Esnafla buluşma!

Vali ve Belediye Başkan Vekili Güzeloğlu, esnaflarla biraraya gelerek, berber ile kuaförlerin sorunlarını masaya yatırdı.

Esnafla buluşma!

Vali ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, DESOB’un düzenlediği, kentte faaliyet yürüten berber ile kuaförlerin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıya katıllarak, bir ilki gerçekleştirdi. DESOB Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantı da DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, DESOB’a bağlı oda başkanı ve üyeleri, Diyarbakır Berberler Kuaförler ve Güzellik Uzmanları Esnaf Odası Başkanı ve üyeleri katılım gösterdi.

Güzeloğlu’nun esnaf babası olarak bilindiğini belirten ve toplantının açılış konuşmasını yapan Ebedinoğlu, Güzeloğlu’nun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili olmasından sonra Esnaf Daire Başkanlığı’nı kurduğunu hatırlatarak, Daire Başkanlığı’nın kentte faaliyet yürüten esnafın sorunlarını çözmeye çalıştığına dikkat çekti.

“Esnafın sorunu bizim sorunumuzdur”

Esnafın milletin kendisi ve gerçeği olduğunu belirterek konuşmaya başlayan Vali ve Belediye Başkanvekili Güzeloğlu, “Millete hizmet eden, milletle her an hemhal olan birlik ve beraberliğimizi sağlayan, huzur ve güvenliğin en önemli teminatı olan kardeşlerimiz esnaflarımız. Esnafın yüzü gülüyorsa bilin ki milletin yüzü gülüyordur. Esnaf huzurlu, güvenli ve mutlu bir şekilde akşam evine dönüyorsa bilin ki orada işler iyiye gitmektedir. Çünkü esnaf sadece kendisi açısından meseleye bakan değildir. Esnaf sadece kar amaçlı iş yapan bir işletmeci de değildir. Esnaf bizim geleneğimizin, medeniyetimizin kültürümüzüm taşıyıcısı olarak kendi karını şüphesiz ticaretinde düşünürken toplumsal yararı da toplumsal denge ve değerleri de düşünerek hareket eden bir kişidir. İşte onun için siftah yapmayan komşuya müşteri gönderen de esnaftır, parası olmayan gelen müşteriye hizmeti verip sonra verirsin diyerek onun eksikliğini ona hissettirmeyen de esnaftır, darda, zorda, yolda kalana gönlünü ve sofrasını açan da esnaftır” dedi.

“Bu kentte ihanet edenle hizmet edenleri ayırmak lazım”

Terörün kenttin gelişimine ve kalkınmasına çok ciddi darbeler vurduğunu ifade eden Güzeloğlu,“ Silvan Barajı Projesi tam 13 defa terör saldırısına konu edinildi., bu ülkenin değişik yerlerinden gelen 8 tane vatan evladı bu saldırılarda şehit olmuş, yüzlerce araç iş makinesi yakılmıştır. Amaç proje bitip Diyarbakır bereket, kalkınma ve gelişme ile buluşmasın olarak hep geciktirilmiştir. Bu baraj yatırımından altyapıya, kente değer katacak bütün yatırımlara kadar aynı çizgide devam ettirilmiştir. İşte en son bu kentte en büyük ihanet Sur olaylarında hepinizin yaşadınız. Diyarbakır, bizzat yaşayan esnafım Melik Ahmet Caddesi’nden Gazi Caddesi’ne kadar 2 yıla yakın dükkânını, ekmek teknesini, nafakasını kapatmış, bütün değerleri, varlıkları, yakılmış imha edilmiş ve algı olarak Diyarbakır'ı kendi zihin kodlarını ihanetleri ile Kurşunlu Camisi dâhil her şeyi yakarak bir olumsuzluğa taşımıştır. Bunları niye paylaşıyoruz? Şunun için, bir kere bunları unutmamak lazım. Bu kentte hıyanet edenle bu kente hizmet edenleri ayırmak lazım” diye konuştu.

“Diyarbakır güçlü bir geleceğin merkezidir”

Esnafların kentin kalkınması adına emeklerinin oldukça değerli olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu şöyle dedi; “Biz Diyarbakır’ı artık bu geride bıraktığımız ödetilmiş bedellerin sonrasında çok güçlü bir geleceğin adı ve merkezi olarak görüyoruz. Diyarbakır bunu hak ediyor inanın ve artık gecikmeye tahammülü olmadığını da benim her bir vatandaşım ifade ediyor.

“Diyarbakır marka bir kent”

Diyarbakır'ın marka olan kimliğine bakın marka kent yapılacak bir kent değil. Diyarbakır, zaten Diyarbakır bir markadır. Geldiğimde ilk değiştirdiğim cümlelerden biri şuydu Efendim Diyarbakır bildiğiniz gibi Doğu'nun Paris'i. Diyarbakır şehir iken, Diyarbakır medeniyet iken, Diyarbakır kültür iken Paris diye bir yer yoktu. Kendimizi tanımladığımız zaman biz eşsiz ve benzersiz niteliklerimiz ile tanımlayacağız. Bizim kimsenin üzerinden Diyarbakır’ı anlatmaya ihtiyacımız yok.”

“25 bin kişilik sigortalı istihdam sağlayacağız”

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Esnaf Daire Başkanlığı’nı kurduklarını ifade eden Güzeloğlu, Esnaf Daire Başkanlığı’nın sürekli esnaf ile birlikte olacağını söyledi. Güzeloğlu, “Esnaf Daire Başkanlığı bürokrasiyi, yazışmayı geçmiş dönemde olduğu gibi gereksiz zaman kayıplarını, israfları ve bizim için zararları ortadan kaldıracak.  Adeta esnafın gözü, kulağı işleyişte idare de olacak.  Bizim işimiz üretmek, hem devlet olarak, Valiniz olarak, Belediye Başkanı olarak yapmam gereken iş  bu zaten. Diyarbakır'da potansiyel var mı? Çok var, bakın medyaya yansıdı. Cumartesi günü söyledim. 2 yılda Diyarbakır bünyesinde 25 bin kişilik net sigortalı istihdam planlamasını yaptık."

“Kentin ciddi turizm potansiyeli var”

Turizm alanında kentin oldukça zengin olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, “Yılda 1 milyon Eğil’e inanç turizmi getirecek bir kapasitesi var. Dünyanın neresinde Peygamberimiz dışında bir peygamber kabrinin şehadeti var? Soruyorum size. Eğil 1995 yılında baraj nedenini ile taşınması söz konusu olan iki peygamberimizin Kuranı Kerim'de ismi geçen iki Allah'ın Resul'ünün mezarı açılıyor ve bir mucize olarak bedenleri Allah'ın vaadidir.  Şehit ve peygamberlerin bedenlerini toprak çürütemez. Bugün yaşayan şahitleri ile bugünkü makamlarına taşınıyor. Şimdi oradan milli park projesini bitirdik gidip gören var mı? Lütfen gidin görün müthiş bir alan düzenlemesini bitirip ikinci etabında pazar günü talimat verdim bir yanı ile inanç merkezi diğer yanıyla coğrafyasıyla, baraj gölü ve çevresi ile çok güzel bir yer. Pazar günü gittim bölgenin bütün ileriden gelen insanlar var. Bir sürü çevre illerden gelenlerin, altyapı eksikliği ve benzeri talepleri var onları karşılıyoruz. İnşallah bu ay sonuna kadar altyapı desteğini vereceğiz” dedi.

“Dicle Nehri ve çevresi cazibe merkezine dönüşmeli”

Dicle Nehri ve çevirisinin cazibe merkezi olması için çalışacaklarını ifade eden Vali ve Belediye Başkanvekili Güzeloğlu, “Üniversite ile demiryolu Köprüsü arasında Dicle’nin iki yakasının reaksiyon düzenlenmesi, yeşil alan, Işık ses ve su bütünleşmesi. Karşılıklı geçiş köprüleri, on gözlünün çevresinin su gösteriyle her gün, her akşam bir cazibe merkezi haline gelmesi. Bazı dünya ülkelerinin çok akıllıca yaptığı sırf ona dönük Turizm'in turlarının yaptığının aynısını tarihin kendisi ve merkezi olan On Gözlü Köprü de sergilenmesi. O iki yakanın her boyutuyla kültür, doğa ve Kent turizmi ile bir çekim merkezi haline getirilmesi. Dünyanın en muhteşem En eski en köklü, şehir surları ve sağlam yapıları olan Diyarbakır surlarının sadece o proje ile ilişkili olarak ışıklandırılması. UNESCO miras listesindeki sur, hevsel bahçeleri, Dicle bahçesinin bütünleşik entegre proje ile kazandırılmasını hayal edin. Yakında bunların tanıtımını yapacağız” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından esnaf, sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi personeli, esnafların sorunlarının çözümü noktasında notlar aldı. Dile getirilen sorunların başında; kayıt dışı işletmeler, nitelikli eleman sorunu, berberlerin ve güzellik merkezlerinin pazar günü mesai yapması konusu en çok vurgulanan sorunlar oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz