350 yöresel yemek 4 dilde

Diyarbakır'ın zengin yemek kültürünün Türkiye ve dünyaya tanıtılması amacıyla 4 farklı dile ait 350 Diyarbakır yemeği gün yüzüne çıkarıldı.

Haberler 01.07.2021 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrda Aile Ekonomisi ve Beslenme üzerine 30 yl çeitli eitim alanlarnda çalmalar yürüten Eitimci Filiz Parlak bu kez Diyarbakr yöresine ait Ermenice, Arapça, Kürtçe, Zazaca dillerinde ve Diyarbakr lehçesine ait tariflerinde yer ald 350 yöresel yemei Hevselin Bereketi kitabnda bir araya getirdi.

YÖRESEL YEMEK

TOBB Diyarbakr l Kadn Giriimciler Kurulu Üyesi, Diyarbakr Hevsel Mutfa Aratrma ve Tantma Dernei Kurucu Bakan Filiz Parlak Diyarbakr Tarihi Zerzevan Konanda, Diyarbakrn yemek kültürü üzerine bir söylei düzenledi. Söyleide tarihten günümüze Diyarbakrn mutfak kültürü ele alnarak yöresel yemeklerin tarifleri verildi. 1964 Diyarbakr Doumlu Emekli eitimci i kadn Filiz Parlak, Diyarbakrda 30 yl çeitli eitim alanlarnda yapm olduu çalmalara bir yenisini daha ekledi. 2002 Ylnda Diyarbakra ait Meftune isimli kültürel yemek kitabn yazan Parlak,2004 ylnda Meftune-Diyarbakr mutfann gelitirilmi ikinci kitabn çkard. Aradan geçen 17 yln ardndan bu kez 4 farkl dile ait Diyarbakra has 350 farkl yemei gün yüzüne çkard.

ETM KALANI

Diyarbakrda uzun yllar eitimci olarak görev yapan Parlak, Diyarbakrn ülkemizin tarihi, kültürü ve yöresel zenginlii ile adn skça duyurmu kentlerinden biri olduunu belirterek, Bir hayli uzun bir geçmiinin ve dolu bir tarihinin olmas ehir hakknda merak edilen de birçok ey olduu anlamna geliyor. Özellikle Diyarbakr mutfa yöresel lezzetleri deneyimlemek için tercih edebileceiniz en dolu mutfaklardan biridir. Diyarbakr yöresel lezzetleri ile bu kadar ünlü yapan birçok faktör bulunuyor. Bu faktörlerden ilki ise ehirde uzun yllardr yaamn sürüyor olmasdr. Bundan yüzyllar öncesinde dahi yaam izleri olduu bilinen Diyarbakr oldukça youn bir kültüre sahip. Birçok kültüre ev sahiplii yapan bu topraklarn her kültürden ald baz izler de bulunuyor. Diyarbakrn yöresel lezzetleri de bu nedenle oldukça zengindir. Hevselin Bereketi kitabmda bu topraklarda yaam sürmü Ermenice, Arapça, Kürtçe, Zazaca dillerinde ve Diyarbakr lehçesine ait 350 yemeimizin yan sra yerel ürünlerle yaplan yeni reçeteleri de ele aldm dedi.

Ana Sayfaya Git