Gizli tanık 'Kıskaç'ın ifadesi sürüyor

Birinci ''Ergenekon'' davasında gizli tanık 'Kıskaç'ın ifadesi sürüyor.

Gizli tanık 'Kıskaç'ın ifadesi sürüyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada dinlenen ''gizli tanık Kıskaç'', davanın sanıklarından Veli Küçük'ün bir dönem Giresun Jandarma Komutanı olarak görev yaptığını ifade ederek, Sivas kırsalında çatışmadan kaçan teröristlerin Veli Küçük'ün görev yaptığı bölgelere gittiğini öne sürdü.

Sesinin tam anlaşılmamasından dolayı ara verilen duruşmada daha sonra, gizli tanık 'Kıskaç'ın görüntüsü yine buzlanarak yansıtılmaya devam ederken, sesi ise bozulmadan verildi.

JİTEM adına ve daha sonra MİT adına çalıştığını ileri süren gizli tanık, hapiste olduğu sürede cezaevinde Mektup Okuma Komisyonunda görev yaptığını belirtti. Cezaevine gelen bazı mektuplarda Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal'ın Almanya'daki adresinin de bulunduğunu iddia eden gizli tanık, şunları anlattı:

''Erdal'ın adresinin, Almanya'nın Frankfurt şehrindeki, Petersberger STR 30 Türkan Erdoğan Apartmanı olduğunu öğrendim. MİT'e verdiğim adres, daha sonra Uğur Dündar tarafından Arena'da yayınlandı. Ardından Kanal D Televizyonu'ndan Kemal Bey'le görüştüm, kendisi 'bilgiyi 15 bin dolar karşılığında aldığını' söyledi.''

Tanık, Sabancı suikastının basit bir olay olmadığını, aynı zamanda bir kırılma noktası olduğunu belirterek, Nuri Ergin'in olay sonrası 'Veli Ağabeyime selamlar' dediğini öne sürdü.

İkinci ''Ergenekon'' davasının sanıklarından Osman Gürbüz'ün kendisini tehdit ettiğini ve Gürbüz ile mahkemelik olduklarını söyleyen gizli tanık, Gürbüz'ü internetten araştırdığını belirterek, ''Gürbüz'ün Antalya Kuvayı Milliye Derneği üyesi olduğunu öğrendim. Ben cezaevindeyken Gürbüz'ün yeğeni Şerife Gürbüz bana, amcasının Hablemitoğlu cinayetini işlediğini söyledi'' diye konuştu.

Gizli tanık, Osman Gürbüz ile Merter'de görüştüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

''Bu görüşmemizde Osman Gürbüz bana, Veli Küçük'ün insanları sorguladığını, buluşmaya da Hanefi Avcı'nın yanından geldiğini söyledi. Kendisine, Şerife Gürbüz'ün, 'Osman Gürbüz, Necip'e sıktı' dediğini hatırlattım. Osman Gürbüz, 'Sıkmasaydım bu kadar para olur muydu? Necip'i öldürdüm, parayı aldım. Patron benim, jandarmada komutanım var, adı da Levent Ersöz. Bunun dışında 2 bin adamım var' dedi.''

Veli Küçük ile görüşmek istediğini ve 22 Nisan 2006 günü Çamlıca'da Küçük ile görüştüğünü söyleyen gizli tanık, söz konusu görüşmeye Oktay Yıldırım'ın da katıldığını ileri sürdü.

Gizli tanık Kıskaç, ''Toplantının ardından Veli Küçük'e Osman Gürbüz'ü anlattım. Küçük de bana, 'Osman Gürbüz bizim adamımızdı' dedi. Veli Küçük ve Osman Gürbüz, Necip Hablemitoğlu cinayetinin ardından yollarını ayırmış'' diye konuştu.

Davanın tutuklu sanığı Fikri Karadağ ile Osman Gürbüz olayı vesilesi ile tanıştığını dile getiren gizli tanık, Karadağ ile bir gün buluştuklarını anlatarak, ''Karadağ bana, arabada bulunan çantasındaki 13 bin kişilik hain listesini gösterdi. Daha sonra bir pastahanede oturduk. Arabaya geri döndüğümüzde listenin çanta ile birlikte çalındığını gördük. Daha sonra karakola giderek şikayette bulunduk. Çanta bulundu ancak içi boştu'' dedi.

Gizli tanığın ifadesinin alınması sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz