3 ilçenin odası neden kapatıldı?

Seçim takvimine giren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından Kulp, Hazro ve Lice ziraat odaları kapatıldı.

Haberler 15.06.2022 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

3 odann gelir gider tablosunun birbirini karlamad, yönetim kurulu toplantlar ile meclis toplantlarn 2019dan beri almad ikyeti üzerine balatlan incelemede, 3 ziraat odas TZOB Yönetim Kurulu kararyla kapatld.

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakr Ziraat Odalar l Koordinasyon Bakan ayn zamanda çnar Ziraat Odas Bakan Cevat Delilin talebiyle atlan ve kapatlmayla sonuçlanan admn, seçim dönemine yönelik bir adm olduu ileri sürüldü,

Diyarbakrdan 4 delegenin gidecei, bunlardan birinin de yönetim kuruluna seçilecei TZOB seçimlerinde, 12 odadan 4ünün desteini alan Delilin çekimser görünen 5 oda hakknda imdilik ilem talebinde bulunmazken, kendisine açktan muhalefet eden Kulp, Lice ve Hazro odalarn kapatlmas için bu giriimi balatt iddia edildi.

YÜRÜTME DURDURMA TALEB

Kapatlan ziraat odalar, kararn yürütülmesinin durdurulmas istemiyle Ankara Nöbetçi dare Mahkemesine bavurdu. Bavuruda, ziraat odalaryla ilgili kanunda, oda açma yeterlilik saysnn bin olduuna dikkat çekilerek, söz konusu odalarn bu art karlad kaydedildi. Oda açma yeter saysnn bulunmad gerekçesiyle kapatlmasnn doru olmad ve gerekçesinin yasaya aykr olduunu belirtilen bavuruda, kapatlmann eitlik ilkesine aykr olduunun alt çizildi. Bavuruda, gerçee dayanmayan nedenler odalarnn kapatlmasnn hukuka aykrlk tekil ettii vurgulanarak, kararn yürütülmesinin durdurularak iptali istendi.

DELLN SEçM çN YAPTII BR HAMLEDR

Bakanln yürüttüü Hazro Ziraat Odasnn kapatlmasn deerlendiren Ahmet Ebedinolu, odalarn kapatlmasnn tamamen yaklaan TZOB seçimlerinden kaynaklandn iddia etti. Kapatlmann arkasnda Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakr Ziraat Odalar l Koordinasyon Bakan ve çnar Ziraat Odas Bakan Cevat Delilin olduunu öne süren Ebedinolu, Delilin bu görevini bir dönem daha sürdürmek için kendisine rakip gördüü odalar kapattn iddia etti. Ebedinolu, Bu, Cevat Delilin yaklaan TZOB Yönetim Kurulu seçimleri için, yönetim kurulu üyeliine dair yerini salamlatrmak için yapt bir hamledir ifadelerini kulland.

USULSÜZCA YAPILAN BR LEMDR

Kapatlma karar ileminin hukuka aykr bir ilem dolduunu ifade eden Ebedinolu, kapatlmaya gerekçe gösterilen hiçbir ilemin gerçek olmadn vurgulayarak, Velev ki bu odalarn yönetim kurulular ve meclisleri toplantlar almam olsun, bu durumda, kayym atanmas gerekir bu odalara, ama öyle yaplmad, odalar dorudan kapatld. Gelir giderin bir birini karlanmadn iddia ediliyor, bu doru deil, borcumuz yoktur. Usulsüzce yaplan bir ilem var, yaplan ilem kanuna aykrdr. Ki kapatma gerekçesi yaptklar durumda olan Türkiye genelinde yüzlerce oda var. Onlara dair herhangi bir ilem yaplmad diye konutu.

KAPATMA HAMLESDR

Bu kapatlan odalarn çiftçileri, ilemlerini yapmak için baka odalara balandn dile getiren Ebedinolu, Hazrolu çiftçiler Sur Ziraat Odasnda, Kulp ve Liceli çiftçiler ise Silvan Ziraat Odasnda ilemlerini yapyor. Bu da bu odalar kapatma hamlesidir. Hazro Silvana 10 kilometre, ama Silvana deil, Sura yönlendiriliyor. Açkça yaplan bir usulsüzlük var, Silvan Ziraat Odasn i yapamaz hale getirip bir kapatma gerekçesi yapmaktr. Bu, Silvan Ziraat Odasn kapatma hamlesidir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git