Gaye üzüm yemekse!

Kayapınar ilçesinde "cami" yapımı için belirlenen alanların farklı amaçla kullanılmasına yönelik Büyükşehir belediyesi'nin imar değişikliğinin yankıları sürerken, "gaye üzüm yemekse, camii için başka alanlar" belirlensin açıklaması geldi.

Gaye üzüm yemekse!

Büyükşehir Belediyesinin Kayapınar ilçesinde cami yapımı için belirlenen alanların farklı amaçlarla kullanımı amacıyla imar planını değiştirmesine yönelik karar, yargıya taşındı. İl valiliği tarafından yürütmenin durdurulması istenilirken, Belediye Meclis üyeleri ile STK temsilcileri karara dair karşılıklı açıklamalarla, boyut kazandırdı.

AK Parti Meclis Grup Sözcüsü Muhammed Akar Dertleri yeşil alansa, buna itirazları varsa, yeşil alanları koruyalım, başka yerleri ibadethane yeri olarak belirlesinler, biz de destek olalım. Bunu da kabul etmiyorlar. Bunların amaçları yeşil alanı korumak değil" dedi.

Cihannüma Diyarbakır İl Başkanı Fırat Arığ, Mustazaflar Cemiyetinden Üzeyir Yuva "sistematik bir müdahaledir" dedi.

Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklamada bulundu. "Alınan kararla, mevcut kabası bitmiş camilerin etrafının yeşillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dışında bulunan alanların yeşil alana/park alanlarına dönüştürülmesi planlanmıştır. Bu planlama, ilgili parsellerde yürütülen saha çalışması ve yerinde tespit sonucu düzenlenmiş ve daha sonra meclis gündemine getirilmiştir"

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Kayapınar ilçesinde cami yapımı için belirlenen alanların farklı amaçlarla kullanımı amacıyla imar planını değiştirmesine tepkiler devam ediyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Muhammed Akar, Kayapınar'ın kentin en çok gelişen bölgesi ve ibadet alanına ihtiyaç duyulan ilçesi olduğunu söyledi.

AK Parti Grubu olarak, kentin ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla mücadele verdiklerini ancak HDP'nin bu konuda şehrin ihtiyaçları ve bölge insanının değerlerini dikkate almayarak ideolojik belediyecilik yaptığını savunan Akar, 2014'te AK Parti meclis üyeleri olarak ibadethane için imar düzenlenmesinde yer tahsis edilmesi gerektiğini bildirdiklerini ancak düzenlemede buna yer verilmediğini dile getirdi.

Görevlendirme yapılan dönemde bunu bir daha gündeme getirdiklerini kaydeden Akar, şöyle dedi: "Bu kararlarından vazgeçsinler. Dertleri yeşil alansa, buna itirazları varsa, yeşil alanları koruyalım, başka yerleri ibadethane yeri olarak belirlesinler, biz de destek olalım. Bunu da kabul etmiyorlar. Bunların amaçları yeşil alanı korumak değil. İdeolojik belediyecilik yapıyorlar. Amaçları bu şehre hizmet etmek ve sorunlarını çözmek değil. HDP'ye oy verenler de onların bu kararından rahatsız. İki gündür bizi arıyorlar. HDP Grubu'na çağrıda bulunuyorum, gelsinler beraber çalışalım, bu şehir için güzel şeyler yapalım. Biz hem AK Parti'ye hem de başka partiye oy veren her kesimin talepleri doğrultusunda çalışarak bu yanlıştan dönmeleri için çaba içindeyiz."

- "İnşallah belediye bu kararından geri döner"

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi Meclis Üyesi Muharrem Mermut da  "Kürt halkı Müslüman'dır, dindardır. Namusu, dini için mücadele eden bir topluluktur fakat üzülerek söylemek durumundayım. HDP zihniyeti, Kürt halkını bu hassasiyetlerinden uzaklaştırıp laik, seküler bir topluma dönüşmesini istiyor çünkü büyük Orta Doğu projesinde Kürtlerin bir zihniyette kullandırılması için bu dini hassasiyetlerden uzaklaştırılması gerekiyor. Onlar da buna zemin hazırlıyorlar. Toplum bununla yüzleştiği zaman sonuçları çok kötü olacak günler önümüzdedir."

- "Camilere dokunmamaları gerekiyor"

Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği (Cihannüma) Diyarbakır İl Başkanı Fırat Arığ ise kararın masum olmadığını, bilinçli şeklide alındığını iddia ederek şunları kaydetti: "Yemek yemek gibi, su içmek gibi insanların inançlarını yaşama hakları vardır. İslam'da bazı ibadetlerin toplu yapılması farzdır. Bunun için de ibadet alanlarının olması gerekir. İbadet alanları da camilerimizdir. Camilerin olmadığı yerde, cuma namazlarımızı, bayram namazlarımızı eda edebileceğimiz alanlarımız olmaz. Yanı başımızda binlerce konut var ama cami yok. Bir ihtiyaca binaen cami yerleri tahsis edildi. Belediyenin aldığı karar, hukuka ve toplumsal ihtiyaca aykırıdır. Camilere dokunmamaları gerekiyor. "

- "Camiye gitmek için kilometrelerce yol yürüyorlar"

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Üzeyir Yuva da Kayapınar bölgesi çok geniş alana kurulu olduğundan, ilçede çok sayıda camiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İlçede yeni camilere de ihtiyaç olduğuna işaret eden Yuva, "Camiye gitmek için kilometrelerce yol yürüyorlar. İnsanlar ramazanda teravih ve diğer vakit namazlarını cami olmadığı için evde tek başına kılmak zorunda kaldı. Orada mevcut olandan çok daha fazla ibadethaneye ihtiyaç var. Bunun yapılması lazımken görüyoruz ki mevcut camilere bile tahammülsüzlük var. Camilere karşı yapılan tahammülsüzlüğü kabul etmiyoruz." dedi.

- "Camilere ayrılan yerleri yeşil alan yaptı"

İlim Ahlak Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği (İhvan-Der) Başkanı Ali Sarıhan, nüfus oranına göre cami yerlerinin tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

Büyükşehir belediyesinden açıklama

HDP'li belediyenin cami yapımını durduracak imar planı değişikliği

- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi:

- "Alınan kararla, mevcut kabası bitmiş camilerin etrafının yeşillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dışında bulunan alanların yeşil alana/park alanlarına dönüştürülmesi planlanmıştır. Bu planlama, ilgili parsellerde yürütülen saha çalışması ve yerinde tespit sonucu düzenlenmiş ve daha sonra meclis gündemine getirilmiştir"

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince Kayapınar ilçesinde cami yapımı için belirlenen alanların imar planı değişikliği kararına ilişkin açıklama yapıldı.

Belediyenin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir yerde cami yıkmak gibi kararının olmadığı belirtildi.

Belediyecilik anlayışlarında cami yıkma kültürü olmadığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Alınan meclis kararlarında, cami yıkımına ilişkin tek bir ima dahi bulunmamakta ve ilgili alanlarda mevcut kabası bitmiş cami inşaatlarının yıkılmasına yönelik bir çalışma veya planlama bulunmamaktadır. Alınan kararla, mevcut kabası bitmiş camilerin etrafının yeşillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dışında bulunan alanların yeşil alana/park alanlarına dönüştürülmesi planlanmıştır. Bu planlama, ilgili parsellerde yürütülen saha çalışması ve yerinde tespit sonucu düzenlenmiş ve daha sonra meclis gündemine getirilmiştir. Yapılan plan değişikliği herhangi bir biçimde bir caminin yıkılması sonucunu doğurmamaktadır."

- Valilikten yürütmeyi durdurma talebi

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince merkez Kayapınar ilçesindeki 5 alan, imar planında cami inşaatı için belirlenmişti. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından göreve gelen HDP'li belediye yönetimince, imar planında park ve dini tesis alanıyken sadece park alanı olması amacıyla hazırlanan nazım imar planında değişiklik yapılması için 21 Haziran'da belediye meclisi kararı alınmıştı. Valilik, Büyükşehir Belediye Meclisinin bu kararının mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması talebiyle Diyarbakır Nöbetçi İdare Mahkemesine başvurmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz