300 yıllık gelenek

Şırnak'ta, Cudi Dağı eteklerinde yaklaşık 300 yıldır sürdürülen gelenekle bu yıl da binlerce kişi, Balveren Mezarlığı'nı ziyaret etti. 2 yıldır pandemiden dolayı yapılamayan ziyarette aynı sofrada buluşuldu, yemekler yenildi, mezarlar onarıldı, dualar edildi, çocuklara şekerler dağıtıldı.

Haberler 08.10.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin farkl ehirlerinde yaayan rnakllar, geleneksel mezarlk ziyareti için Balveren beldesinde bulutu. rnakllar, etkinlii yllk buluma organizasyonu olarak gördüklerini söyledi. 300 yldr devam eden gelenek, son iki yl dünya genelinde etkisini sürdüren koronavirüsten dolay ertelenmiti. Toplu ekilde yaplmayan ziyarete bu yl youn katlm oldu.

Balveren Mezarlnda Kuran- Kerim okuyan rnakllar, dua etti. Her yl ekim aynn ilk perembe gününde yaplan ziyarette, ailelerin tenceresinde pien yemekten doldurulan tabaklar, yüzlerce metre uzunluundaki sofralara dizildi. Yaklak 5 bin kiinin yaad beldenin 1000den fazla hanesinden gelenler, ayn sofrada bulutu. Etkinlikte mezar banda dualar edilip, mezarlklar onarld, çocuklara eker datld. mamlk yapt iki köy arasna ev ina edip yerleen Mele Derwein, gelenein balatcs olduu örenildi.

GÜZEL GÜNLER YAD EDLYOR

Balveren beldesi sakinlerinden Ahmet Bayram, 300 yldr bu kültür devam ediyor. Korona yüzünden 2 yldr yapmyorduk. Burada dua edip, ölülerimiz için kuran okunur. Bir araya gelerek güzel günleri yad ediyoruz dedi.

Mezarlk ziyaretinin dedelerinden kalma bir gelenek olduunu belirten Ramazan Sidar ise, Burada hayvan kesiyorlar. Yemek datyorlar. Her sene bugün, bu vakitte buraya geliyoruz. Bu bizim için çok önemlidir. Buraya gelenlerin çou Balverenden geliyor ama stanbul, Antalyadan, yurt dndan da geliyorlar dedi. Diyarbakr Dicle Üniversitesi Temel slam Bilimleri Tasavvuf Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Abdurrahim Alk da, Bizim köylülerimiz memleketin dört bir yanna daldlar. Iraka, Suriyeye, Avrupa ülkelerine gidenler de oldu. Onlar da frsat buldukça geliyorlar, bu toplantya. Ben de Diyarbakrdan geldim. Maneviyat açsndan deerli bir buluma dedi.

Memlekete artk huzur ve güvenin geldiini belirten Abdulaziz Bayram ise, Bu geleneimiz 300 yldr devam ediyor. Memleketimize, huzur, güven geldi. Birlikte yemek yiyoruz, namaz klyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git