İntibak Yasası komisyondan geçti

TBMM Çalışma Komisyonu, emekli maaşlarının intibakını düzenleyen Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıyı benimsedi.

İntibak Yasası komisyondan geçti

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, 2000 yılından önce emekli olanların maaşlarını düzeltmeyi öngören ve ''intibak'' tasarısı olarak adlandırılan yasa tasarısını, ''tali'' komisyon sıfatıyla benimsedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan komisyon, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısını ele aldı.

Komisyona bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdür Vekili Cevdet Ceylan, düzenlemenin, ''zam'' olmadığını ifade etti. Ceylan, tasarıyla, 2000'den önce emekli olan yaklaşık 2 milyon 700 bin SSK emeklisinin aylıklarının, belirlenen yönteme göre yeniden hesaplanması, gelişme hızından pay almasının sağlandığını söyledi.

Ceylan, 2 milyon 743 bin kişinin yüzde 70'inin yapılan düzenlemeden yararlandığını, yüzde 70'inin aylıklarında 1 lira ile 322 lira arasında artışlar olduğunu bildirdi. Ceylan, yıllık maliyetin 2011 rakamlarıyla ek ödeme hariç 2 milyon 440 bin lira olduğunu söyledi.

Ceylan, düzenlemeden, 2002 nisan ile haziran sonuna kadar Bağ-Kur emeklisi olan 12 bin 186 kişinin de intibak düzenlemesi kapsamına alındığını anlattı. Ceylan, bu kesimin aylıklarında da basamaklarına göre bir artış gerçekleşeceğini bildirdi.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, herkesin beklenti içine girdiğini ifade ederek, ''İnsanların beklentisine cevap verebilecek küçük bir rakam da olsa bir şey çıkmaz mı; her emeklinin küçük de olsa yararlanmasını istiyoruz. Emekli bir beklenti içinde, uzamadan hallolursa mutlu olacağız'' dedi.

Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, taban bağlama aylık oranlarının yüzde 70 ile eşitlenmesini talep ederek, bu yapılmadan emekliler arasında farkın giderilemeyeceğini söyledi.

TESK Genel Sekreter Yardımcısı Yasemin Ertekin de 12 bin esnafın da bu tasarıya dahil edilmesi dolayısıyla teşekkür etti. Ertekin, ancak tasarının, bu haliyle bütün kesimleri kapsamadığını ifade etti.

Türk-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan, tasarıyı, ''intibak'' diye tanımlamanın mümkün görünmediğini, bu çalışmanın, 31 Aralık 1999 tarihinden önceki farklılıkları gidermeye yönelik olması gerektiğini savundu.

''Halkla ilişkiler tasarısı''

Sosyal kesimlerin görüşlerini iletmesinin ardından milletvekilleri söz aldı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, tasarının gönülsüz hazırlandığını, bunun intibak değil, iyileştirme olduğunu, eşitsizliklerin devam edeceğini öne sürdü. Çetin, prim ödeme gün sayısı ve hizmet süresine göre, gösterge tablosunda nereye işaret ediliyorsa oraya intibakın yapılması gerektiğini ifade etti. Çetin, ''intibak yapıyoruz'' diyerek, emeklileri beklentiye sokmanın mantığının olmadığını söyledi.

Çetin, Türkiye'nin acil, siyasal, ekonomik sorunları varken 2013'de yürürlüğe girecek tasarıyı, 11 ay önce getirip, işçi emeklilerinin beklentiye sokulmaması gerektiğini kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, tasarının, intibak değil, iyileştirme olduğunu vurgulayarak, ''Aslında 10, 20 liralık artışlara da iyileştirme demek çok zor. Emekliler zor geçiniyor, emekli ikramiyeleriyle değil ev almak araç bile alamıyorlar. 2013'te değil, en kısa sürede emeklilere hak ettiği aylıkların uygulanması gerekir'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, tasarıya, intibak tasarı denilemeyeceğini, ''CHP'nin ortaya attığı iddiayı, vaadi gölgelemek, halkla ilişkiler, piar, oyalama'' tasarısı olduğunu öne sürdü.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, intibak tasarısının, tarafları memnun etmediğini belirtti.

CHP İstanbul Miletvekili Süleyman Çelebi, emeklilerin büyük bölümünün, TÜİK'in açıkladığı açlık sınırının altında maaş aldığını belirterek, bunun düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Çelebi, tasarının, intibak adıyla tanımlanacak bir düzenleme olmadığını belirterek, üzerinde daha iyi çalışılarak gerçekten intibakın sağlandığı, geçmişe ilişkin hak kayıplarının kaldırıldığı bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

''Biz onları baş tacı ediyoruz''

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, bunun zam değil, intibak tasarısı olduğunu dile getirdi. Domaç, ''38 yaşında emekli olanlar oldu bu ülkede, 20 yıl çalışıp emekli oldular, 30 yıldır emekli maaşı alıyorlar. Değişik emeklilik yaşları nedeniyle bu karışık tasarıyı konuşuyoruz. Emeklilere ne versek azdır, seyyanen 100 lira verelim. Hesapları yapılarak hazırlanmış bir tasarı. Emeklilerimizin durumunu önce intibak ettirmek, sonra durumu düzeltmek bizim görevimiz'' diye konuştu.

Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl de komisyonda bir serzenişini dile getirdi. Erdöl, 2 konfederasyonun kongre yaptığına işaret ederek, ancak kongreye komisyon üyelerinin davet edilmediğini belirterek, ''Yapmamalarını temenni ediyorum. Biz onları baş tacı ediyoruz, kendilerini dinlemekten zevk alıyoruz'' görüşünü dile getirdi.

''Sistemle oynarsanız''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak düzenlemesinin, 12 Haziran seçimleri dolayısıyla gündeme gelmediğini, 2007'de bakanlığı sırasında da bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını ancak iktidar partisinin kapatılmasının konuşulduğu, Cumhurbaşkanı seçiminin yapılamadığı süreçte, siyasetin intibak yasasını düşünecek halinin kalmadığını anlattı.

Türkiye'de 9 milyon 928 bin emekliye karşılık 17 milyon 300 bin çalışanın bulunduğunu dile getiren Çelik, aktif pasif dengesinin 1,9 olduğunu bildirdi. Çelik, emekli aylıkları için yıllık 92 milyar lira aylık ödendiğini belirtti.

Çelik, Emekli Sandığı mensuplarının emekli aylığı bağlamalarında gösterge ve katsayı esası olduğu için hangi yıllarda emekli olduklarının bir şey değiştirmediğini, maaşlarında itiraz edilecek bir durumun olmadığını anlattı.

Bakan Çelik 2008'de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformunun, ana parametrelerinin olduğunu, bunların da gelişmiş ülkelerin tümünde bulunduğunu anlattı. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye, bu ana parametreleri yakalayamadığı için emeklilik sistemi ve maaşlarla ilgili durumu bugün konuşmak zorunda kalıyoruz. 2008 sonrası yakalanan istikrarı, tekrar, eskiden olduğu gibi oynamaya başlarsak daha çok intibak yasası yaparız, bunun sonu gelmez. Ne kadar prim, o kadar emekli maaşı; bu sistemi sürdürmemiz gerekiyor. Bunun sürdürülebilirliği son derece önemli. Sürdürmezsek çocuklarımızı, torunlarımızı düşünmüyor demektir. Yunanistan'da olduğu gibi emekli maaşlarında ciddi oranda kesintiye gitmek demektir. Bir gün ülkeyi bu noktaya doğru getirirsiniz. Böyle bir iktidar, muhalefet anlayışı olmaz; ülkemizde de yok. Sistemle sürekli oynarsanız oradan çıkan kaos, sorunlardır. O sorunları çözelim denilirken yeni sorunların da habercileri oluyor.''

Çelik, mali açıdan sürdürülebilirliği olmayan bir yaklaşım ortaya konulamayacağını, ''benden sonra tufan'' yaklaşımı olamayacağını ifade etti.

''Yüzde yüz tornadan çıkmış vaziyette adalet sağlanmıştır'' demenin mümkün olmadığını belirten Çelik, dünün emeklilerini 2008'e getirerek adaleti, iyileştirmeyi gerçekleştirmek istediklerini, bunun PİAR olarak görülmeyeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada Komisyon, tasarıyı benimsedi. Tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldükten sonra Genel Kurulun gündemine gelecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz