57 barodan ortak açıklama: Sanattan korkmayın, sanat özgürleştirir

Etkinlik yasaklarına karşı ortak açıklama yapan 57 baro ifade özgürlüğü vurgusu yaptı. Barolardan yapılan açıklamada, "Sanatı ve sanatçıyı susturmak demek, toplumu nefessiz bırakmak demektir" denildi.

Haberler 30.05.2022 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemde her gün gelen konser, festival ve etkinlik yasaklarna kar 57 baro ortak açklama yapt. Sanattan Korkmayn, Sanat Özgürletirir balyla yaplan ortak açklamada, Özgürlük kavram ile sanat arasnda dorusal bir iliki bulunmaktadr. Sistematik bir hal alan bu ça d kstlama ve yasaklar kabul etmiyoruz. Bu ülkede sanatçlarn sanatn özgürce icra etmelerine engel olunmasn iddetle knyoruz denildi.

Açklamada u ifadelere yer verildi:

KONSERLERN PTAL

Ülkemizde ifade özgürlüü üzerinde iddetlenen basnc kaygyla gözlemlemekteyiz. Demokratik sistemlerde yaam ans olmayan bu yaklamn yeni hedefi sanatsal ifade özgürlüü olmutur. Son aylarda ülkenin çeitli kentlerinde konser, tiyatro, festival gibi etkinliklerin yasaklanmasna ilikin hukuka aykr kararlar alnmakta, hazrlklar tamamlanm etkinlikler iptal edilmektedir. Yasaklara/iptallere konu etkinlik ve sanatçlar dikkate alndnda; ana dile, kültüre, yaam tarzna ve cinsiyetlere yönelik ayrmc, keyfi ve siyasi saiklerle bu kararlarn alnd görülmektedir. Halk kin ve dümanla sevk eden açklamalar, belediye veya valilikler tarafndan kabul görerek sanata müdahale ile sonuçlanmaktadr. Uygarlamann önemli kaynak merkezlerinden biri sanatsal üretimdir. Özgürlük kavram ile sanat arasnda dorusal bir iliki bulunmaktadr. Sistematik bir hal alan bu ça d kstlama ve yasaklar kabul etmiyoruz. Bu ülkede sanatçlarn sanatn özgürce icra etmelerine engel olunmasn iddetle knyoruz. Sanat ve sanatçy susturmak demek, toplumu nefessiz brakmak demektir.

Ana Sayfaya Git