"Kartal yuvası" kadınlar için ziyarete açıldı

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Mardin Büyükşehir Belediyesince, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Kartal Yuvası" olarak da bilinen tarihi kale, 30 yıl aradan sonra kadınların ziyaretine açıldı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığınca kentteki 50 kadın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla turizme kazandırılması için 5 yıl önce başlatılan çalışmaların sürdüğü Mardin Kalesi'ne çıktı.

Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalede, kadınlar arbane çalıp türkü söyledi, uçurtma ve balon uçurdu.

Hazineye ait olan ancak askeri bölge yapılan alan, arkeolojik kazı çalışması, restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının sürdüğü kalede kadınlar gününü kutlayan kadınlar, Mardin Büyükşehir Belediye Bakan Vekili Vali Mustafa Yaman'a teşekkür etti.

- "Herkes gelmeli görmeli, bu eşsiz güzelliği"

Etkinliğe katılan kadınlardan Yasemin Polat, "Kaleye ilk defa çıkıyorum ve çok mutluyum, harika bir gün geçiyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kalenin ziyarete açılması için talimatı olduğunu hatırlatan Polat, "Kale kesinlikle ziyarete açılmalı. Çünkü Mardin eşsiz bir şehir. Dünyada başka alternatifi yok. Ayrıca kalenin ziyarete açılması Mardin turizmine büyük katkı sağlayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi, kale sadece kadınlara değil bütün halka açılmalı. Herkes gelmeli görmeli, bu eşsiz güzelliği." diye konuştu.

Elvan Batur, 1980'li yıllarda annesiyle piknik amacıyla kaleye çıktığını anlatarak, aradan yıllar geçtikten sonra buraya geldiği için heyecan duyduğunu belirterek, "Çok güzel bir yer. Cumhurbaşkanımız talimat vermişti buranın açılması için. Onu çok seviyoruz." ifadelerini kullandı. Batur, en kısa sürede bu güzellikleri herkesin görmesini diledi.

Necah Güldalı da turizm açısından Mardin'in çok güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu  belirtti.

Güldalı, kalenin halkın ziyaretine açılmasını beklediklerini anlatarak, "Çok güzel ve görülmeye değer. Burayı çok heyecanlı bir şekilde gelip görmek istedik." sözlerine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz