Kesintiler Meclis'te

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır'da yaşanan elektrik kesintilerini Meclis gündemine taşıdı.

Kesintiler Meclis'te

DİYARBAKIR-Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bdp Diyarbakır Milletvekili Aydoğan, Diyarbakır'de sık sık yaşanan elektrik kesintilerini sordu. Aydoğan, Diyarbakır merkez olmak üzere bazı ilçelerinde uzun aralıklar şeklinde süren elektrik kesintilerinin sosyal yaşamın olumsuz etkilediğini belirtti.

Diyarbakır esnafının elektrik kesintileri nedeniyle, ciddi anlamda Mali zarara uğradığına dikkat çeken Aydoğan, "Bunun yanı sıra, neredeyse ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan barajların bölgemizde olmasına rağmen bölge halkı elektrik imkanlarından yeterince faydalanamamaktadır. Bakanlığın yaptığı Özelleştirme ihalelerinde, firmaların sorumlu oldukları yenileme yatırımlarını yerine getirmemeleri nedeniyle, tellerde kaybolan elektrik en fazla bölgemiz halkına fatura edilmektedir. Ayrıca, firmaların denetimi de yeterince yapılmamaktadır" dedi.

HATLAR İHTİYACINI KARŞILAMIYOR

Diyarbakır Valiliği'nin, denetimlerin sağlıklı yapılması amacıyla çalışma yürütmesi gerektiğini belirten Aydoğan, valiliğin elektrik kesintilerinin dönüşümlü yapılacağı açıklaması yaptığını, bu şekilde de var olan sorunun meşrulaştırılmaya çalışıldığını savundu. "Diyarbakır'da mevcut 6 dağıtım hattı, ilin ihtiyaçlarını hem adet olarak hem de donanım olarak karşılamakta yetersiz durumdadır" diyen Aydoğan, Bakan Yıldız'a yanıtlaması talebi ile şu soruları yöneltti:

 

AYDOĞAN’IN CEVAP İSTEDİĞİ SORULAR

"Diyarbakır merkezi ve ilçeleri olmak üzere mevcut elektrik dağıtım hatlarına ek, yeni hatların yapılması için bakanlığınızın bugüne kadar neden herhangi bir çalışması yoktur? Bakanlığınız Diyarbakır esnafının elektrik kesintileri nedeniyle yaşadıkları zararın tespiti ve karşılanması için yaptığınız veya yapmayı düşündüğünüz herhangi bir çalışma var mıdır? Diyarbakır Valiliği, ne amaçla elektrik dağıtım firmasındaki aksaklıkları örten açıklamalarda bulunmuştur? Kayıp/kaçak adıyla halka fatura edilen tutarlar, elektrik dağıtım firmalarının belirledikleri kayıplar üzerinden mi belirlenmektedir? Belirlenen bu kayıp/kaçak tutarlarının bugüne kadar tahsil edilen toplam tutarı ne kadar TL'dir? Diyarbakır elektrik dağıtım ihalesini alan firma, ihale için verdiği teklif ile ne kadardır?"

Kaynak: Diyarbakır Söz