Gülistan Doku'dan 10 gündür haber alınamıyor.

Günlerdir kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Diyarbakırlı Gülistan Doku için arama çalışmaları sürdürülürken, Vali Tuncay Sonel'le görüşen aile, zanlı Zainal Abarakov'un yurtdışı çıkışına önlem amacıyla gözetim altında tutulduğunu aktardı.

Gülistan Doku'dan 10 gündür haber alınamıyor.

Kendisinden 10 gündür haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için bir yandan arama çalışmaları sürerken, bir yandan da akıbetinin açıklanması ve arama çalışmalarının her yerde yürütülmesi talebiyle eylemler yapılıyor.

BARAJ GÖLÜNDE OLMADIĞI NETLEŞİYOR

Günlerdir Baraj Gölü’nde yürütülen çalışmaların yüzde 95’i tamamlanırken, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) görevlilerinin yanı sıra Elazığ Emniyet Müdürlüğüne bağlı dalgıçlar, jandarma su altı arama kurtarma dalgıçları, polis özel harekat timleri ile Munzur Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Derneği (MUDAK) gönüllülerinden oluşan 130 kişi katılıyor. Su Altı Arama Kurtarma ve Deniz Kuvvetleri’nden özel bir ekip Uzaktan Kumandalı Sualtı Tespit Cihazı (ROV) ile arama çalışmalarına katıldı.  Buna rağmen barajda Gülistan Doku’ya ait herhangi bir ize ulaşılamadı.

ARAMALAR KIRSALDA SÜRECEK

 64 özel harekat polisinin yanı sıra jandarma ve polis dedektör köpekleriyle arazide yapılan arama çalışmalarının 8'inci gününde de Doku'ya ait herhangi bir ize rastlanmadı. Ancak alınan bilgilere göre, Vali Tuncay Sonel’in arama çalışmalarının baraj gölünde sürmesini istediği belirtildi. Baraj gölünün yanı sıra bugünden itibaren Dinar Köprü kıyısı ve üniversite çevresindeki kırsal kesimlerde aramalar başlatıldı.

VALİ: ABARAKOV GÖZETİMİMİZ ALTINDA

Gülistan Doku’nun en son görüştüğü tespit edilen Zainal Abarakov’un yurtdışına kaçtığı yönündeki iddialar üzerine Doku ailesi, Vali Sonel ve emniyet müdürüyle görüştü. Bu görüşmede aileden edinilen bilgilere göre Vali Sonel’in kendilerine Zainal Abarakov’un yurtdışına kaçmadığını, yeterli delil bulunamamasından kaynaklı gözaltına alamadıklarını ve şu anda gözetimleri altında olduğu bilgisini paylaştığı belirtildi.

REKTÖR: İHMAL SÖZ KONUSU DEĞİL

Gece saatlerinde yurtlarda protesto gösterileri düzenleyen öğrenciler, üniversite kampüsünde bir araya gelerek Gülistan Doku’nun akıbetine ilişkin somut bilgilerin kamuoyuna açıklanması ve yeterli düzeyde arama çalışmalarının başlatılmasını istedi.

 Yüzlerce öğrenci, “Gülistan Doku nerede”, “Dersim uyuma Gülistan’a sahip çık” şeklindeki sloganlar eşliğinde oturma eylem yapmak istedi. Bunun üzerine Rektör Ubeyde İpek, öğrencilerin yanına gelerek, Gülistan Doku’nun arama çalışmalarını titizlikle sürdüğünü, en ufak bir ihmalin söz konusu olmadığını savunarak, öğrencilerin eylemlerini sonlandırmasını istedi.

‘REKTÖR İSTİFA’

Bunun üzerine öğrenciler, yaptıkları eylemin yalnızca Gülistan Doku’nun bulunmasına dair olmadığını, üniversite de yaşanan sorunlara karşı da yapıldığını belirterek, bu sorunlara çözüm bulunmasını istedi. Öğrencileri susturmaya çalışan Rektör İpek, öğrencilerin, ismi tacizle gündeme gelen Cem Tekinoğlu’na dikkat çekmeleri üzerine kampüsten ayrıldı. Öğrenciler Rektörü yuhalayarak, “Rektör istifa” sloganlarıyla gönderdi.  Yaşanan tartışmaların ardından öğrenciler kampüste yürüyüş gerçekleştirdi. Eylem, sloganlar eşliğinde son buldu.

AİLENİN TEPKİSİ VAR

Kaybolan Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku, Tunceli Barosu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, aile olarak öncelikli isteklerinin kardeşinin sağ olarak bulunması olduğunu belirterek, "Kardeşimin başına bir şey gelmişse akıbetinin en kısa zamanda ortaya çıkartılmasını istiyoruz." dedi.

Arama çalışmalarında bugüne kadar Dinar Köprüsü'nde kardeşine ait olduğu iddia edilen bir makas ve kayıp ihbarı yapıldığı gün saat 16.26'da kardeşinden Zaynar Abarok'a yapılan 4 saniyelik arama kaydı dışında kendilerini sonuca götürecek delil bulunmadığını ifade eden abla Doku, ilgili kurumların kesin bilgi ve belgelerin ailesiyle paylaşmasını istedi.

Doku, kardeşinin bulunması için çabalayan gerçek ve tüzel tüm kişilere çabalarından dolayı teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Baro Başkanı Kenan Çetin de baro olarak aileyle ilgili tüm kurumlarla görüşmeleri yaptıklarını söyledi.

Ailenin yanında olduklarını belirten Çetin, barodaki hukukçuların da konunun takipçisi olduğunu aktardı.

Tunceli'de üniversitede okuyan kızları Gülistan Doku'dan haber alamayan ailesi, yaşadıkları Diyarbakır'dan gelerek 6 Ocak'ta İl Emniyet Müdürlüğüne kayıp başvurusunda bulunmuştu. Doku'nun arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polis ekipleri, kent genelindeki Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) kayıtlarını da incelemiş ancak sonuç elde edilememişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz