçuk yıl ettiğini belirterek evlat acısının sineye çekilecek bir durum olmadığını aktardı. Anaların da artık mezar taşlarına, evlatlarının kemiklerine ulaşması gerektiğini söyleyen Mızraklı, "Hakikatin ortaya çıkması için adaletin tesis edilmesi gerekir. Adalet sağlanırsa hikaye baştan yazılacaktır" şeklinde konuştu.

‘ÖLMEKLE BİTMEYİZ’

"Biz ölmek ile bitmeyiz" diyen Mızraklı, "Hak ve özgürlük mücadelesi verenler öldürmekle bitmezler. Hak, adalet ve onun ardından ise gereken toplumsal yüzleşmedir" diye konuştu.

‘CEYLAN ÖNKOL DOSYASI CEZASIZ BIRAKILDI’

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın ise Diyarbakır'ın Lice ilçesi Şenlik köyüne bağlı Hambaz mezrasında 28 Eylül 2009'da hayvanlarını otlatırken karakoldan atıldığı belirtilen havan mermisiyle yaşamını yitiren 14 yaşındaki Ceylan Önkol'un ölüm yıl dönümünde kendisini andıklarını ve Ceylan Önkol dosyasının diğer faili meçhul dosyaları gibi cezasız bırakıldığını ifade ederek hukuk mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini aktardı.

KAYIP MEHMET YANEN VE HASAN KANAT

Bu hafta, 17 Temmuz 1994’te Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Kaledibi (Seyar) Köyünden Bolu Komando Tugayı askerleri tarafından gözaltına alınarak, bir daha kendilerinden haber alınamayan Mehmet Yanen ve Hasan Kanat’ın kayıp hikayesi okundu. İHD Diyarbakır Şubesi önünde gerçekleşen eylem, 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz