Engellilere müjde verdi

Diyarbakır'da düzenlenen "Dünya Engelliler Günü" programında konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, kentte engelliler için yeni eğitim kurumlarının açılacağını söyledi.

Engellilere müjde verdi

Diyarbakır'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, engelliler için 9 yeni eğitim kurumumum açılacağını belirtti.

Merkez Kayapınar ilçesinde bir otelde düzenlenen ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Vali Güzeloğlu, devletin, son 15 yılda engelliler konusunda olan eksikliklerin çoğunluğunu giderdiğini söyledi.

Güzeloğlu, engellilerin önündeki bütün engelleri kaldırmak zorunda olduklarını vurgulayarak, Diyarbakır'da 126 bin engellinin bulunduğunu kaydetti.

Yaşanılan ve karşılanan bütün engellerin maddi olarak değil, zihinlerdeki engeller olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Güzeloğlu, bu sorumluluğu sadece bir gün değil her zaman hissetmek zorunda olduklarını ancak böyle yapıldığı takdirde "ben"den "biz"e, "bir"den "bütün"e ve insan olma erdemine ulaşılabilineceğini bildirdi.

ENGELLİLERE MÜJDE VERDİ

Diyarbakır'da engellilere yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini aktaran Güzeloğlu, "Hükümetimizin ortaya koyduğu büyük irade ile her engelli yalnız, kimsesiz ve sahipsiz olmadığını biliyor. Bunu daha iyi bir yerlere taşıma adına da çok iyi çalışmalar ve şüphesiz hizmetler gerçekleştiriliyor." ifadelerini kullandı.

Güzeloğlu, 2018 yılında çok uzun zamandır beklenilen eğitim kurumlarını Diyarbakır'a kazandıracaklarını işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğitim alan gençlerimizin ve her yaştaki engelli kardeşlerimizin istihdam ile buluşması şüphesiz artık daha çok rahat olacak. Bugün itibari ile il genelinde 925 kardeşimiz istihdam ediliyor. 2018'de gerek kamu alanında gerekse de özel sektördeki bu istihdam oranını çok hızla öteye taşımak daha fazla istihdam gerçekleştirmekte öncelikli hedefimiz olacak."

9 EĞİTİM KURUMU DEVREYE GİRİYOR

=Güzeloğlu, “Diyarbakır’daki eksikliği gidermek ve eğitim noktasındaki bu beklentiyi karşılamak adına önemli bir çaba sergiledik. Bugün itibariyle gerek Bakanlığımız, gerek Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığımız gerekse Belediyelerimiz olmak üzere ortak bir çalışma sonucunda 2018 yılı içerisinde çok uzun zamandır beklenilen ama gerçekte biraz geciken eğitim kurumlarımızın inşallah temelini atıp Diyarbakır’ımıza kazandıracağız. Bu 9 eğitim kurumunu kısaca sizinle paylaşmak istiyorum.  Özel Eğitim Uygulama Merkezi 16 derslikli otizm ve otizm çocuklarına hizmet vermek üzere, hafif düzeyde eğitilebilir zihinsel engelli çocuklarımız için özel eğitim uygulama merkezi yine 16 derslik yapılacak. Eğitilebilir düzeyde orta ve ağır düzeyde zihinsel eğitim merkezi olarak yine 16 derslik ve yine özel eğitilebilir çocuklarımıza 8 derslikli anaokulumuz olacak.”dedi.

YENİ YAPILACAK KURUMLAR

Vali Güzeloğlu şunları söyledi: “Bunun yanında bugüne kadar olmayan eksikliği ciddi anlamda hissedilen ve Diyarbakır içinde kabul edilemez olan İşitme Engelliler Lisesi 24 derslik, İşitme Engelliler Meslek Lisesi 24 derslik ve Görme Engelliler Lisesi 16 derslik ve bunların yanında İşitme Engelliler Lisesi ve İşitme Engelliler Meslek Lisesi 100 kişilik ve Görme Engelliler içinde 100 kişilik olmak üzere pansiyon yatırımlarımız İnşallah hemen 2018’de temelini atıp İlimize ve sizlere kazandırıyoruz. Eğitimin bu düzeyde sağlanmasının istihdama şüphesiz çok olumlu katkısı olacak, eğitim alan sizlerin, gençlerimizin ve her yaştaki engelli kardeşlerimizin istihdamla buluşması şüphesiz artık çok daha rahat olacak. Bugün itibariyle İl genelinde 925 kardeşimiz istihdam ediliyor.”

Programa, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül de katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz