Kum ocağı suç duyurusu

Çınar'ın kırsal Görece Mahallesi'nde bulunan Mardin Çimento Fabrikası'na ait kum ocağının kapatılmasını isteyen mahalleliler, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Kum ocağı suç duyurusu

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Karacadağ bölgesindeki 70 haneli Görece (Darê) Mahallesi’nde bulunan Oyaklar Mardin Çimento Fabrikası'na ait kum ocağı, mahalleliyi canından bezdirdi. Daha önce kum ocağının çok sayıda mezar ve mera alanlarına zarar verdiği, hayvanların açılan devasa çukurlara düşerek öldüğünü belirten köylüler, suç duyurusunda bulunmak üzere Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya geldi. Polis, adliyeye girmek isteyen yaklaşık 40 köylüden sadece 17'sinin adliyeye girişine izin verdi.

Adliye önünde polis tarafından çembere alınan mahalleliler, polisin uyarısına rağmen  "Kum ocağı istemiyoruz", "Adalet istiyoruz" ve "Hakkımızı istiyoruz" sloganları attı.

‘KÖYDE NASIL YAŞAYACAĞIZ?’

Suç duyurusunda bulunduktan sonra konuya ilişkin konuşan mahalle sakinlerinden İbrahim Özpınar, köyün zırhlı araçlarla abluka altına alındığını söyledi. Konuyla ilgili daha önce Diyarbakır Valiliği ile görüşme taleplerinin karışlanmadığını ifade eden Özpınar, “Valiye gittik, görüşmemize izin verilmedi. Kaymakama gittik, bize ‘ne yaparsanız yapın bu şirket o kumu çekecek' dediler. Mezarlarımız tahrip ediliyor. Kum ocağı köyün yaylasından geçiyor. Köy yaylası gittikten sonra, köyde nasıl yaşayacağız?” diye sordu.

KUM OCAĞI ORTAĞI KATARLILAR!

Yakınlarının mahallede yaşam sürdüğünü söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Örgütü üyesi Mustafa Akyüz, mera alanın kum ocağına çevrildiğini belirtti. Akyüz, "Şimdi mera alanı, devletin hazinesi olan bir arsayı, OYAK firması, Mardin Çimento Fabrikası'na ait ve ortakları Katarlılara dayanıyor. Orası heyelan bölgesidir. Köylülerin geçim kaynağı orası. Yayla olarak kullanıyorlar. Bu insanlarda seslerini duyurmak istiyorlar" dedi.

Konuyla ilgili Çınar Kaymakamlığı ve Diyarbakır Valiliği Özel Kalem Müdürü ile görüştüklerini aktaran Akyüz, "’Haklısınız ama yapacak bir şey yok’ diyorlar. Mahkemeye başvurun diyorlar. Gereken yerlere başvurduk" diye belirtti.

‘NEDEN KİMSE BUNLARI GÖRMÜYOR?’

Mahalle sakinlerinden Selma Arslan da, açılan çukurlardan dolayı büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduklarını dile getirerek, önlem alınmamasından dolayı tepkili. Arslan, "Bütün mezarlarımız yıkıldı, ölülerimizin kemikleri yerlere atıldı. Neden kimse sesimizi duymuyor? Çok şey mi istiyoruz? Adalet istiyoruz" diye konuştu.

'BİR MÜTEAHHİT YÜZÜNDEN'

Bir diğer mahalleli Recep Özpınar ise otlatmaya çıkardıkları birçok hayvanlarının kum ocağına düşerek telek olduğunu söyleyerek, "Lütfen bu işe bir el atın. Bir ocak yüzünden 70 haneli bir köy yok olmak üzere. Çocuklarımız okula gidemiyor. Bütün tepelerin başlarında askerler duruyor. Bir müteahhit yüzünden bir köy yok olmak üzere. Mardin'de bir şirket, demek ki arkası sağlammış ki baş edemiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz