Sosyal medyada hakarete şok ceza

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 2019/5267 sayılı kararı sosyal medya mecrasında her gün işlenen hakaret suçlarının nelere mal olacağı örneğiyle dikkatleri çekti. Bayiliği iptal edilen kişi sosyal medyada hakaret ettiği firmaya 20 bin lira tazminat ödemek zorunda kaldı.

Sosyal medyada hakarete şok ceza

Diyarbakır'da GSM şirketinde bulunan bayiliği iptal edilen adam, Twitter üzerinden şirkete, "Vatana millete zarar veriyor" deyince 20 bin lira tazminat ödemeye mahkum oldu. Uzmanlar sosyal medyayı kullanan kişileri dikkatli olmaları yönünde uyardı.

BAYİLİĞİ İPTAL EDİLİNCE KLAVYEYE SARILDI

Büyük bir GSM şirketine bağlı olan bayiliği iptal edilen kişi, Twitter hesabı üzerinden çeşitli resmi kurumlarına ve medya kuruluşlarına ile basın mensuplarına "……….'nin Devlet'e ve Millet'e verdiği zararlarla ilgili belge ve çalışmalarım var. Sesimi duyurmak için yardımınızı rica ediyorum" şeklinde mesaj yazdı.

ŞİRKET TAZMİNAT DAVASI AÇTI, YARGITAY KARARI ONADI

Bunun üzerine GSM şirketi söz konusu kişiden 100 bin lira manevi, bin lirada maddi tazminat talebiyle davacı oldu. Diyarbakır 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada kararda şahsın Devlet ve Millet'e verdiği zararın" nelerden ibaret olduğunu açıklayıp, delillerini gösteremediği, davalının mesaj yoluyla davacının faaliyetlerini, incitici beyanlarla kötülediği, gerekçesiyle20 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmedildi. Yargıtay 11.Hukuk Dairesi, 2019/5267 sayılı kararı ile tarafların temyiz kararlarını reddederek mahkemenin kararını onayladı.

"ÇOĞU İNSAN DÜŞÜNMÜYOR"

Yargıtay'ın kararını değerlendiren Avukat Rıdvan Yıldız, “Sosyal medyanın insanların kolayca yaftalandığı ve karalandığı bir yer olduğunu görmekteyiz. Çoğu insan sanal olarak algıladığı sosyal medyanın hukuki sonuçlarının olacağını düşünmüyor. Burada karalama, yalan ve iftiraların yanına kalacaklarını düşünüyorlar” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz