Rabia Naz komisyonu

Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ve Bu Konuda Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplandı. İlk toplantıda MHP'li Cemal Enginyurt komisyon divanının AK Parti'li milletvekillerinden oluşmasını eleştirdi. AK Parti ise eleştirileri doğru bulmadı.

Rabia Naz komisyonu

Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ve Bu Konuda Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu bugün AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Komisyon, çalışma takvimi görevlendirilecek uzmanlar ve davet edilecekler konularını görüştü.

İLK ÖNERİ EYNESİL’E GİTMEK

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, komisyonun ilk olarak Rabia Naz’ın öldüğü Eynesil’e gitmeyi önerdi. Komisyonun divanının oluşumunda sadece AK Parti’li milletvekillerinin bulunmasının doğru olmadığını belirten Nuhoğlu, divanda muhalefet partilerinden üyelerin de bulunması gerektiğini kaydetti. Nuhoğlu, TBMM’nin itibar kaybı yaşadığını ileri sürerek, “İtibarını kaybettiren birileri var. TBMM çatısı altında görev yapıyorsak, yüce Meclisin yüceliğini koruma görevimiz var. Komisyonlar, üzerlerine aldıkları görevleri Türk milletinin tamamının inanacağı ve güveneceği bir şeklinde sonuçlandırmalı” dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, komisyonun Rabia Naz’ın vefatının üzerinden uzun süre geçtikten sonra oluşturulmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Komisyonun, erk sahiplerinin güçlerini kullanarak delilleri karartmaya yönelik çalışmalarının önüne geçmeyi hedeflemesi gerektiğini söyleyen Kerestecioğlu, “Komisyonun, divanın AK Parti’li milletvekillerinden oluşması nedeniyle çalışmalarına, güven açısından yenik başladığını” savundu.

Komisyonun yargısız infazda bulunmayacağını ve yargılama yapmayacağını vurgulayan Kerestecioğlu, “O kasabada, başka bir kasabada ne olmuş, insanlar neden konuşamamış, bunları ortaya çıkarmaya çalışabiliriz. Yöntemimiz bu olmalı. En ufak şüphesi ve şaibesi olan kişilerin buraya karışmaması gerekir. Oranın etkili ve yetkili kişileriyle görüşebiliriz ama onların diğer kişilerle görüşürken yanımızda bulunmaması gerekiyor. Orada yaşayan insanların bizden sonra korku içinde yaşamalarına neden olmamalıyız.” diye konuştu. Rabia Naz olayının araştırılması aşamasında ailesinin dinlenmesi gerektiğini belirten Kerestecioğlu, “Anneyi bilmiyoruz ama baba hassas. Bize tepki gösterebilir, bağırabilir. Bu tepkilerine biz de tepki verirsek olmaz. Ona hassasiyet göstererek dinlememiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

MHP VEKİLİNDEN ELEŞTİRİ

AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz ise komisyon divanının iyi niyetle ve demokratik şekilde kurulduğunu vurguladı. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da komisyon divanının AK Parti’li milletvekillerinden oluşmasını eleştirdi. Rabia Naz’ın iddia edildiği gibi intihar edip etmediğinin tespiti için canlandırma yapılması önerisinde bulunan Enginyurt, “11 yaşında 60 kilo bir kız çocuğu o kadar mesafeyi koşarak nasıl atladı? Adli Tıp raporunu da doğru bulmuyorum. Bu konuda komisyon takdir ederse ‘deney’ veya ‘araştırma’ deyin, bir üniversiteyi görevlendirelim, aynı yaşta çocuklarla canlandırma yaptıralım. 4 metreyi geçerse çocuğun intihar ettiğini kabul edelim” önerisinde bulundu.

Cemal Enginyurt, komisyonun, gücüne, makamına ve sıfatına bakmadan herkesi dinlemesi gerektiğine de işaret etti. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de komisyon divanının oluşumunda yanlış hareket edildiğini ileri sürdü.

TİP İstanbul Milletvekili Erkan Baş ise Rabia Naz’ın ölümünün, kamuoyu gündemine getirildiğini, araştırma komisyonunun bunun üzerine mecburen kurulduğunu kaydetti. Rabia Naz’ın ölümünde iktidar partisinden bir milletvekilinin adının geçtiğini, komisyon divanının sadece iktidar partisi milletvekillerinden oluşmasının bu nedenle doğru olmadığını savunan Baş, AK Parti’li milletvekillerine yönelik olarak “Kusura bakmayın ama ayıp etmişsiniz” ifadesini kullandı.

AK PARTİ ELEŞTİRİLERİ DOĞRU BULMADI

Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten de divan listesini kendisinin hazırladığını anımsatarak, divanın hazırlanış, sunuş şekli ve seçimine yönelik eleştirilerin doğru olmadığını vurguladı.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ise kendisinin de iki çocuğunun olduğunu ifade ederek, Rabia Naz’ın başına gelenleri öğrenmek istediğini söyledi. Komisyon çalışmalarının, üyelerin bağlı bulundukları partilerden etkilenmeyeceğinin altını çizen Özdemir, çalışmaların insani hassasiyetle yürütüleceğini aktardı. CHP’li Süllü, Enginyurt’un Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin canlandırma yapılması önerisine ilişkin, “Artık oradan düşmeyle çocuğun ölmediği biliniyor.” dedi.

HDP ÖNERİSİNE MHP’DEN ‘RET’

HDP’li Kerestecioğlu’nun Tabipler Birliği’nden uzman çağrılması önerisine, MHP’li Enginyurt, “Tabipler Odası gelirse diğer odalar da gelmek isterler” diye karşı çıktı. Kerestecioğlu’nun “Mimarlar Odası mı gelecek?” diye sorması üzerine de Enginyurt, “Türkiye’de bütün komünistler, HDP’liler, CHP’liler bu işle çok fazla ilgileniyor. Onlar da gelebilir” dedi.

CHP’li Süllü’nün ‘duyarlılar’ sözlerine karşılık da Enginyurt, “Fazla duyarlısınız da gelen sayısını artırmayalım” ifadesini kullandı.

Başkan Aydoğdu, Adalet, İçişleri ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Adli Tıp Kurumu ve üniversitelerden uzman isteyeceklerini ve bu kişilerin 3 ay boyunca komisyonla çalışacağını aktardı.

Aydoğdu, davet edilebilecek diğer kurum ve yetkililer konusunda üyelerin önerilerde bulunabileceğini söyledi. Komisyon Başkanı Aydoğdu, komisyonun yoğun ilgi gördüğünü dile getirerek, “Kılı kırk yaracağız. Sadece siyasi endişelerimizden değil kendimize ait endişelerimizden de arınarak araştıracağız. Rabbim bizi vicdani olandan ayırmasın, muvaffak etsin” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz