EVİNİZİ DEĞİL SOBAYI YAKIN

EVİNİZİ DEĞİL SOBAYI YAKIN

EVİNİZİ DEĞİL SOBAYI YAKIN

DİYARBAKIR-Makina Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi, Eğil İlçesi'nde sobanın benzinle yakılmak istenmesi nedeniyle çıkan yangında Yılmaz ailesinin 7 ferdinin yaşamını yitirdiği olayı hatırlatarak, sobadan kaynaklı facialara karşı uyarıda bulundu.

SOBA FACİALARINA SON

Ağır geçen kış koşulları ile birlikte, odun, kömür, vb. yakıtla ısınmanın sağlandığı özellikle gecekondular, eski binalar ve kırsal bölgelerde soba kaynaklı facialarda artış yaşandığını belirten MMO, "Son olarak Diyarbakır'ın Eğil İlçesi'ne bağlı Ilgın Köyü'nde, sobanın benzinle yakılmak istenmesi nedeniyle çıkan yangında Yılmaz ailesinin 7 ferdi yaşamını yitirmiştir. Öncelikle Yılmaz ailesinden yaşamlarını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyoruz" dedi.

KÖMÜR SOBALARINI YAKMAK

Kömürlü sobalarda dikkat edilecek hususlara değinen MMO, şunları kaydetti: "Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Sobanın, parlayıcı ve patlayıcı maddelerle (benzin, tiner vb.) tutuşturulmaması gerekir. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır.

TUTUŞMASI GÜÇ YAKIT

Tutuşması güç yakıtların sönmekte olan sobaya asla konulmaması gerekir. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Soba zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır."

MMO, sobaların düzenli olarak temizlenmesi ve bakımı bir yandan yakıtın daha verimli yanmasına (yakıt tasarrufuna) öte yandan da çevreye zarar veren emisyonların azalmasına neden olduğunu belirterek, "Bundan dolayı sobaların temizlik ve bakımına özen gösterilmelidir" uyarısında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz